Facebook køber chat-tjenesten WhatsApp for 103 milliarder kroner

20. februar 2014 kl. 09:4335
It-branchens største handel i over ti år er nu en realitet. Facebook bruger 103 milliarder kroner på at købe den populære chat-tjeneste WhatsApp, som Mark Zuckerberg længe har haft kontakt med.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebook opruster nu på chat-fronten med et gigantopkøb. Hele 103 milliarder kroner skulle der på bordet for at få det 55-mands store firma WhatsApp ind under Facebooks vinger. Dermed bliver handlen den største i it-branchen siden Time Warner købte AOL for 670 milliarder kroner i de heftige dotcom-dage omkring årtusindskiftet. Det skriver Bloomberg.

WhatsApp driver en chat-tjeneste, som fungerer som alternativ til sms’er. App’en virker på alverdens platforme og er gratis at bruge, mod et årligt abonnement på 99 cents. Den måske på papiret simple funktionalitet har tiltrukket 450 millioner brugere på verdensplan, en fordobling på bare ni måneder.

Twitter har til sammenligning omkring 240 millioner brugere på verdensplan og er vurderet til 163 milliarder kroner, ifølge Wall Street Journal.

WhatsApp vil køre videre som før, lover tjenestens direktør Jan Koum, der startede WhatsApp i 2009 og som Mark Zuckerberg allerede i 2012 blev venner med og siden har holdt tæt kontakt med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jan Koum grundlagde WhatsApp sammen med Brian Acton, som kort før han kastede sig ud i iværksættereventyret havde søgt arbejde hos både Facebook og Twitter, uden held.

Betalingen for WhatsApp bliver fordelt med 22 milliarder kroner kontant, 65 milliarder kroner i Facebook-aktier samt 16 milliarder kroner i aktieoptioner, der frigives over fire år.

Dermed er det fem år gamle firma med 55 ansatte blevet prissat 2,5 gange højere end Nokias mobiltelefon-division blev det, da Microsoft købte den i september 2013.

Facebook har tidligere blandt andet opkøbt fotoapplikationen Instagram for 5,7 milliarder kroner.

35 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
33
21. februar 2014 kl. 01:59

Som jeg forstår påstår WhatsApp at have 430 aktive brugere, mens jeg har set et tal på 280 million for Skype og 232 millioner for Twitter. WhatsApp har altså bygget en brugerbase på på vej mod en halv milliard på ganske kort tid. Efterhånden som flere får smartphone vil WhatsApp også få flere brugere. Det er et spørgsmål om WhatsApp med den store brugerbase kan tage en bid af Skype (og teleselskaberne), hvis IP-telefoni indbygges.

Stort set alle jeg kender bruger SMS, mens jeg kender en del som ikke bruger Facebook. En SMS til Danmark fra udlandet koster et par kroner så vidt jeg kan se, dvs. det lille abonnement til WhatsApp er hurtigt tjent ind på en udlandsferie, - hvis ellers man kan få gratis forbindelse til WhatsApp.

Det er en enorm investering men chat er en daglig foreteelse mere end Facebook. Når man ser på at der typisk er en winner-take-all effekt skulle konkurrencen fra andre chat-systemer muligvis ikke være et problem. Måske skulle man mene at teleselskaberne, der nu taber deres SMS-indtægter, ville blive sure på Facebook-koncernen, men hvad kan de gøre?

34
21. februar 2014 kl. 02:47

dvs. det lille abonnement til WhatsApp er hurtigt tjent ind på en udlandsferie

Der er adskillige andre sms-afløsere, som er uden abonnementspris, bl.a. både Facebook og Google. Betalte SMS fra smartphone er nu snart kun for dem som ikke allerede er skiftet, eller har meget lavt volumen.

Fidusen ved WhatsApp er netværkseffekten, det at der er mange brugere gør den attraktiv nok til at betale for, mange steder. Og der er perspektiver i at have en snor til kundens kreditkort.

Fra BuzzFeed: Why Facebook Had To Have WhatsApp

Last year, Forrester research analyst Charles Golvin told BuzzFeed’s Charlie Warzel, “In places like Brazil, Mexico, Spain… 25% of the time people spend on smartphones, they’re spending in WhatsApp. The number is variable for each of those countries, but it is of that magnitude.”

Det er seriøs volumen, og må kraftigt reducere hvad der er "til overs" til Facebook. En stor del af købsbegrundelsen må være at forebygge at WhatsApp udvikler sig til en alvorlig konkurrent.

31
20. februar 2014 kl. 19:32

Whatsapp har hidtil været gratis men for ca. 2-3 mdr. siden advarede deres app om at det snart begyndte at koste penge. Jeg har netop skiftet mobil og da jeg installerede whatsapp på ny så startede den på 1 års gratis, så første betaling (6 kr. årligt skriver de) skal altså falde omkring 1. marts næste år. Eksisterende brugere som ikke installerer app'en påny (grundet ny mobil f.eks.) skal ikke betale. Deres "første betalingsdag" rykker fremad sammen med tidens gang. Prøv selv at gå ind i "indstillinger -> konto -> betalingsoplysninger" - her står "abonnement udløber". For eksisterende brugere bliver den dato hele tiden skubbet fremad.

22
20. februar 2014 kl. 14:42

Det er stadig uhyrlige summer, som jeg ikke kan forholde mig til :) Er det realistisk at de vil kunne tjene dette beløb ind igen, de skal vel stadig tjene en god slat pr bruger, som jo skal blive hængende og bruge deres systemer?

21
20. februar 2014 kl. 14:37

Det er ikke mine ord, men jeg syntes det er meget sigende for det her opkøb.

"To put that in perspective: building, launching, and operating NASA's Mars rovers cost $820 million. The money Facebook paid for WhatsApp could fund 19.5 Mars missions."

Er der reelt nogen APP der er så uhyrligt mange penge værd? Endda en app, der reelt ikke gør andet end at sende SMS'er over datanettet istedet for over telenettet. SÅ reelt har den ikke tilført telefonen noget den ikke allerede kunne.

Men tager da hatten af for manden, der for 4 år siden fik nej til jobs hos både Twitter og Facebook, for derefter at udvikle WhatsApp ;o)

32
20. februar 2014 kl. 21:57

Dotcom-boble.
Bolig-boble.</p>
<p>App-boble?

Zuckerberg boble.

Facebook er på vej ned og både Instragram og nu Whatsapp har vist han er mere Willy Wonka end Steve Jobs.

16
20. februar 2014 kl. 12:33

Kan nogen lige på en kort måde forklare min lille hjerne hvordan et firma kan sælges for 103 milliarder kroner? Om så det gav et overskud på 1 milliard om året, så ville det jo tage 103 år at nå break-even, endda uden at tage højde for at pengene måske kunne forrentes anderledes osv? Det eneste jeg kan komme på som muligt scenarie, skulle jo være at feks Facebook (i dette tilfælde) ville kunne drage fordel af den købte virksomhed, men igen - fordele for 103 milliarder, så meget tjener Facebook vel ikke? De har sikkert betalt noget af dette beløb i aktier, men igen, selv om det så kun var det halve, giver det stadig ikke meget mening - for mig og mit hovede :)

Lidt on-topic: Jeg bor pt i Paris, og kontakten holdes ved lige vha Viber, som vist også lige er blevet solgt for et beløb der også undrede mig, da deres produkt jo også er gratis (hvilket whatsapp's 99 cent pr år vel nærmest også kan sammenlignes med)

17
20. februar 2014 kl. 13:16

De har sikkert betalt noget af dette beløb i aktier, men igen, selv om det så kun var det halve, giver det stadig ikke meget mening - for mig og mit hovede :)

Kun $4 mia er kontant, resten i Facebook-papirer - iflg BBC

Det er stadig mange penge, men regnestykket bliver lidt mindre utroligt.

Min umiddelbare fornemmelse er at det er et defensivt køb. Den teenager jeg har adgang til, mener at Facebook bare er så passé, og WhatsApp er det nye sort. Facebook køber måske WhatsApp for ikke selv at blive det nye MySpace.

28
20. februar 2014 kl. 17:48

Udover den uhyrlige pris for en app. der ikke ser ud til at tjene på hverken købspris, in-app-purchase eller rekvalmer, kan jeg ikke forstå hvordan denne erstatter Facebook i teenagernes univers. Det må forstås som et supplement.

WhatsApp kan SMSe gratis (til andre WhatsApp-brugere) hvis man aktuelt har dataforbindelse på sin smartphone - men den kan jo ikke iscenesætte ens liv og dagligdag overfor en større skare af followers som Facebook og Twitter kan (og måske også Instagram, kender det ikke; har ikke anskaffet mig en teenager).

29
20. februar 2014 kl. 17:58

men den kan jo ikke iscenesætte ens liv og dagligdag overfor en større skare af followers som Facebook og Twitter kan

Det er netop en rigtig god grund til at bruge WhatsApp (eller lignende) i stedet for at krænge sig ud på Facebook. Selv om der ikke ligefrem er gået Myspace i Facebook, ses der tydelige tegn på metaltræthed, med at begejstringen i nogle kredse kan ligge på det lille sted, der omfatter kommunikation med forældre-generationen.

Facebook styrer systematisk brugerne i retning af så bred sharing som muligt (offentlig) således at oversharing gør miljøet mindre attraktivt, nu hvor det ikke længere er "cool".

13
20. februar 2014 kl. 11:59

Hele min familie bruger whatsapp (underligt navn til en chat app), så det er ikke kun teenagers - selvom det dog var familiens teenagers som kom med ideen. Når man har familie i udlandet så er det en noget billigere måde at udveksle beskeder på end SMS / MMS. Whatsapp har også den fordel at du kan se om en besked er nået frem til modtageren (dog ikke se om han har læst den). Når det er sagt så vil jeg også mene at prisen nok er lige i overkanten :) App'en er så simpel at jeg ikke kan forstå at ikke andre er gået ind og lavet en lignende app - f.eks. facebook selv. Så havde de sparet lidt penge på den konto :) App'en er - ligesom mange andre - ikke noget specielt og i samme øjeblik den begynder at koste (ret mange) penge så flygter brugerne som fluer.

15
20. februar 2014 kl. 12:33

103 mia DKK = 18 billioner USD.

Over 325 mio USD per medarbejder?
De må godt nok være effektive, de medarbejdere.

450 mio users a 99 cent/year = 445 mio USD/year. Det er da en pæn indtægt for en tilsyneladene simpel ide.

Investering vs. omsætning ratio på 40:1 ? De må have nogle forventninger til omsætning, flere kunder eller højere priser, som fluerne ikke lige har gennemskuet.

18
20. februar 2014 kl. 13:19

Det er brugerne og brand man køber og ikke ansatte og teknologi. Som flere har nævnt kan alle lave en tilsvarende App, men meget få kan skaffe 450 mill brugere.

Prisen per bruger er ikke specielt høj. Da Jubii i 2000 solgte sit auktionssite til SQL var prisen per bruger over 2500 DKR.

25
20. februar 2014 kl. 15:03
23
20. februar 2014 kl. 14:54

"Prisen per bruger er ikke specielt høj."

God pointe! 40 USD/user.

Alene det faktum at disse users allerede har tegnebogen fremme, må også siges at være en interessant detalje. Det er sikkert meget nemmere at skabe endnu mere omsætning, når brugerne i forvejen har overskredet den psykologiske tærskel for overhovedet at betale noget.

Der er nu alligevel et stykke vej fra 0.99 USD/user/year til 40 USD/user over et par år.

27
20. februar 2014 kl. 16:41

Alene det faktum at disse users allerede har tegnebogen fremme, må også siges at være en interessant detalje. Det er sikkert meget nemmere at skabe endnu mere omsætning, når brugerne i forvejen har overskredet den psykologiske tærskel for overhovedet at betale noget.

Ole nu har jeg brugt WhatsApp i snart 2 år og jeg har endnu ikke betalt noget. Jeg er ikke rigtig klar over hvem det er som betaler, men jeg har en hvis ide om at en meget stor del af de her mange mio brugere aldrig har haft tegnebogen fremme i forb. med WhatsApp.

20
20. februar 2014 kl. 14:14

Prisen pr. bruger skal jo ses i forhold til indtjeningen pr. bruger.

Indtjeningspotentialet pr. bruger er normalt væsentligt højere på et auktionssite end på en gratis besked-service hvor brugerne formentlig blot finder noget andet hvis man begynder at ville profitere for meget på dem.

14
20. februar 2014 kl. 12:26

Uden at være ekspert vil jeg tro navnet skal læses som "whats up", hvilket giver fin nok mening. Jeg forstår bare ikke hvordan et chat program kan være over 100 milliarder værd. Der er simpelthen så mange programmer til at chatte med, som alle har stor udbredelse, ligefra facebook chat til live messenger -> skype, osv. Jeg kan simpelthen ikke se at værdien har nogen berettigelse.

4
20. februar 2014 kl. 10:20

Nogen er vist taget ved næsen. Skal jeg med WhatsApp betale for at kunne gøre en brøkdel af det jeg kan gratis med Skype? Hvorfor er WhatsApp mere end dobbelt så meget værd som Skype? Det kan jeg slet ikke se. Overhovedet.

"App’en virker på alverdens platforme og er gratis at bruge, mod et årligt abonnement på 99 cents." Den quote virker lidt selvmodsigende.

Ud fra en hurtig rundspørge i min IT afdeling var der ingen der brugte programmet og jeg var den eneste der før i dag havde hørt om det.

1
20. februar 2014 kl. 09:58

WhatsApp er da den mest simple applikation man kan tænke sig, crazy det kan sælges for så mange penge. Det får jo salget af Skype til at ligne peanuts.

Håber at der kommer noget web-integration. Det er ligesom sms, jeg kan blive så frustreret over at vi i anno 2014 med vores always-connected-to-the-internet telefon ikke kan aflæse og besvare de sms'er jeg får fra computeren.

24
20. februar 2014 kl. 14:59

Håber at der kommer noget web-integration. Det er ligesom sms, jeg kan blive så frustreret over at vi i anno 2014 med vores always-connected-to-the-internet telefon ikke kan aflæse og besvare de sms'er jeg får fra computeren.

Du kan også besvare sms'er fra din computer. Hvis du har Chrome, firefox har nok noget lign.

mightytext hedder det.

12
20. februar 2014 kl. 11:55

Håber at der kommer noget web-integration. Det er ligesom sms, jeg kan blive så frustreret over at vi i anno 2014 med vores always-connected-to-the-internet telefon ikke kan aflæse og besvare de sms'er jeg får fra computeren.

Jeg bruger GTalkSMS til Android. Det fungerer glimrende, kan sættes til at starte automatisk ved boot eller ved tilslutning af strøm, og giver mulighed for at fjernbetjene din telefon via XMPP (Jabber). Jeg har min egen Jabber-server stående, så det var trivielt at lave en ekstra bruger til min telefon og jeg er sikret at der ikke er nogle der lytter med på linjen.

10
20. februar 2014 kl. 11:44

Jailbreak iPhonen og installer Remote Messages IOS 7 (forudsat I har IOS7 self).

Det virker self. kun over WiFi men det er nu lækkert nok.

2
20. februar 2014 kl. 10:11

Ja, man fatter det ikke... :-O Men det er selvf ikke app'en de køber, men brugerne. Personligt ville jeg dog tro at en app som WhatsApp hurtigt kan være yesterdays news.

3
20. februar 2014 kl. 10:19

Jeg vil mene der er større chance for at SnapChat snart er yesterdays news.

WhatsApp har en meget stærk markedsposition i mange lande - specielt lande hvor SMS stadig koster pr. besked (Hvilket nok er hovedårsagen til at vi ikke rigtig har taget den til os i DK hvor flatrate SMS har været standard i mange år). Det er self. en risiko for WhatsApp hvis teleudbyderne i andre lande også overgår til flatrate SMS, men jeg tror folk efterhånden er så vant til WhatsApp at selv ikke det ville vinde teleselskaberne brugerne tilbage på SMS - herudover fungerer billedudveksling langt bedre i WhatsApp end via eks. MMS.

Dermed finder jeg det reelt et bedre køb end SnapChat, omend den voldsomme pris stadig virker ude af proportioner med hvad de har fået for pengene.