Facebook udleverede data om brugere til danske myndigheder 17 gange i 2014

17. marts 2015 kl. 15:235
17 gange udleverede Facebook data om brugere til de danske myndigheder til kriminalretlige sager. Der er sket en fordobling i antallet af anmodninger om data.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I 2014 udleverede Facebook samlet data om brugere til de danske myndigheder 17 gange. Det viser en nyligt offentliggjort rapport fra Facebook over offentlige dataanmodninger.

Det er uvist, hvor mange danskeres informationer der er tale om i de i alt 17 tilfælde. For én anmodning kan nemlig dreje sig om flere brugere - altså konti. Samlet bad de danske myndigheder i 2014 om data 46 gange, og det drejede sig i alt om 50 konti. Det er altså mere eller mindre sandsynligt, at de 17 tilfælde handler om 17 specifikke personer.

Ifølge Facebook udleveres data kun til valide forespørgsler, der har med kriminalretlige sager at gøre. Facebook oplyser, at størstedelen af anmodningerne typisk vedrører straffesager som røverier og kidnapninger. Der anmodes grundlæggende oplysninger om brugeren - herunder navn, adresse og anciennitet. I andre anmodninger bedes der ifølge Facebook om IP-adresser eller kontoens faktiske indhold.

I 2013 bad de danske myndigheder om at få data udleveret 23 gange for i alt 22 brugerkonti. Her udleverede Facebook informationer i 10 af tilfældene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er altså reelt tale om en fordobling i antallet af forespørgsler fra de danske myndigheder.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
17. marts 2015 kl. 21:09

Webhostingudbyderen dreamhost.com i Californien vælger at skrive rimeligt åbent om de henvendelser de får om udlevering af data fra deres kunder. Ja, jo, de skriver kun det de efter den USAnske lov må skrive.

De skriver på http://legal-docs.objects.dreamhost.com/dh-transparency-report-2014.pdf at de har fået 5 henvendelser fra Danmark, og har afvist alle, efter at de har været igennem den juridiske afdeling i Dreamhost.

Et interessant initiativ.

3
17. marts 2015 kl. 19:20

De har også kørt hårdt på pædofil-ringe, så der kunne jo sagtens været bedt om adgang til kontoer der menes at være en del af disse netværk.

1
17. marts 2015 kl. 16:04

Jeg finder det ikke hårrejsende, at der findes sager, hvor det er rimeligt, at myndighederne får udleveret oplysninger. Jeg finder dog de 29 tilfælde, hvor Facebook har afvist udleveringen langt mere interessante. Her kunne det være rart med mere indsigt i, hvad det faktisk er for typer af anmodninger myndighederne har fået afvist.

5
31. marts 2015 kl. 14:04

Ja, de 29. Interessant at se hvor politiet har løsere grænser for indsamling end en virksomhed.

2
17. marts 2015 kl. 17:14

Jeg gætter på langt størstedelen kan relateres til de til personer som er draget i krig for islamisk stat. Og at de afviste så drejer som om personer som måske kunne tænkes at ville afsted, eller hvor man ikke ved om de tog dertil(måske et naboland).

Og så har der også været en del historier i medierne om nøgenbilleder som er røget ud på diverse fora, herunder sikkert FB.