Facebook på vej med lynhurtig udgave af PHP?

Tirsdag vil Facebook løfte sløret for sin egen udgave af PHP, som ifølge rygter har væsentlig bedre ydelse end den rene vare. Det skulle give websider, som kan indlæses fem gange hurtigere end i dag.

Facebook har i al hemmelighed udviklet sin egen udgave af PHP, som skulle have væsentlig bedre ydelse end den klassiske udgave.

En anonym udvikler har i et interview med sitet The Rumpus fortalt om den nye PHP-version. Ligeledes har SDTimes' redaktør Alex Handy fået oplysninger om sagen.

Ifølge Alex Handys blog er der tale om, at kørselsmiljøet i PHP er blevet skrevet om fra bunden. Han skriver, at kernen i udviklerholdet bag PHP var på besøg hos Facebook i sidste uge for at diskutere det nye miljø. Den sociale tjeneste hyrede for to år siden et unavngiven udvikler til at løse opgaven.

På The Rumpus fortæller den anonyme Facebook-medarbejder om den omtalte udvikler:

»Fundamentalt set omskriver denne her fyr hele sitet på egen hånd. Halvfems procent af vores site er skrevet i PHP. Han skaber HPHP, Hyper-PHP, hvilket betyder, at han bogstaveligt talt omskriver hele sproget.«

Ifølge den anonyme medarbejder sker det ved at compile PHP, i stedet for at afvikle det som scripts. Alex Handy fra SDTimes mener også, at der er tale om en compiler i Facebooks kørselsmiljø.

Det nye miljø skulle give en reduktion i CPU-belastning på 80 procent, siger den anonyme Facebook-medarbejder til The Rumpus. Det skulle betyde, at tjenestens sider vil kunne indlæses fem gange hurtigere.

Firmaet Zend, som står bag store dele af udviklingen af PHP, har et kommercielt produkt, som kan oversætte PHP til en form for bytecode, "Zend Intermediate Code". Ifølge Zends egne oplysninger kan firmaets optimeringer give en forbedret ydelse på 40 til 100 procent.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Ulrik Moe

Tror ikke vi skal forvente at simple echo scripts bliver 80% hurtigere og php er da også et af de hurtigere programmeringssprog, men alle sprog har brug for forbedringer og jeg glæder mig da helt sikkert til at se hvad facebook har at sige.

  • 0
  • 0
Johan Holst Nielsen

Tjah, nu er det de lover jo også en hastighed der er 500% hurtigere. Men det gælder måske ikke for en simpelt echo, men hvem ville også bruge tid på at installere en speciel php version i et sådan tilfælde? Og hvem har egentlig en php version, der kun består et echo scripts (og som samtidig bekymrer sig om hastighed?).

/Johan

  • 0
  • 0
Johan Holst Nielsen

Caching sker sjældent af hensyn til selve PHP koden. Det er i højere grad andre elementer der er problemet. F.eks. tunge SQL queries, eksterne kald til databaser eller data aggregation....

Disse vil ikke blive (nævneværdigt) hurtigere, selvom PHP koden køres hurtigere.

Derfor betyder det ikke, at man kan droppe caching, tværtimod skal man bruge caching, for at bevare et hurtigt site - hvor man har glæde af den hurtigere php kode.

/Johan

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere