Facebook i frontalangreb: Israelsk sikkerhedsfirma brugte falskt domæne til at hacke journalister og diplomater

22. maj 2020 kl. 16:046
Facebook i frontalangreb: Israelsk sikkerhedsfirma brugte falskt domæne til at hacke journalister og diplomater
Illustration: Big Stock.
Facebook kører allerede en retssag, hvor de anklager NSO Group for at have brugt Whatsapp til at sprede spyware.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nye afsløringer fra Motherboard peger på, at det Israelske sikkerhedsfirma NSO Group har udgivet sig for at være Facebooks sikkerhedsteam, for at få installeret spyware på deres måls telefoner.

Ifølge mediet, har NSO Group bygget et webdomæne, der ligner Facebooks sikkerhedsteam, og taget kontakt til deres mål, for at få dem til at klikke på links på den falske side. Links som førte til installation af Pegasus-teknologien, der gør det muligt blandt andet at læse beskeder, spore telefonen med GPS og giver adgang til mikrofon og kamara.

»NSO Group er ansvarlig for cyber-angreb imod menneskerettighedsaktivister, journalister og diplomater, som bryder med Amerikansk lovgivning. Vi er dedikeret til at beskytte sikkerheden for vores brugere. Derfor vil vi forsøge at stille dem til ansvar i retten,« lyder det fra en af Facebooks talspersoner, i en BBC artikel om sagerne.

Ikke første forsøg

Det er ikke første gang, at NSO Group kommer i Karambolage med tech giganterne. Tidligere er NSO Group også blevet anklaget for at bruge Whatsapp til at sprede pegasus-spyware.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kører Facebook allerede en retssag imod firmaet. I den forbindelse har NSO Group anklaget Facebook, for selv at taget kontakt til NSO Group, fordi de ønskede at bruge deres spyware imod Whatsapp-brugerne.

NSO Group benægter, at de gør andet end at sælge selve teknologien. Samtidig understreger de, at de ikke har tilbudt nogle kunder teknologi, som kan bruges til at hacke amerikanske smartphones.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
25. maj 2020 kl. 15:37

Og selvfølgelig heller ikke ret til at stemme.

Så vidt jeg husker var det faktisk et valg, som gjorde at Hamas kom til magten istedet for Fatah. Omstændighederne var dog noget omdiskuterede, og der har så vidt jeg ved ikke været valg siden. Men det kræver vist noget slid på offerrollen, at give Israel skylden.

2
25. maj 2020 kl. 08:47

Det er helt en misforståelse. Det er USA der er en stat i Israel. USA har siden 1948 været halehæng til Israels politik i Mellemøsten. Det er baggrunden for, at enhver resolution i FN's Sikkerhedsråd med kritik af Israel - f.eks. dets angreb på nabolande eller palæstinensere - ALTID mødes med et US veto. Det er baggrunden for, at Trump nu har lanceret en "Mellemøst fredsplan", der er skrevet i Tel Aviv og rummer annektion af betydelige dele af de allerede besatte dele af Palæstina. Israel planlægger at effektuere denne annektionsplan over de kommende måneder - inden præsidentvalget i USA i november. Så selvfølgelig udnytter Israel også de teknologiske muligheder der stilles til rådighed af virksomheder i USA.

1
22. maj 2020 kl. 22:35

Blot endnu en stat i USA.