Facebook på arbejdspladsen ? skal, skal ikke?
Den danske befolkning er en af de mest Facebook-elskende på kloden, og det kan mærkes rundt omkring på arbejdspladserne.
Trangen til at dele sine tanker og oplevelser med sit netværk giver anledning til grublerier hos de it-sikkerhedsansvarlige, for Facebook og andre sociale medier kan både være en motorvej ind i firmaet for skumle applikationer, og en løssluppen strøm af information ud af firmaet, der kan give ballade.
Men at spærre for Facebook er ikke vejen frem, mener Erik Sørup Andersen, rådgiver i revisionsfirmaet BDO med speciale i it-sikkerhedspolitik. Sociale medier har nemlig efterhånden fået så stor betydning, at de slet ikke kan undværes fremover.
»Det er ikke længere et spørgsmål om at tillade eller ikke tillade dem. Det svarer næsten til at overveje, om man skal have telefoner. Spørgsmålet er i stedet: Hvordan håndterer man risikoen?« siger han.
Kommuner vil hente ideer fra borgerne
Muligheden for at komme tættere på kunder, partnere og i det offentlige borgerne er værdifuld, og lige nu slås blandt andet kommuner med at finde den rette balance, fortæller rådgiveren.
»Kommunerne vil gerne samarbejde på tværs og i dialog med borgerne, så man kan få nye ideer og viden, der ikke koster noget, fra borgerne. Men de skal samtidigt være meget opmærksomme på ikke at offentliggøre personoplysninger,« siger Erik Sørup Andersen.
Samtidig har kommuner et krav om journalisering af alle henvendelser, så hvis borgerne begynder at skrive sammen med kommunen via for eksempel Facebook, skal der også tænkes dokumentation ind.
Mere generelt er der også faren for, at en statusopdatering kan bringe afsenderen i miskredit, som da en ansat i Venstres pressetjeneste overfusede en ansat på Christiansborg, eller at man kommer til at afsløre for meget om for eksempel en firmas strategi eller kunder.
Men den slags risici skal klares med en politik på området og uddannelse af medarbejderne, anbefaler Erik Sørup Andersen.
»Selv Pentagon erkender, at sociale medier er helt integreret i den måde, vi kommunikerer på i dag. Her har de åbnet op og har en politik for brug af sociale medier. Det vigtigste er, at medarbejderne er bevidste om risikoen,« siger han.
Overvåg hvis faren er stor
Fordi mange bruger Facebook i privat sammenhæng, er det nemt at glemme, at man med Facebook til arbejdsbrug er i en anden sfære. Samtidigt har man paraderne nede, når man bruger de sociale medier, og derfor er man mere udsat, hvis hackere forsøger med phishing-angreb eller spreder en sjov ? men skadelig ? applikation.
Midlerne er en klar politik for sociale medier, som alle skal kende til, og måske oven i en særlig indsats over for dem, som har mange kontaktflader udadtil, samt de unge i firmaet, der er de flittigste brugere af sociale medier. For eksempel et kursus, der gennemgår faldgruberne.
Er konsekvenserne ved brud på reglerne store, gælder mantraet 'tillid er godt ? kontrol er bedre'.
»Man kan overveje særlige kontroller de steder, så man overvåger, hvad der sker, og er klar til hurtigt at gribe ind. Hvem overvåger for eksempel firmaets Facebook-side? Og har man en plan for damage control?« foreslår Erik Sørup Andersen.
Alt i alt er fordelene ved at åbne op dog så store, at eventuelt besvær bliver opvejet af dialogen udadtil, mener rådgiveren.
»Brug de sociale medier i virksomhedens interesse, frem for alt. Den interesse er måske større, end du aner,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.