Facebook patenterer GHz-teknologi: Verdens fattigste skal også have netadgang

GHz-baserede netværk skal få milliarder af mennesker uden netadgang opkoblet, hvis det står til Facebooks forskning i radioteknologien.

Ifølge Facebook-oplysninger til The Verge arbejder selskabet på at udvikle Internet.org, som går ud på at etablere netadgang for landdistrikter og fattige befolkningsgrupper.

»Arbejdet er en del af Connectivity Lab, der understøtter mission Internet.org. Det handler om at opkoble fire milliarder mennesker, som i dag ikke har adgang til internettet,« siger en Facebook-repræsentant til webmediet.

Connectivity Lab arbejder på en række projekter, herunder systemer, der sikrer internetopkobling gennem satellitter eller lasere monteret på drone.

Et patent - indgivet af Facebook-medarbejderen Sanjai Kohli i oktober, men som er offentliggjort for nylig - beskriver et 'Next Generation Datanet', der kan koble befolkningen op ved hjælp af GHz-baserede (millimeter bølgelængde) radiolinks etableret som et mesh-netværk - se faktaboks.

Et andet patent fra Kohli beskriver Next Generation Network mere detaljeret, nemlig som en slags centraliseret, cloud-baseret routing-system.

»Systemet tildeler dynamisk rute- og kanaltilknytning, sendeeffekt, modulation, coding og symbol rate for at maksimere netkapaciteten og sandsynligheden for, at datapakkerne leveres, snarere end at forsøge at maksimere kapaciteten i enhver opkobling,« lyder det i patentet.

For nylig kundgjorde opstartsvirksomheden Aeroe, at man arbejder på at udvikle et Gbps-mesh-netværk, kaldet Starry.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
Benjamin Bach

Facebooks internet".org" er blevet smidt ud af Indien på trods af massiv kampagne, faktisk en decideret svindelkampagne *) **) ***)

Men her er hele den smukke nyhed først og fremmest:

https://www.accessnow.org/indian-regulator-stands-up-for-net-neutrality-...

Forsøget i Indien kan karakteriseres som at udnytte fattige forhold som løftestang til at kolonisere uudforsket virtuelt land og kontrollere fremtidens markeder. Men helt så nemme at overtale var inderne heldigvis ikke, godt for dem. Udviklingen er forhåbentlig et tegn på, at Facebooks junkfood-version af nettet (kaldet Free Basics) ikke får lov til at sætte sig på infrastrukturen.

Ved lanceringen af Internet.org sagde de (Zuckerberg himself), at "open source" hardware og software skulle være en faktor i regnestykket ****). Not so much, når man udvikler sin Mesh-teknologi bag lukkede døre, patenterer det og samtidig kalder den for en del af Internet.org. Men det var nok mere andres open source hardware og software, de ville bruge i Internet.org :) At de ikke står ved dette løfte er en ting, men at de i deres pressemateriale gemmer de reelle intentioner bag filantropi er den egentlige skandale. Vi kender godt deres kyniske forhold til privatliv, så nu bliver det et spørgsmål om, hvor kynisk man fortsat har tænkt sig at udnytte andres argumenter om digital divide og informationsteknologi som faktor i samfundsudviklingen. FN har netop udnævnt IKT som enabler for samtlige 17 bæredygtige udviklingsmål, så industrien vil givetvis forfølge dette mål med en hel del bullshit til følge, som vi kender det fra greenwashing.

Se også:
https://nofakeinternet.org/
http://savetheinternet.in/

Kilder:
*) http://blog.savetheinternet.in/if-youve-been-misled-by-facebook/
**) http://mashable.com/2015/12/23/facebook-free-basics-net-neutrality-india...
***) http://trak.in/tags/business/2015/12/17/facebook-evil-shrewd-campaign-tr...
****) https://youtu.be/AdXwthh-xLQ?t=1m56s

Johnnie Hougaard Nielsen

Forsøget i Indien kan karakteriseres som at udnytte fattige forhold som løftestang til at kolonisere uudforsket virtuelt land og kontrollere fremtidens markeder.

Sagen er også at (for nu at sige det på den pæne måde) Facebook grundlæggende havde misforstået det indiske marked. Det som holder folk tilbage fra Internet er ikke at betale for data (i beherskede mængder), men at have råd til at købe en smartphone. Dem som har økonomi til at anskaffe dimsen, har også til en lille datapakke.

Videre er Indien præget af en masse sprog, således at det ikke "blot" er nogle få spillere med lokalt indhold der skal til, men en hel masse. Deriblandt de græsrødder som ville få svære vilkår ved at skulle igennem et centralt Facebook bureaukrati for at nå ud til brugerene.

Jeg ser mere Internet.org (og det endnu mere eufemistiske navn "Free Basics") som en måde for Facebook at få regionale teleselskaber (og andre) til at være med til at betale for at etablere Facebook som en central og dominerende spiller på de voksende Internet-markeder i udviklingslande.

Hvis de virkelig mest var ude på at fremme digital udvikling skulle de i stedet støtte med penge til infrastruktur og smartphones. Det ville give mere trafik til bl.a. Facebook, men uden at ofre net neutrality for net facebookism.

Nu er jeg ikke ude på at beskylde Facebook for at være "onde", mere med så megen hubris at de "automatisk" tænker "hvad der er godt for Facebook, er godt for verden".

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017