Facebook klar til at bandlyse ekstremistiske nationalister

Illustration: nopparat.k / Bigstockphoto.com
Nationalistisk og separatistisk indhold af ekstremistisk natur skal bandlyses på Facebooks platform.

Facebook vil udvide indsatsen i forhold til at modarbejde racisme på deres platform, hvor man nu er klar til at bandlyse ekstremistisk indhold, der advokerer for nationalisme eller separatisme.

Det skriver Bloomberg.com

Det er ikke Facebooks første skridt i forsøget på at holde racistisk indhold væk fra mediet, men hvor man før slog ned på indhold, der opfordrede til raceoverlegenhed, udvider man nu muligheden for bandlysningen til også at inkludere nationalisme og separatisme, som man ellers tidligere har accepteret.

Tidligere inkluderede Facebook ikke de to kategorier, fordi man vurderede, at der skulle være plads til de bredere og mildere definitioner af nationalisme og separatisme, som eksempelvis fædrelandsstolthed.

Men efter at have været i dialog med eksperter inden for civile rettigheder og race har Facebook dog vurderet, at »hvid nationalisme og separatisme ikke på et meningsfyldt niveau kan adskilles fra hvid raceoverlegenhed eller hadretorik«.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Christian Bruun

Det er ikke hvad Bloomberg.com skriver. De skriver at Facebook vil bandlyse hvid nationalistisk og hvid separatistisk indhold, og de nævner ikke ordet "ekstrem", og det er netop pointen i Facebooks nye policy. At det ikke kun er ekstremt indhold der skal fjernes, men alt hvid nationalistisk indhold, som fx tilhængere af Baskerlandet i Spanien (Basque separatism). Læs jeres egen kilde:

"The social media giant’s policies have long excluded posts on white supremacy, but Facebook said it didn’t apply the same lens to expressions of white nationalism because it wanted to be able to include “broader concepts” of nationalism such as American pride and Basque separatism, which are linked to people’s identity."

Eller læs Facebooks notits: https://newsroom.fb.com/news/2019/03/standing-against-hate/

Dvs. sort nationalistisk indhold, religiøst separatistisk indhold er stadig tilladt, sålænge det ikke er ekstremt.

"

 • 3
 • 0
Line Laudrup

Det er jo på alle måder helt utrolig skræmmende. Jeg er stensikkert ikke enig med nationalister (uanset hvad race de måtte tilhøre!), men jeg vil nu stadig mene, at de har deres ytringsfrihed. Skal Facebook nu som enormt magtfuld aktør afgøre hvad der er i orden - også selv om det "ikke er ekstremt", ikke direkte opfordrer til vold mv. Nu bliver udtalelser så i øvrigt vurderet ud fra hvilken race afsenderen har??! Det er jo vanvittigt.

 • 4
 • 1
Christian Bruun

Jeg er stensikkert ikke enig med nationalister (uanset hvad race de måtte tilhøre!), men jeg vil nu stadig mene, at de har deres ytringsfrihed.

Færinger er hvide, og en del ønsker fririvelse fra Danmark, dvs. de er separatister, og deres indhold skal fjernes fra Facebook. Muligvis er de også nationalister, men ordet har fået en meget negativ klang, så jeg vil ikke umiddelbart bruge det om særlig mange.

 • 3
 • 0
Kenn Nielsen

Færinger er hvide, og en del ønsker fririvelse fra Danmark, dvs. de er separatister, og deres indhold skal fjernes fra Facebook. Muligvis er de også nationalister, men ordet har fået en meget negativ klang, så jeg vil ikke umiddelbart bruge det om særlig mange.

Nationalisme er på vej til at lide samme skæbne som "Racisme". Barren for hvornår du bliver kaldt 'racist' er - i dag - uhyggeligt lav, fordi racisme betyder noget helt andet i dag, end det gjorde tidligere. F.eks. kan jeg "skifte race", hvis jeg tilslutter en bestemt religion, men samtidigt ved at påpege dette, udsætter jeg mig selv for risikoen for at blive kaldt "racist" af nogen som ikke synes det er rimeligt at denne fact omtales... Den store "fidus" ved den nye definition af "racisme" er at i samme øjeblik nogen råber "racist" - fordi du efter den nye definition falder inden for rammerne; at du siger noget som ikke alle ønsker at høre - så hænger alle de "gamle" usympatiske sydstats-plantageejer stigmata sammen med dig, og du er nu fuldstændigt dæmoniseret.

Ordet "Nationalist" er godt på vej i samme retning. Og "separatist" er næste kandidat, ved sammenkædning med "nationalist".

Med de nye regler ville det være en smal sag at banne f.eks. Tommy Robinson fordi han er hvis og er Brexit-fortaler - dvs. han er EU-seperatist.

At han så blev slettet fra Facebook umiddelbart efter han afslørede BBC's forsøg på at karaktermyrde ham, får det hele til at 'stinke' endnu mere.

K

 • 4
 • 0
Kenn Nielsen
 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere