Facebook opdager forsøg på at påvirke amerikansk midtvejsvalg

1. august 2018 kl. 10:127
Facebook opdager forsøg på at påvirke amerikansk midtvejsvalg
Illustration: ramona georgescu / Bigstock.
Ny kampagne på Facebook minder om tidligere russiske forsøg på at påvirke præsidentvalget.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebook har lukket 32 grupper og sider på Facebook, som de mener forsøgte at påvirke det nordamerikanske midtvejsvalg til november.

Facebook deler ikke information om, hvem aktørerne bag kampagnen er, men både politikere og efterretningsfolk i landet fremhæver ligheden med Ruslands tidligere forsøg på at påvirke det amerikanske præsidentvalg, skriver Reuters.

Der er dog ikke evidens nok til at sige, at det endegyldigt er Rusland, fortæller anonyme efterretningsfolk til Reuters.

Don't feed the trolls

The Atlantic Council's Digital Forensics Lab så opslagene fra de pågældende grupper, inden de blev fjernet, og fortæller Reuters, at de både i sprog og metode minder meget om de Facebook grupper og "trolls," som det russiske Internet Research Agency skulle have stået bag under valget for to år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opslagene havde konsekvente stavefejl og fokuserede på polariserende emner inden for amerikansk kultur. En mand, der påstår at være administrator fra en af de nu lukkede grupper fortæller Reuters, at han blev inviteret til at styre siden af en person, han kun kendte via Facebook.

I februar blev den gruppe, der kaldes en troldefabrik, samt 13 russiske statsborgere tiltalt for forsøg på at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016, der gav Donald Trump magten i landet.

Facebook mener selv, at der var en russisk kampagne for at påvirke præsidentvalget, men er blevet mødt med kritik for ikke at have gjort nok for at stoppe det af politikere verden over. Rusland benægter, at de har forsøgt at påvirke det amerikanske valg.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
2. august 2018 kl. 11:17

USA plejer eller af opfatte sig selv om Amerika, så kan godt forstå af du undrer dig over af de nu er blevet degraderet til kun af være nordamerika

5
1. august 2018 kl. 20:24

ja de har lige fundet nogle grupper.. siger de ... eller også.. kunne det tænkes.. at de prøver at redde ansigt og vise at de gør noget - selvom vi ved de er ligeglade..

3
1. august 2018 kl. 12:45

om de også vil hyle op når de opdager at USA forsøger at påvirke et andet lands valg?

2
1. august 2018 kl. 12:28

Artiklen omtaler "det nordamerikanske midtvejsvalg", det omfatter altså ikke Canada så det er ikke spor nordamerikansk!

1
1. august 2018 kl. 11:32

Ingen tvivl om at alle større lande gerne maser på for at påvirke omverdenen. Men hvis russerne kan ændre USAs politik gennem en så beskeden indsats - så må Moskva fremover blive den førende sælger af alverdens reklamekampagner.