Facebook tillader at slå brugere op efter mobilnumre kun brugt til to-faktor-autentifikation

Illustration: sarayut/Bigstock
Facebook tilkobler automatisk brugeres mobilnummer fra 2-faktor-autentifikation til deres profil og gør det muligt for andre at slå profilen op gennem nummeret.

Det mobilnummer, som Facebook-brugere benytter sig af til to-faktor-autentifikation (2FA) på det sociale medie, bliver ikke bare brugt til sikkerhedstjek alene.

Facebook kobler automatisk nummeret til din profil, hvorefter det kan bruges til at søge dig frem på det sociale medie. Og så er det ikke muligt at frakoble telefonnummeret.

Det skriver TechCrunch og flere andre medier.

Flere brugere har meddelt, at Facebook basis-instillinger gør det muligt for alle og enhver - med eller uden en konto til det sociale medie - at søge en profil frem ved hjælp af netop det mobilnummer, som profilen har brugt til sin to-faktor-autentifikation.

Det er muligt for brugere at skjule mobilnumre, som er tilknyttet profilen, men nummeret kan ikke fjernes helt. Og selvom Facebook sidste år fjernede muligheden for direkte at søge efter mobilnumre, så kan man stadig søge en profil frem, hvis en anden person eksempelvis tillader facebook at få oplysninger om vedkommendes kontakter på telefonen.

Brugere kan selv vælge, om alle skal have mulighed for at søge vedkommmendes mobilnummer frem, eller om det kun er venners venner eller brugerens egne venner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Dave Pencroof

Hvad der skal gå galt. og hvor horribelt det skal gå galt, før "brugerene" dropper fb, og fb gør andet end at pisse vildt på brugerene (Nåhh nej alle konti er jo fb's, og ikke brugerenes) brugerene får bare aller nådigst lov til at fylde på med private data !

 • 5
 • 0
#2 Maciej Szeliga

Hvad der skal gå galt. og hvor horribelt det skal gå galt, før "brugerene" dropper fb, og fb gør andet end at pisse vildt på brugerene (Nåhh nej alle konti er jo fb's, og ikke brugerenes) brugerene får bare aller nådigst lov til at fylde på med private data !

Du ved jo godt at folk generelt er dumme og fatter ikke en brik af hele problemet.

 • 2
 • 5
#3 René Nielsen

Hvad der skal gå galt. og hvor horribelt det skal gå galt, før "brugerene" dropper fb

Det kommer ikke til at ske.

En stor del af problemet er jo at folk tror at fb er den eneste sociale platform som findes.

Der skal ske et eller andet voldsomt med den enkelte fb bruger før brugeren dropper fb - indtil da sker der ingenting og brugeren vil accepterer nye invassive træk fra fb.

 • 5
 • 0
#4 Simon Mikkelsen

Hvad der skal gå galt. og hvor horribelt det skal gå galt, før "brugerene" dropper fb

Når man fortæller folk om alle problemerne med Facebook, kigger de tomt på én som om man er idiot. Samtidig er hele familien og vennerne på - det er dér man kommunikerer!

Løsningen er desværre ikke at droppe Facebook, men at få vores lovgivere til at stille de krav til dem, som de åbenbart har brug for. Selv når man kommer med GDPR bliver det udfordret som en teenager udfordrer sine forældre. Men Facebook har brug for at vide, at der er altså grænser for hvordan man kan opføre sig. Men det skal være rigtig rigtig dyrt, for de tjener så mange penge på (angiveligt) at bryde de nuværende regler, at der ingen grund er til at overholde loven.

 • 7
 • 0
#5 Denny Christensen

Stort netværk, de facto svært at hoppe ud hvis alle andre bliver. Skifter man til et andet produkt er det måske lidt som at flytte til en anden landsdel.

FB og andre driver en forretning, at brugerne en del af vejen er uvidende eller ligeglade kan til en vis grad reguleres via lovgivning og bøder (og FB har fortjent mange tæsk på den konto), men ellers er det jo også op til den enkelte person ikke bevidstløs at sige ja til hvad som helst.

Jeg har en FB konto og afholder mig stort set fra at bruge den, så ved FB en masse om mig, det må jeg leve med, og når jeg en dag når kvalmegrænsen bliver kontoen lukket ned.

 • 1
 • 0
#6 Bjarne Nielsen

Når man fortæller folk om alle problemerne med Facebook, kigger de tomt på én som om man er idiot. Samtidig er hele familien og vennerne på - det er dér man kommunikerer!

Et frø spirer ikke med det samme det er sået. Min erfaring er, at det er lidt som med postkasser (hvem kan huske dem?); første gang nogen peger på en, undres man, men pludselig kan man se dem overalt.

Og sådan har jeg også oplevet diskussionen om f.eks. FB. Initielt præcist som du siger. Men frøet er sået, og folk begynder at tænke selv. Det går langsomt i starten, men pludselig så sker der noget.

En stor del af problemet er jo at folk tror at fb er den eneste sociale platform som findes.

Ja. Jeg hiver lige en formulering fra et andet indlæg ind også...

Stort netværk, de facto svært at hoppe ud hvis alle andre bliver. Skifter man til et andet produkt er det måske lidt som at flytte til en anden landsdel.

Det er netværkseffekten. Det er åbenlyst, at vi bliver nødt til at stille visse minimums krav til platforme som FB; de har ikke formået at forvalte den frihed og det ansvar, som de er blevet givet.

Men som udgangspunkt, så er det sådan set i orden, at FB har deres egen unikke platform. Derimod skal vi stille krav til at de åbner op for interoperabilitet (gerne bakket op af en hammer i Vestager-klassen), så der også bliver plads til andre platforme, uden at man føler det som om, at man er "flyttet til en anden landsdel". Lidt ligesom at GMail m.fl. har hver deres platform, men at man fint kan sende mails til hinanden uden at man alle behøver at være samme sted.

Lad platforme som FB og GMail konkurrere på indhold og ikke på, hvem som kom først, og hvem som er mest populær.

 • 0
 • 0
#7 Hans Nielsen

Nu er en anden platform jo kun et klik væk.

Så hvis en dag når frøet er spiret og springer ud. så er det jo nemt at flytte. Nogle skal bare lave et program, som helt loveligt høster de data og opretter de samme kontakter i et ny forhåbeligt mere åbent og demokratisk system.

Der var også en gang at IBM pc, explore, nokia telefoner og hotmail var standarten. Så der står ingen steder skrivent at FB også om 10 år er så domininerende. De kan blive disruptet af en 3 part, som slet ikke eksistere før om 5 år.

 • 1
 • 3
#9 Mogens Bluhme

Nu hedder Metcalfe's lov at værdien af et kommunikationssystem vokser med kvadratet på antaller af medlemmer (helt præcist n * (n-1)/2)

Han var med til at opfinde ethernet. Men er der ikke nogen begrænsninger? Kan lag2 netværk for at blive i teknikken ikke blive for store og uoverskuelige?

Den utopiske tankegang er at alle er venner med alle i hele verden. Det vil føre til en kamp om opmærksomhed og ikke meget andet.

Bobleforskere taler om pluralistisk ignorance - når alle andre gør det må det være det rigtige.

Konformitetspresset er enormt i vores samfund.

Det er ikke blevet mindre siden klassikerne White Collar og Lonely Crowd udkom i 50'erne af hhv. C. Wright Mills og David Riesman.

Jeg er ikke sikker men er tilbøjelig til at tro, at Facebook snarere er et symptom på en fejlslagen socialkarakter i vores samfund end den er årsag - selv om de givetvis forstærker hinanden.

Bemærk at hvis man vil søge det overraskende, nye og ukendte, er det ikke Facebook og Google, der hjælper dig.

Det er der en klog kommentar om på version2 for fire år siden:

https://www.version2.dk/artikel/dansk-machine-learning-ivaerksaetter-goo...

I spilteoriens Nash-ligevægt forværrer en spiller sin position, hvis han skifter strategi uden nogen af de andre gør det.

Men det er ikke ensbetydende med, at alle ikke kunne vinde ved at flere skifter strategi.

Det kunne forklare hvorfor man ikke kan få vedtaget global miljøbeskyttelse, skat på financielle transaktioner (Tobin-modellen eller ej) eller aktuelt minimum selskabsskat i EU.

Så det kræver at nogen vil påtage sig at tage et midlertidigt "tab" (social isolation) for at bane vejen for andre.

En t-shirt med teksten "Nej til Facebook's overvågning og fordummende likes-kultur" kunne være bølgebryder.

 • 2
 • 0
#11 Bjarne Nielsen

(jeg svarer lige på en af disse "kun på forsiden" debat-indlæg igen ... de er super-irriterende - hvis man vil sætte nye brugere i karantæne indtil de manuelt er blevet godkendt, så gør det ordentligt!)

Rikke, nu er jeg en af de irriterende personer, som synes at verden bliver et lykkeligere sted, hvergang nogen forlader Facebook, for FB er hverken godt for verden eller for deres brugere, kun for FB og dens ejer! Man kan gøre mange gode ting med FB, bevares, men der er så mange gustne ting under overfladen, at det så langt opvejer det.

Men jeg kan godt se, at du er havnet i en situation, som på godt jysk er rigtigt træls! Hvad man kan gøre i den situation?

Hvis du kender dit gamle telefonnummer, og hvis du er så heldig er der er en aktiv og venlig bruger af det (og de fleste folk er faktisk både hjælpsomme og venlige - man lægger bare mere mærke til dem, som ikke er), så kan du jo prøve at sende en SMS til nummeret og forklare din kattepine.

Og lykkedes det ikke, og er der ikke andre med bedre råd, så har du visse grundrettigheder jfr. GDPR, og uden at være jurist, så vil jeg mene, at pas med et navn og foto som ligner brugerprofilen ret meget må trumfe et inaktivt telefonnummer. Det bliver voldsomt besværligt, men det er vel i bund og grund et spørgsmål om at være tilpas besværlig for FB til, at de genovervejer deres åbenlyse forretningsmæsigt baserede beslutning om, hvad der er nemmest for dem (uden at skænke dig en tanke), og erkender at der er andre måder at legitimere sig på end 8 år gamle, og nu forladte, telefonnumre.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere