Facebook sadler om: Dropper udskældt licens på React og andre open source-projekter

25. september 2017 kl. 10:462
Vi vil ikke stoppe fremskridt på grund af ikke-tekniske årsager, oplyser it-kæmpen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebook dropper den udskældte BSD + Patents-licens på de populære open source-projekter React, Flow, Jest og Immutable.js. De vil i stedet blive flyttet over på en MIT-licens.

Det skriver The Register på baggrund af et blogindlæg fra Facebooks engineering director Adam Wolff.

»React er grundlaget for et bredt økosystem af open source-software på nettet, og vi vil ikke holde fremskridtet tilbage af ikke-tekniske årsager,« skriver Wolff om beslutningen, der kommer efter »flere ugers skuffelse og usikkerhed for vores community«.

Apache Foundation meddelte i juli, at kode under BSD + Patens-licensen ikke er velkomment i nye projekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sidste uge meddelte Automatics, der står bag WordPress.com, at man ville skrive React ud af WordPress.com – et projekt, som ifølge WordPress-grundlægger Matt Mullenweg er et af de største open source-projekter baseret på React.

Frygten fra både WordPress.com og Apache Foundation er at havne i juridiske stridigheder pga. Facebook-licensen. BSD+Patents betyder, at hvis man direkte eller indirekte beskylder Facebook – eller Facebooks kunder – for at overtræde patenter, så mister man også retten til at anvende og distribuere Facebooks kode.

Modstanden mod licens-betingelserne har Facebook nu taget til efterretning, men meldingen gælder lige nu kun de fire nævnte teknologier, mens selskabet overvejer, hvad der skal ske med andre af Facebooks open source-projekter.

GitLab har fx for nyligt droppet query-sproget GrahQL, der endnu hører under BSD+Patents-licensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Adam Wolff understreger i sin blog, at man hos Facebook er kede af, at organisationer og virksomheder skifter React ud.

»Vi forventer ikke at vinde disse hold tilbage med denne ændring, men vi vil gerne lade døren være på klem,« skriver han.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
25. september 2017 kl. 12:33

De erkender ikke årsagen, men konstaterer, at Patents-licens hindrer udvikling af ikke-tekniske årsager.. altså come on. Det er jo dybest set den samme logik, der i første omgang opfandt BSD+Patents... "grundet forretningsmæssige interesser trækker vi vores BSD+Patents licens tilbage, da det blev kritiseret for i for høj grad kun at pleje vores forretningsmæssige interesser".

1
25. september 2017 kl. 11:11

Men nu viser det sig at kunderne endnu ikke var så afhængige, at de ikke kunne erstatte afhængigheden med noget fra en anden pusher.

Derfor er 2. og 3. fix nu også uden beregning.

Vi må håbe at Wordpress apache osv. har set skriften på væggen, og stadigvæk vil frigøre sig fra risikoen for at deres kønskirtler bliver deponeret i hånden på facebook.

K