Facebook slipper billigt i forlig med den britiske stat efter Cambridge-skandale

Facebook accepterer i et forlig at betale ca. 4,3 mio. kroner i forbindelse med Cambridge Analytica-sagen. Selskabet får nu udleveret beslagt data om sagen på 700 terabytes data.

Der uafhængige britiske databeskyttelseskommissær, ICO, og Facebook har indgået et forlig i sagen om analysevirksomheden Cambridge Analytica, der arbejdede for Donald Trumps valgkampagne i 2016 og blev lukket ned efter en stor skandale med misbrug af Facebook-brugerdata.

Forliget indebærer, at ICO trækker deres administrativt udstedte bøde for overtrædelse af den britiske databeskyttelseslovgivning tilbage, mod at Facebook til gengæld tilbagetrækker en appelsag, som var anlagt hos det britiske ankenævn på området.

Aftalen glæder James Dipple-Johnstone, som er vicekommissær hos ICO:

»ICO's største bekymring var, at britiske borgeres persondata var blevet anvendt uretmæssigt i alvorlig grad. Beskyttelsen af persondata og privatlivets fred er afgørende, ikke kun af hensyn til det enkelte individs rettigheder, men også - som vi ved nu - for at bevare et stærkt demokrati. Vi er glade for, at Facebook har taget og fortsat vil tage væsentlige skridt for at overholde grundlæggende principper for databeskyttelse. Vi forventer, at med forpligtelsen til at beskytte folks personlige oplysninger og privatliv vil Facebook være i stand til at komme videre og lære af forløbet,« udtaler han i en meddelelse.

Facebook anerkender ikke persondatabrud

Med forliget er det også slået fast, at Facebook hverken anerkender at have brudt persondatalovgivningen eller bøden for overtrædelsen heraf.

Facebook fastholder samtidig, at der ikke er ført bevis for, at data fra Facebook-brugere i EU blev overført til Cambridge Analytica.

Forliget indebærer, at Facebook kan gå videre med deres egen undersøgelse af Cambridge Analytica-sagen. Desuden får Facebook udleveret Cambridge Analytica-data, som var beslaglagt af og har ligget på servere hos ICO. Omfanget af disse data er tidligere angivet til at være 700 terabytes data.

Desuden udtaler selskabet, at man efter Cambridge Analytica-sagen har ændret på Facebook-platformen, således at appudvikleres adgang til persondata er blevet begrænset. Facebook fortsætter også med at udvikle og implementere funktioner, som gør, at brugerne kan øge deres beskyttelsesniveau, lyder det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere