Facebook laver sit eget operativsystem: »Vi har ikke tillid til vores konkurrenter«

20. december 2019 kl. 11:3511
Facebook laver sit eget operativsystem: »Vi har ikke tillid til vores konkurrenter«
Illustration: nopparat.k / Bigstockphoto.com.
Tidligere Windows-ingeniør skal hjælpe Facebook med at lave eget styresystem.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kongen af sociale medier, Facebook, er nu i gang med at udvikle sit eget operativsystem, kan blandt andre mediet TechCrunch fortælle.

I et interview med The Information (kræver abonnement) røber Facebooks vicedirektørfor hardware Andrew Bosworth, at selskabet ønsker at løsrive sig fra andre operativsystemer for at sikre sine egne platforme i fremtiden.

Har ikke tillid til konkurrenterne

»Vi vil sikre os, at den næste generation har plads til os. Vi tror ikke, vi kan stole på, at markedet eller konkurrenterne vil sikre, at dette er tilfældet. Så vi kommer til at gøre det selv,« sagde Bosworth.

Det nye operativsystem skal bygges fra bunden, og med på holdet har Facebook fået Mark Lucovsky, som var en af hovedpersonerne bag udviklingen af Microsofts Windows NT i sin tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Operativsystemet er ganske vist ikke ment som en direkte konkurrent til Android for kørsel af egne apps, men som en af komponenterne i en stor satsning og investering i egen hardware og teknologi fremover.

Blandt disse satsninger er AR-teknologi – augmented reality – som siges at være blandt de teknologier, som det nye operativsystem er specifikt beregnet på. Det er velkendt, at Facebook har store ambitioner inden for AR-teknologi.

Bygger nyt stort campus

Facebook er ifølge The Information også i gang med at planlægge sine egne chipsløsninger som led i investeringerne. Kilder fortæller The Information, at der også arbejdes på en stemmeassistent svarende til Apples Siri og Microsofts Cortana.

Selskabet er nu i gang med at bygge et nyt campus på over 70.000 kvadratmeter og plads til 400 ansatte, som skal arbejde specifikt med selskabets hardwaresatsning fremover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Facebook har som bekendt allerede investeret i hardware, blandt andet gennem sit opkøb af Oculus VR, som står bag de velkendte VR-briller Oculus Rift, og det nye operativsystem vil nok også få en rolle på dette område.

Flere detaljer om Facebooks satsninger vil formentlig dukke op i den kommende tid.

Artiklen er fra digi.no.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
30. december 2019 kl. 00:05

Nu tror jeg ikke at det kommer til at påvirke direkte på brugerniveau "Operativsystemet er ganske vist ikke ment som en direkte konkurrent til Android for kørsel af egne apps, men som en af komponenterne i en stor satsning og investering i egen hardware og teknologi fremover." Det skal sandsynligvis bruges i Facebook's datacentre. Tilgangen for brugere vil være som nu, Android eller iOS.

10
21. december 2019 kl. 11:18

Jamen kig på din mobil! Intet firma eller offentlig institution med respekt for sig selv har ikke sin egen fortryllende app. Hvorfor dog bruge en browser med sikkerhedsfunktioner, når man kan få snablen ned i alle dine private data på din mobil?

8
20. december 2019 kl. 15:39

Ja, hvad søren er det de vil lave, som de ikke kan få med eksisterende operativ systemer?

Det er ikke, hvad de vil have. Det er hvad de vil afskære os fra.

Hvis man vil være med på alle fronter fremover, skal man have 17 devices (cirka). En til facebook, en eller to til apple. en eller to til windovs. 2-3 stykker til android. et par stykker til Chrome. en eller flere til dit teleselskab et par stykker eller 5 til dit fjernsyn (netflix, hbo, amazon etc) (udover den indbyggede) Og alle med det uudtalte formål at holde konkurrenterne ude.

6
20. december 2019 kl. 15:04

Hvorfor skulle de ikke kunne det med BSD?

De kan jo for så vidt sagtens tage et vilkårligt eksisterende OS med en BSD licens at bygge ovenpå - fordi man har fået en person med som i sin tid var med til at lave NT er ikke det samme som at det bliver en ny NT.

Det vigtigste for FB er nok at resultatet på ingen måde ender med at blive FOSS og helst ikke til at dechifrere for udenforstående, men 200% proprietært, således at der er frit slag på alle hylder fsva. snageri.

5
20. december 2019 kl. 14:50

Hvorfor skulle de ikke kunne det med BSD?

4
20. december 2019 kl. 14:46

Fuld adgang til ALT på maskinen.

3
20. december 2019 kl. 14:28

Ja, hvad søren er det de vil lave, som de ikke kan få med eksisterende operativ systemer?

2
20. december 2019 kl. 12:00

Vi har ikke tillid til konkurrenterne - læs: Konkurrenterne kunne finde på at gøre fæle ting, så som at sikre deres OS mod ET-phone-home.

Vi vil sikre os, at den næste generation har plads til os - læs: Vi vil være sikre på at vi ved ALT om den næste generation.

Vi tror ikke, vi kan stole på, at markedet eller konkurrenterne vil sikre, at dette er tilfældet - læs: Vi er ikke sikre på at markedet eller konkurrenterne kan tilsikre os at vi kan snage i brugernes privatliv 24/7/365.

Så vi kommer til at gøre det selv - læs: Vi vil have det hele, inklusive din sjæl.

1
20. december 2019 kl. 11:50

Det lyder som det helt rigtige udgangspunkt til en ny platform ... ;-)