Facebook: Nu har vi lige så meget kode som Windows
Facebook.com ser måske ikke ud af så meget, når man besøger den - men nedenunder ligger enorme mængder kode til at køre hele tjenesten. Faktisk har Facebook-platformen nu cirka samme antal kodelinjer som Windows-styresystemet.
Sådan lyder det fra Joel Pobar, der leder Facebooks udviklingsarbejde, og da han tidligere har arbejdet med Windows, ved han om nogen, om sammenligningen holder. Det skriver Wired.com.
Det er dog stadig en hemmelighed, hvor mangle linjer kode der indgår i både Facebook og Windows, men Windows XP blev engang opgjort til 45 millioner kode, og Facebook har tidligere hintet i retning af 20 millioner linjer. Det er også et åbent spørgsmål, hvad Facebook tæller med i opgørelsen.
Det monstrøse omfang af Facebook-platformen understreger, at tjenesten på flere måder er et styresystem i sig selv, hvor andre kan køre alverdens applikationer. Men at have en stor kodebase er ikke i sig selv et kvalitetstegn, lyder det fra Sam Schillace, der blandt andet tidligere har udviklet Google Docs.
Han vurderer, at Facebooks hastige innovationstakt og kultur ikke har gjort meget for at skære koden ned til det mindst mulige. Antallet af kodelinjer kunne nok halveres hos Facebook med mere elegante metoder, mener han.
Af samme grund er softwareudviklingen hos Facebook nu i høj grad lagt i hænderne på folk, som tidligere var hos Microsoft, Oracle og andre firmaer med store mængder kode. Det er nemlig en disciplin i sig selv at navigere i kodebaser så store, at ingen enkeltpersoner kan overskue dem. Og samtidigt bliver det sværere at ændre kursen, jo større ’skibet’ er.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.