Facebook: Vi lytter ikke med!

Illustration: Facebook
Facebook har nu offentligt reageret på konspirationsteorien om, at de angiveligt skulle lytte med på brugernes samtaler gennem mikrofonen i telefonen, mens den ligger i lommen.

Ifølge Facebook selv så lytter Facebook ikke med på brugerne gennem deres telefoners mikrofoner. Og de målretter ikke reklamer på baggrund af samtaler, som du har, mens din telefon ligger i lommen.

Det skriver The Guardian.

Men i samme øjeblik, som benægtelsen blev udtalt, flød The Guardian-journalistens indbakke angiveligt over med eksempler fra læsere, som kunne tyde på det modsatte:

»En person skrev, at de aldrig drak vin, men da en af hans venner nævnte en vinleveringsservice, dukkede en reklame for servicen op på Facebook den næste dag,« skrives der i artiklen, mens en anden læser sværger, at de reklamer, vedkommende modtog, udelukkende kan være kommet via en eller anden form for aflytning.

Men kigger man på den stream, som sendes fra Facebooks app, er der ikke håndfaste beviser på, at Facebook lytter med. Derimod er det heller ikke nemt for Facebook at bevise, at de ikke gør det. For Facebook har indhentet tilladelse til at bruge både mikrofon, kamera og GPS, hvis du skal have lov at bruge Facebooks tjenester.

Så Facebook laver ikke en livestream af dine samtaler, men, som The Guardian opridser, kan appen måske kun registrere nøgleord. Måske sker hele processen på selve enheden. Eller måske 'burster' den informationerne det øjeblik, du tilslutter dig wifi.

Men samtidig kan man også stille spørgsmålet om, hvorvidt det overhovedet ville være umagen værd for Facebook, når der i forvejen er adgang til lokationsdata, enorme kontaktnetværk og din færden på nettet - særligt hvis man tænker på det PR-helvede, det ville være for it-giganten, hvis det viste sig, at konspirationsteoretikerne har ret.

Under alle omstændigheder så er konspirationen et udmærket bevis på, hvor lidt vi faktisk ved om Facebooks metoder. Det er svært at kortlægge, hvor meget information Facebook har om hver enkelt af os, og endnu sværere at begribe, hvis vi fandt ud af det. For et par måneder siden fik en anden The Guardian-journalist udleveret sine oplysninger fra Tinder. Efter fire års brug var der indsamlet omkring 800 siders logs - alt fra samtaler til lokationsdata og matches.

Og der er ingen tvivl om, at Facebooks kartotek på den gennemnsnitlige bruger vil være langt, langt større. Men spørgsmålet er vel i sidste ende, hvad der står deri.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
victor kristiansen

Personligt tror jeg ikke facebook lytter med. Som artiklen nævner er der ikke fundet beviser i data-strømmen for aflytning. Jeg har selv kigget på det af ren interesse og fundet at batterilevetiden på min egen telefon falder betydeligt hvis jeg har min mikrofon tændt og sat til at optage. Desuden bliver den meget varm.

Jeg tror at årsagen skal findes i den vanvittige mængde af reklamer vi får kastet i hovedet på facebook og andre sociale medier. Hvis man normalt ikke registrerer reklamerne man ser på nettet er det nemt at overse dem og så først lægge mærke til en specifik reklame fordi en kammerat nævnte produktet dagen før.

 • 1
 • 0
Michael Johansen

Kæresten har en iPhone 6. Nu har vi set det mindst 3 gange at vi taler om et emne vi aldrig har talt om, og kort tid efter dukker der reklamer relateret til emnet op på hendes telefon. En af hendes veninder har oplevet det samme.
Lidt spooky.

 • 2
 • 1
Mark Klitgaard

Personligt tror jeg mere det er tilfælde når jeg ser på den fane af totalt irrelevante reklamer jeg bliver præsenteret for, så er det lige før jeg bliver imponeret når reklamerne rent faktisk rammer noget jeg finder interessant.

 • 1
 • 0
Peter Ahlgren

Tja nogle må lytte med. Har ikke fb eller messenger på min tlf. Alligevel fik jeg reklamer for huskøb og håndværkere, da min søster og svoger kiggede på hus i foråret og vi snakkede om det. Det samme skete i oktober dog angående nyfødte børn da hun var højgravid.
Så når jeg aldrig har googlet eller andet, kun snakket med dem omkring de emner så er det et tydeligt tegn på der forgår en eller anden form for aflytning.
Så tror ikke en skid på den udmelding fb.

 • 2
 • 1
Finn Christensen

Personligt tror jeg ikke facebook lytter med.

Hvem påstår, at det er Gæsbog, der lytter med. Andre [....] 3.mands interesser kan jo tappe datastrømmen og lytte med fra klienterne til Gæsbog, Goble etc.

Som alt andet i livet så mister du kontrollen, hvis ud låner konen ud ;) samt lader din dør såvel som vinduer være åbne og ulåst, og hvem som helst kan lege, når du ikke låser din bil af.

At tro på stakkels uskyldige Gæsbog, Goble m.fl. er en illusion - der er intet nemt, gratis og uskyldsrent - men blot endnu en mia. forretning, hvor du er varen.

 • 2
 • 0
Palle Due Larsen

Det er ikke fordi jeg selv holder mig for god til at bruge indforståede øgenavne, men jeg kan ikke regne ud, hvad der er meningen bag Gæsbog. Det rimer på Fjæsbog, men det hjælper ikke meget på forståelsen. Kan du uddybe?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize