Facebook: Nyhedsværdi skal overvejes inden et opslag slettes

24. oktober 2016 kl. 13:222
Facebook: Nyhedsværdi skal overvejes inden et opslag slettes
Illustration: Facebook.
Facebook lægger op til ny kurs i forhold til, hvad man må poste på det sociale medie. Nyhedsværdi og offentlighedens interesse skal inddrages, inden et opslag slettes.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Normalt fjerner Facebook alt stødende indhold uden omtanke for, om det er i offentlighedens interesse. Sådan bliver det ikke nødvendigvis i fremtiden.

Facebook har nemlig besluttet sig for, at inden indhold bliver slettet, så vil virksomheden først vurdere, om det har interesse for offentligheden.

Det skriver The Guardian.

I annonceringen skriver Facebook, at de i løbet af de kommende uger vil begynde at tillade mere indhold, som brugerne mener har nyhedsværdi, er signifikant eller vigtigt for den offentlige interesse - også selvom opslagene overtræder de standarder, der normalt gør sig gældende for Facebook.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores intention er at tillade flere billeder og historier, uden at det kommer til at udgøre en sikkerhedsrisiko,« skriver Facebook i deres post.

Pres fra medierne

Ændringen kommer, efter at nyhedsmedier fra hele verden gentagne gange har kritiseret Facebook for at slette indhold uden varsel og uden mulighed for at appellere.

Facebook har længe ikke lyttet til denne form for kritik, men kritikken har været særlig højlydt gennem de seneste to måneder, efter at Facebook fjernede det ikoniske billede af ‘napalm-pigen’ under Vietnamkrigen fra et norsk nyhedsmedies Facebook-side.

Ud over at fjerne billedet blev skribentens Facebook-profil suspenderet, hvilket fik chefredaktøren, Espen Egil Hansen, til at beskylde Mark Zuckerberg for censur:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg mener, at du udnytter din magt, og jeg har svært ved at tro, at du har gennemtænkt det ordentligt,« skrev Espen Egil Hansen.

Også fjernelsen af et billede vedrørende brystkræft har skabt kritik. Det var illustreret ved et mammogram, hvorpå Facebooks brugere kunne se en kvindes brystvorte.

Det blev senere genindsat, og Facebook skrev:

»Billedet er blevet fjernet ved en fejl. Vores hold gennemgår millioner af indberetninger hver eneste uge; en gang imellem tager vi fejl. Vi er kede af misforståelsen.«

I Facebooks notat om de nye retningslinjer skriver de således, at de nu vil tage nyhedsværdi og offentlig interesse med i deres overvejelser, inden de sletter et opslag.

»Vi ser frem til at arbejde tæt sammen med eksperter, journalister, udgivere, fotografer, myndigheder og advokater i forhold til at gøre det bedre, når det handler om, hvad vi tillader,« skriver Facebook.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
26. oktober 2016 kl. 14:59

Jo, jeg hæfter mig ved, at de konkrete sager ikke så meget handler om de konkrete billeder, men mere om den magt, som Facebook har fået til at bestemme, hvad der er rigtigt og forkert. Kritikken kommer fra andre medier, der også er magtfulde, men i de er i det mindste ikke så enerådende som FB.

Det kan lade sig gøre at leve uden en Facebook profil, men det koster dyrt. Så meget desto vigtigere er det at svømme mod strømmen, så vi ikke alle ender med at blive opslugt af malstrømmen.

1
24. oktober 2016 kl. 16:08

Wouldn't it be lovely. A day without Facebook. What about a week without Facebook. What about a life without Facebook.

Wouldn't it be lovely!