Facebook øremærker fake news

Facebook er begyndt at rulle den ventede opdatering mod fake news ud i USA, og den er også på vej til Europa op til valget i Tyskland.

Facebook-brugerne kan nu ikke kun dele, kommentere og reagere på nyheder i deres feed, de kan også deltage i kampen mod de forhadte falske nyheder, som for alvor kom på alles læber under den amerikanske valgkamp.

Fremover vil det nemlig være muligt for amerikanere at markere nyhedshistorier som falske, skriver nyhedsmediet RT. Det vides endnu ikke, hvor mange brugere der skal reagere på en falsk nyhed, før der bliver gjort noget ved den.

Faktatjekkernes guide til gode nyheder

Med initiativet har Facebook allieret sig med flere organisationer, herunder ABC News FactCheck.org og The Associated Press, der skal eftertjekke de markerede historier.

Og hvordan gør man så det? Til formålet har den amerikanske organisation for god journalistik, Poynter Instituttet, udviklet et sæt af principper, som faktatjekkerne forpligter sig til at arbejde under.

Finder en eller flere af kontrolorganisationerne, at en nyhed ikke lever op til Poynters principper, vil nyheden i bunden blive markeret som 'Disputed' (omstridt), og den vil automatisk få et slag af de algoritmer, der bestemmer, hvor højt oppe i brugernes feed nyhederne vises. Tilmed vil brugere, der forsøger at dele en omstridt nyhed, få en advarsel inden.

På vej til Europa

Lignende initiativer er desuden på vej til Europa. I efterdønningerne af det amerikanske valg opfordrede EU’s digitale chef, Andrus Ansip, tidligere på året store medievirksomheder som Facebook, Google og Twitter til aktivt at tage del i kampen mod falske nyheder.

Med forestående valg i Tyskland såvel som Frankrig, hvor rygterne om udenlandske forsøg på at påvirke valgene allerede svirrer, kommer Facebooks nye opdatering på det helt rigtige tidspunkt, hvis den da vil få en effekt. Derfor er det også de tyske brugere, der i første omgang får muligheden for at afprøve sig selv som faktatjekkere.

Det er dog ikke alle, der er lige glade for initiativet. Den uafhængige organisation, Project Censored har været ude og kritisere det for ikke at løse det stigende problem med propaganda, som de i stedet mener skal bekæmpes med yderligere uddannelse.

»Ved blot at lave en vilkårlig liste af, hvilke hjemmesider der kan og ikke kan vises på Facebook og betragtes som nyheder, er at normalisere censur i stedet for at informere folk,« siger Nolan Higdon fra Project Censored til RT.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Kenn Nielsen

Hmm..

Virker den ved at holde site/URL op mod en downloaded liste, -eller - virker den som ANPR hvor info lige skal sendes til 3.part for check ??

Derudover antyder reviews du linker til, at B.S. har deres egen definition på BS..

Det bliver et 'nej, tak' hérfra.

K

  • 3
  • 0
#4 René Nielsen

Hvor meget er en sådan funktionalitet værd når det kommer til stykket?

OK – hvis en nyhed ”undertrykkes” som søgeresultat så vil nyheden jo næppe blive delt, men min oplevelse er, at brugere overvejende ikke læse advarsler men blot ”trykker Enter” en gang mere.

Som jeg ser hovedproblemet med det overståede amerikanske valg, var det demokratiske partis mail server blev hacket og at man på den server fandt belastende materiale om demokraterne som så blev offentliggjort. Kort fortalt udstillede man DNC’s ”snavsede vasketøj” på et politisk ubelejlig tidspunkt.

Det var i min optik ikke fakenews – men ægte og verificerbar nyheder modsat Trump som i min optik er indbegrebet af fakenews. Trump står for udokumenterede beskyldninger og personlige angreb på alt og alle – herunder dommerstanden.

Trump går gang på gang ud med hele løgne og halve sandheder – så vil Facebook og Google undertrykke mandens usammenhængende vrøvl?

Selvom jeg snart dagligt krummer tæerne om den mands tåbeligheder – forsvarer jeg hans ret til at være tåbelig uden den censur som Facebook og Google vil indfører.

I stedet griner jeg over at Trumps dumheder. Hvorfor ikke blot nedklassificerer sagens dokumenter og får lagt en løkke om halsen på Obama i form af en rigsretssag, hvis Trump har ret i hans aflytningspåstande?

Hvis man vil undgå den slags - så skulle man hellere få skruet op for sikkerheden og indfører tvungen 2-faktor identifikation på især politiske partiers email-servere for da det kom til stykket, så var det ikke noget hack, men blot en uforsigtig DNC medarbejder som via en pishing email blev lokket til at ændre sit password - hvorved "hackeren" fik kendskab til login-oplysningerne.

  • 4
  • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere