Facebook nærmer sig menneskeniveau i ansigtsverificering

Facebook har nu teknologi til at verificere et ansigt korrekt på forskellige billeder i over 97 procent af tilfældene. Næsten lige så ofte som et menneske.

Facebook er nu næsten lige så god som mennesker til at verificere, at den samme person figurerer på to forskellige billeder. Det skriver The MIT Technology Review.

Facebook har udarbejdet en ny software, der går under navnet Deepface, og hvis man spørger den, om det er den samme person, der er motivet på forskellige billeder, så rammer Deepface rigtigt i 97,25 procent af tilfældene. Ved en tilsvarende opgave rammer mennesker rigtigt i 97,53 procent af tilfældene.

Yaniv Taigman fra Facebooks afdeling for kunstig intelligens mener, at Deepface blandt andet vil kunne bruges til at forbedre ”tagging”-funktionen på det sociale netværk. Men han understreger, at det indtil videre bare er et forskningsprojekt, som man afventer reaktioner på fra forskere på en forestående konference for computervidenskab. Tjenesten bliver altså ikke en del af Facebook foreløbig.

»Vi offentliggør vores resultat, så vi kan få feedback fra forskningsmiljøet,« udtaler Yaniv Taigman.

Facebook introducerede ansigtsgenkendelse (til forskel fra Deepface, der er ansigtsverificering) tilbage i 2010. Siden har den del af tjenesten fået en del kritik, blandt andet fra en amerikansk senator, der i 2012 anklagede Facebook for ikke at oplyse brugerne tilstrækkeligt om det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Johnnie Hougaard Nielsen

Det er næppe umiddelbart i top til overvågningskameraer, fordi disse normalt ikke har nærhed og vinkling til at tage et portrætbillede, men med et meget bedre kamera end "overvågningskvalitet" hjælper det dog noget.

Bredere set er en hit rate på 97,25 så dårlig at den vil give enorme mængder fejl hvis der skal matches mod millioner af billeder. Blandt disse vil der jo også være masser som ville blive matchet som samme ansigt.

Næsten-genkendelse er et godt stykke fra konkret identifikation, og dem der vil skjule sig kunne sikkert gøre noget for at få deres ansigt til at give en langt lavere genkendelighed. Selv med den dårlige hitrate, må der alligevel være muligheder i at kunne følge en person rundt, uden at kunne identificere.

Johnnie Hougaard Nielsen

Hvad mener du med "uden at kunne identificere" her?

Eksempel: Et terrorangreb med 2 bomber, hvor analyse af overvågningsvideo viser at samme uidentificerede person "tilfældigvis" har været begge steder. Så ville der nok være anledning dukke op hvor vedkommende nu er sporet af systemet, da det at kunne følge bevægelser bedre kan kapere at hitraten ikke er perfekt.

Det begynder jo så at blive ubehageligt hvis samme metodik bruges til at følge personer involveret i mindre ekstreme handlinger, såsom civil ulydighed.

Log ind eller Opret konto for at kommentere