Facebook vender på en tallerken - i en retssag er selskabet nu pludselig en 'udgiver'

Illustration: Screendump
I retssag mod tidligere start up-virksomhed hævder Facebook, at virksomheden er en 'udgiver' med ret til at træffe redaktionelle beslutninger. Det modsiger en lang række offentlige udtalelser fra virksomheden.

Mens Facebook tidligere i offentlige udtalelser og høringer har slået fast, at den er en teknologivirksomhed og hverken udgiver eller medievirksomhed, så argumenterer Facebook's advokater nu anderledes i en mindre retssag mod forsmået app-udvikler i Californien.

Her påberåber advokaterne sig nemlig ytringsfrihed som udgiver og virksomhed, der træffer redaktionelle beslutninger. Det skriver The Guardian.

Sagen drejer sig nemlig om, hvorvidt Facebook er i sin gode ret til at nægte app-udviklere adgang til brugerdata på baggrund af sådanne beslutninger.

Sagsøgeren, en tidligere startup kaldet Six4Three, hævder, at Facebook lokker udviklere til at udvikle apps til platformen med løfte om langvarig adgang til værdifuld brugerdata.

Den adgang afskar Facebook midlertidigt Six4Three i 2015 efter Start up-virksomheden havde bygget en kontroversiel app kaldet Pikini, som lod brugere filtrere billeder ud fra, hvilke der indeholdte personer i bikini.

Læs også: Ekspert: EU-lov kan gøre det umuligt at dele nyheder online

Facebook forsvarer sig med, at virksomheden, som udgiver, har ret til at træffe beslutninger om, hvad den vil og ikke vil udgive.

»Udgiverens skøn er en del af ytringsfriheden uanset, hvilken teknologi, der benyttes. En avis er udgiver, uanset om de udgiver på deres hjemmeside, på print eller gennem nyhedsvarsler,« lød det fra Facebook's advokat Sonal Mehta.

Det modsiger en lang række offentlige udtalelser fra Facebook. Ved at acceptere udgiver-rollen kan virksomheden komme i klemme pga. strammere love og regler uden for USA, mener professor i jura ved Santa Clara University i USA Eric Goldman.

»Det er fordelagtigt rent politisk at frakende sig ansvar for redaktionelle skøn ved at kalde sig en 'platform'. Men Facebook træffer redaktionelle beslutninger konstant og oftere og oftere,« siger han til The Guardian.

Han mener dog samtidig, at Facebook har loven på sin side i den aktuelle retssag.

»Facebook bør have ret til at stoppe apps som Pikinis. De var alt for sløsede med deres brugeres data før, og nu er de nødt til at rydde op efter sig selv,« siger han.

Læs også: Jurist: Tvivlsomt om Facebook kan redde sideadministratorer med opdaterede vilkår

I samme retssag henviser Facebook's advokater også til anden amerikansk lovgivning, der slår fast, at platforme ikke kan være ansvarlige for indhold, som brugere lægger op på deres side. (Section 230 i Communications Decency Act)

Her lød det fra Facebook, at virksomheden udbyder en computer-tjeneste, og ikke skal behandles som udgiver af oplysninger fra andre.

Det kalder professor for medieetik og -lov ved University of Minnesota for problematisk, skriver The Guardian.

»På den ene side forsøger de at argumentere for, at de er en udgiver, der træffer redaktionelle beslutninger. Og så vender de rundt, og påberåber sig beskyttelse under Section 230, fordi de ikke er udgivere,« siger hun.

Læs også: Facebook delte brugerdata med en lang række industrigiganter

Facebook har forsvaret strategien over for The Guardian.

»Facebook forklarede i dagens høring, at vi beslutter, hvilket indhold, der skal gøres tilgængeligt på vores platform, en rettighed beskyttet af Section 230. Som mange andre teknologivirksomheder, er vi afhængige af denne lov for at kunne bekæmpe dårlig opførsel på vores tjeneste,« siger Natalie Naugle, der er Facebook's rådgiver i forbindelse med retssager.

Facebook talspersoner fravalgte at besvare The Guardian's spørgsmål om virksomhedens påstande uden for retssalen om, at den hverken er udgiver eller et medieselskab.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere