Facebook kan vise dig billeder af dine kvindelige venner - men ikke de mandlige

13. februar 2019 kl. 10:0412
Facebook kan vise dig billeder af dine kvindelige venner - men ikke de mandlige
Illustration: eskay lim, BigStock.
Er Facebooks søgefunktion kønsdiskriminerende? »Photos of my female friends« er en reel funktion på Facebook, mens »photos of my male friends« ikke findes.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.


Taster du »photos of my female friends« ind i søgefeltet på Facebook, kvitterer søgefunktionen med en fast side kun med billeder af dine kvindelige Facebook-venner.

Søger du derimod på »photos of my male friends«, behandler Facebook det som en tilfældig søgeforespørgsel og vender altså ikke tilbage med en dedikeret side med billeder af dine mandlige Facebook-venner.

Det skriver teknologimediet TNW.

Version2 kan bekræfte det, der ligner en teknisk fejl, ved at efterprøve de to simple søgninger på Facebook.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden med billeder af ens kvindelige Facebook-venner ligger på url’en https://www.facebook.com/search/me/friends/females/intersect/photos-of.

Derfor skulle man tro, at url’en https://www.facebook.com/search/me/friends/males/intersect/photos-of ville vende tilbage med den mandlige pendant. Men den side findes slet ikke på Facebook.

Det er den kendte white-hat hacker Inti De Ceukelaire fra Belgien, der opdagede særheden og tweetede om den.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
20. februar 2019 kl. 13:37

Jeg har lige forsøgt mig med begge URL'er, og det virker da fint. Så den nyhed er der vist ikke meget ved.

11
14. februar 2019 kl. 08:52

Ud fra det foreliggende, så mener jeg at Facebook har et forklaringsproblem. Eller rettere lige har fået et mere til den alt for store mængde af forklaringsproblemer, så vi stadig venter på svar på.

Hvis vi nu lige husker, hvordan Facebook egentlig opstod, giver funktionen rigtig god mening. En bumset incel satte sig for at lave en hot-or-not-afstemning baseret på billeder af piger, han havde scrapet fra online årbøger på universitetet, og så tog det ellers fart derfra.

Facebook er aldrig rigtigt sluppet af med den underliggende vibe af creepiness.

10
14. februar 2019 kl. 08:47

Der er altså stor forskel på hvorledes der søges på female og male, og hvilke resultater der vil komme på de 2 søgninger.

Ved søgning på female, vil male ikke komme med i resultatet da male ikke indeholder fe. Hvorimod der ved søgning på male, vil være resultater med både male og female,, da male er en subpart af female.

Så det er en lettere søgt nyhed.

9
14. februar 2019 kl. 08:19

...og for lige at få det på det rene:

Ud fra det foreliggende, så mener jeg at Facebook har et forklaringsproblem. Eller rettere lige har fået et mere til den alt for store mængde af forklaringsproblemer, så vi stadig venter på svar på.

8
14. februar 2019 kl. 08:17

Jeg håber ikke du har kvinder ansat.

Come on. Synspunktet om at kvinder generelt er kønnere at se på end mænd har for det første dybe kulturelle rødder, for det andet, så må vi antage at det deles af de fleste mænd og af mange kvinder. Her kunne vi mænd sikkert også gøre mere selv.

Samtidigt er arbejdspladsen et af de store steder for mennesker (efter kompatibel kønslig præference) at mødes, men det betyder ikke, at man ikke kan og skal være professionel i arbejdstiden.

At det så er kulturelt betinget at kvinder i alt for høj grad overvejende vurderes på deres udseende, og også af dem selv, er problematisk i sig selv. Men det er en anden snak.

3
13. februar 2019 kl. 14:25

Er jeg den eneste, som kan se en parallel til Six4Three og deres app?

https://en.wikipedia.org/wiki/Six4Three

Six4Three is a tech company which produced a way to search for bikini pictures from your contacts on Facebook.

2
13. februar 2019 kl. 14:18

Måske er det blot baseret på brugernes anvendelse? Det gør vel ikke at systemet er ondt i sig selv. Det er ligesom når der frigives en ny chatbot, og den efter kort tid er en led bandit. Det er ikke algoritmerne. Det er brugernes input. Det siger mere om os brugere og mennesker, end om maskinerne og websiderne.

1
13. februar 2019 kl. 11:04

og hva så?

jeg har endnu et eksempel her:

Når man søger på nyheder i udlandet på DR.dk, kommer man ind på en særskilt side, der hedder Nyheder i udlandethttps://www.dr.dk/nyheder/allenyheder/udland

Eller er det fordi vi mangler en anti feministisk bevægelse, du komme med denne information?

Trolling og sarkasme kan forkomme