Facebook sadler om: Dropper udskældt licens på React og andre open source-projekter

Vi vil ikke stoppe fremskridt på grund af ikke-tekniske årsager, oplyser it-kæmpen.

Facebook dropper den udskældte BSD + Patents-licens på de populære open source-projekter React, Flow, Jest og Immutable.js. De vil i stedet blive flyttet over på en MIT-licens.

Det skriver The Register på baggrund af et blogindlæg fra Facebooks engineering director Adam Wolff.

»React er grundlaget for et bredt økosystem af open source-software på nettet, og vi vil ikke holde fremskridtet tilbage af ikke-tekniske årsager,« skriver Wolff om beslutningen, der kommer efter »flere ugers skuffelse og usikkerhed for vores community«.

Apache Foundation meddelte i juli, at kode under BSD + Patens-licensen ikke er velkomment i nye projekter.

Læs også: Apache Foundation bandlyser Facebook-kode

I sidste uge meddelte Automatics, der står bag WordPress.com, at man ville skrive React ud af WordPress.com – et projekt, som ifølge WordPress-grundlægger Matt Mullenweg er et af de største open source-projekter baseret på React.

Frygten fra både WordPress.com og Apache Foundation er at havne i juridiske stridigheder pga. Facebook-licensen. BSD+Patents betyder, at hvis man direkte eller indirekte beskylder Facebook – eller Facebooks kunder – for at overtræde patenter, så mister man også retten til at anvende og distribuere Facebooks kode.

Læs også: Facebook gør AI-hardware open source

Modstanden mod licens-betingelserne har Facebook nu taget til efterretning, men meldingen gælder lige nu kun de fire nævnte teknologier, mens selskabet overvejer, hvad der skal ske med andre af Facebooks open source-projekter.

GitLab har fx for nyligt droppet query-sproget GrahQL, der endnu hører under BSD+Patents-licensen.

Adam Wolff understreger i sin blog, at man hos Facebook er kede af, at organisationer og virksomheder skifter React ud.

»Vi forventer ikke at vinde disse hold tilbage med denne ændring, men vi vil gerne lade døren være på klem,« skriver han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kenn Nielsen

Men nu viser det sig at kunderne endnu ikke var så afhængige, at de ikke kunne erstatte afhængigheden med noget fra en anden pusher.

Derfor er 2. og 3. fix nu også uden beregning.

Vi må håbe at Wordpress apache osv. har set skriften på væggen, og stadigvæk vil frigøre sig fra risikoen for at deres kønskirtler bliver deponeret i hånden på facebook.

K

  • 5
  • 3
#2 Benjamin Balder

De erkender ikke årsagen, men konstaterer, at Patents-licens hindrer udvikling af ikke-tekniske årsager.. altså come on. Det er jo dybest set den samme logik, der i første omgang opfandt BSD+Patents... "grundet forretningsmæssige interesser trækker vi vores BSD+Patents licens tilbage, da det blev kritiseret for i for høj grad kun at pleje vores forretningsmæssige interesser".

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere