Facebook: Vi tillader ikke indhold, der svindler brugere for penge

Illustration: eskay lim, BigStock
Virksomheden slår samtidig fast, at falske ytringer ikke vil blive fjernet, medmindre de overtræder andre regler.

Facebook tillader ikke indhold, der stiller brugere i fare finansielt og har som mål at snyde ofre for at opnå profit, udmelder Facebook i et nyt indlæg.

Indlægget med titlen »Where Do We Draw The Line on Free Expression?« kommer oven på en uge, hvor Facebook har fjernet sider forbundet med den amerikanske konspirationsteoretiker Alex Jones og mediet Infowars samt bandlyst indhold om 3D-printning af våben.

Her forklarer Facebooks Vice President of Policy Richard Allan, hvad der er tilladt på siden, og hvad der ikke er.

Læs også: Facebook: Vi har machine learning-baseret faktatjek klar inden næste valg

»Vi modererer indhold delt af milliarder af mennesker, og vi gør det på en facon, der giver frie ytringer størst mulig rækkevidde,« skriver han.

»Der er dog vigtige undtagelser: Vi tillader for eksempel ikke indhold, der kan udsætte personer for fysisk eller finansiel fare, der truer personer gennem hadefuldt sprog eller har som mål at tjene penge på at snyde personer, som benytter Facebook,« fortsætter han.

Ifølge mediet Techcrunch er det første gang, at Facebook har brugt lignende sprog i forbindelse med finansiel svindel, og selvom Richard Allan i indlægget henviser til virksomhedens fællesskabsregler, så tydeliggør udmeldingen Facebooks politik på området i forhold til disse.

Techcrunch skriver yderligere, at de har kontaktet Facebook, for at høre hvor ny Facebook anser denne politik for at være.

Ret til at tale usandt

På trods af Facebooks vidt publicerede kamp mod 'fake news' så fastslår Richard Allen i indlægget, at de ikke vil blokere for »falsk indhold«, medmindre det bryder andre af deres regler.

»I stedet for at blokere indhold for ikke at være sandt så degraderer vi indlæg i nyhedsfeedet, når faktatjekkere bedømmer det som fejlagtigt, og peger folk mod korrekte artikler om samme emne,« skriver han.

Læs også: Nu betaler Facebook prisen for deres mange problemer

I sidste uge fjernede Facebook fire sider forbundet med den amerikanske konspirationsteoretiker Alex Jones og mediet Infowars, og også i denne sammenhæng lagde virksomheden vægt på, at det ikke skyldtes 'falske nyheder'.

»Meget af snakken om Infowars har været relateret til falske nyheder, hvilket er et alvorligt problem, som vi arbejder på at adressere. [...] Ingen af overtrædelserne, der foranledigede dagens fjernelse, var relateret til dette,« lød en udtalelse fra virksomheden.

»Efter en vurdering har vi fjernet siderne for at glorificere vold, hvilket overtræder vores politik om 'graphic violence', samt at bruge dehumaniserende sprog om personer, der er transkønnede, muslimer og migranter, hvilket overtræder vores politik om hadefulde ytringer,« forklarede virksomheden.

Holocaust-benægtere skal ikke censureres

I sidste måned blev Facebooks stifter og administrerende direktør, Mark Zuckerberg, kritiseret, efter at han i et interview med det amerikanske medie Recode valgte at bruge holocaust-benægtelse som eksempel på en slags ytringer, Facebook ikke vil fjerne, fordi »der er forskellige ting, hvor forskellige mennesker tager fejl«.

Eksemplet blev stillet over for fejlinformation, der kan føre til sekterisk vold i lande som Sri Lanka og Myanmar, hvilket Facebook nu er begyndt at blokere.

»Hvis det fører til virkelig fysisk skade, eller hvis du angriber individer, så skal det indhold ikke være på platformen,« sagde Mark Zuckerberg.

Læs også: Nu betaler Facebook prisen for deres mange problemer

Selvom de mener, at holocaust-udtalelsen var »uklog«, så er den amerikanske borgerretsorganisation American Civil Liberties Union (ACLU) enig i, at Facebook bør holde sig fra en mere aggressiv tilgang, hvor stødende ytringer fjernes, lød det i en udtalelse fra organisationen.

»Når man tager Facebooks uovertrufne status som forum for politiske ytringer og debat i betragtning, så bør virksomheden ikke fjerne noget andet end ulovlige ytringer, såsom tilskyndelse til vold. Ellers vil Facebook ofte - i et forsøg på at bruge mere uklare koncepter, der ikke er defineret i loven - træffe det forkerte valg,« skriver ACLU.

»Hvis Facebook giver sig selv endnu større magt til at udøve censur, så vil virksomheden uundgåeligt fjerne vigtige ytringer og gøre allerede marginaliserede stemmer tavse,« fortsætter de.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere