Facebook til brugerne: Lad jer tracke og hold tjenesten gratis

4. maj 2021 kl. 08:449
Monster facebook hand over you
Illustration: Dessin de Tjeerd Royaards, Cartoon Movement, Pays-Bas.
Facebook og Instagram er begyndt at fortælle brugerne, at man skal lade sig tracke for at holde tjenesterne gratis. Det er resultatet af nye privacy-regler til iOS-apps fra Apple, som trådte i kraft i sidste uge.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Privacy-fejden mellem Facebook og Apple fortsætter, efter det sociale medie er begyndt at fortælle sine brugere, at tracking hjælper med at holde Facebook gratis som tjeneste.

Det skriver The Verge.

Beskeden kommer i kølvandet på, at Apples nye opdatering iOS 14.5 med tilhørende privacy-funktioner trådte i kraft i sidste uge. Nu er det et krav, at udviklere spørger forbrugeren om lov til at indsamle og dele personoplysninger.

Det gælder også for Facebook og tech-gigantens andet sociale medie Instagram, som følger de nye regler med en besked til brugerne om tracking-samtykke:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Denne version af iOS kræver, at vi spørger om lov til at tracke noget data fra denne enhed for at forbedre annoncer. Lær, hvordan vi begrænser brugen af disse oplysninger, hvis ikke du ikke slår denne enhedsindstilling til,« står der på skærmen.

»Vi bruger informationen om din aktivitet fra andre apps og hjemmesider til at: vise dig reklamer, der er mere personlige, hjælpe med at holde Facebook gratis og understøtte forretninger, der er afhængige af reklamer for at nå forbrugeren.«

Facebook har været meget kritisk overfor de nye privacy-funktioner, da man mener, det kan skade mindre virksomheder, der er afhængige af Facebooks massive dataindsamling for at nå ud til forbrugeren. Man mener også, at Apples regler tvinger flere udviklere til at vælge forretningsmodeller, som er afhængige af abonnementer og ikke af dataindsamling til annonce-brug.

Det vil bidrage til Apples virksomhed, da man tager 30 procent af alle indtægterne fra forbrugernes køb i apps, herunder køb af abonnementer. Der er netop startet en retssag angående de 30 procent i USA i dag mellem tech-giganten og spiludvikleren Epic Games, og EU-Kommissionen afgjorde i fredags, at Apples forretningsmodel bryder med unionens konkurrenceregler.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
4. maj 2021 kl. 13:18

Så er alt fra min Facebook profil hentet - klar til sletning.

Husk lige at kigge på hvad der skal blokeres fra andre sider!

Facebook kigger med selvom du ikke har en konto hos dem.

Jeg har en længere liste af hosts i min /etc/hosts som (forsøger) at sikre mig mod at de kigger med fra sidelinen. Den er langt fra perfekt, men nøj hvor bliver mange sider hurtigere når alt det skrammel ikke bliver hentet.

PS: Sørg for at hosts i /etc/hosts peger på en adresse som svarer eller afviser på port 80 og 443 - ellers hænger alle forbindelserne på en timeout, og på bliver alt pludselig ulideligt langsomt. Been there - done it ;-)

/Henning

7
4. maj 2021 kl. 13:05

Hvis jeg har forstået det korrekt, så er det FB selv der bruger ordet "tracke", i deres tekst til brugeren.

Efter at have slået ordet op i en ordbog, kan jeg da også konstatere, at ordet (desværre) findes i ordbogen (https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=tracke)

Nu sidder jeg tilbage med 2 spørsmål: Er det bevidst at FB bruger sådan et ord, i stedet for blot at bruge ordet "følge" eller ordet "spore". Samt, hvorfor er det at journalisten gentager brugen af ordet "tracke", frem for at bruge ordene "følge" eller "spore".

Det er i min optik noget mere ulækkert, hvis ordet "følge" blev brugt. Altså at FB vil gerne "følge" dig overalt. (FB er grundlæggende en "stalker"...)

Derudover... Kommer teksten fra FB med ordet "tracke", både frem når man bruger app og når man bruger browser version af FB?

6
4. maj 2021 kl. 12:49

Så er alt fra min Facebook profil hentet - klar til sletning.

5
4. maj 2021 kl. 12:24

Jeg slettede min LinkedIN konto for ca. 1 mdr. siden efter lækket. Så røg min Facebook bagefter.

Jeg synes FB har mange gode egenskaber, vedligeholde kontakt med ens bekendtskaber, familie, samt deling af ens minder osv.

Men på baggrund af at vi bruges som datakilder, vil jeg ikke være med til. Jeg betaler gerne 25 eller 50,- om måneden for et privatliv på nettet! Jeg er godt klar over at Facebook lever af reklamer osv misbrug af brugernes data og skulle de begynde at tage penge for at folk benyttede siden, så ville brugerne rasle væk. Men så kan man vende bøtten lidt og sige, hvis brugerne betalte 50,- om måneden, ville så ikke kun de seriøse være tilbage? De kæmper i forvejen med falske profiler osv. Disse vil nok ikke være der hvis det kostede penge.

Min kone og jeg opdrætter hunde og det er jo skønt at kunne følge ens hvalpe og holde kontakten med køberne, hjælpe dem med at besvarer spørgsmål og det kommer jeg da også til at savne. Jeg har sat og leget lidt med at oprette en Hunde.Social - men det er lidt op af bakke, da folk med det samme sammenligner det med Facebook!

Så det bliver nok en dødssejler, men igen, så har det kun kostet mig et par interessetimer og så bliver jeg da klogere på det område :)

Så lige nu, står jeg UDEN et SoMe... det går nok :)

4
4. maj 2021 kl. 12:24

Det er da godt nok en tom trussel, at facebook skal koste penge!

3
4. maj 2021 kl. 11:27

Facebook - og en del pressehistorier om dette, fremstiller det som om det brugeren skal sige ja eller nej til er tracking, punktum. Men det handler så vidt jeg kan se om tracking PÅ TVÆRS af apps, ikke om tracking i selve appen. Men det er Facebook jo klart interesseret i at sløre.

2
4. maj 2021 kl. 10:33

Både til tracking og betaling. Så slettes min FB konto.

FB må tjene deres penge på reklamer, som de viser i feedet. Dem er der i forvejen rigeligt af...

1
4. maj 2021 kl. 09:43

Jeg tror dette kan blive FB fald. Begynder FB at opkræve penge for brug af deres tjeneste, så vil mange droppe tjenesten og FB bliver tvunget til at hæve prisen endnu mere, for at opretteholde "levestandarden", men så falder flere bare fra.