Facebook har lanceret fake news-forsvar: Se, hvordan det ser ud

Facebook er en af de foretrukne platforme for deling af nyheder og historier, som er på kanten med sandheden. Nu har de indført en ny funktion, som måske kan komme en del af de falske nyheder til livs.

»Den irske slavehandel - slaverne, som tiden glemte,« hedder en artikel fra mediet Newport Buzz. Den beskriver, hvordan Storbritannien i 1600-tallet solgte et sted mellem 12.000 og 60.000 irere på slavemarkedet til de britiske kolonier, heriblandt Barbados.

Problemet er dog, at det ikke er sandt. I hvert fald ikke ifølge Associated Press og Snopes.com. Men selvom artiklen ikke giver noget indblik i et nyt kapitel i historien om slavehandel, så kan den alligevel gøre nytte. På Quartz har man nemlig brugt den til at teste Facebooks nye anti-fake news-funktion.

Så vidt vi kan se, er funktionen endnu ikke kommet til Danmark, så vi bruger eksemplerne fra Quartz' egen artikel, skrevet af Nikhil Sonnad.

Han prøvede nemlig at dele artiklen om de irske slaver. Da han gjorde det, kom denne advarsel op under siden.

Illustration: Facebook

Her står, at artiklen er blevet omstridt af Snopes.com og Associated Press. De har altså kigget på den og konkluderet, at det ikke er rigtigt, hvad der bliver skrevet.

Hvis man stadig insisterer på at dele artiklen, stopper Facebook ikke der. Et pop-up springer frem, som endnu engang minder dig om, at denne artikel er blevet omstridt og er fake news.

Illustration: Facebook

Pop-op vinduet leder til et kodeks, som de medier, der har meldt sig som fact checkers, har indgået i. Her forpligtiger de sig blandt andet til en gennemsigtighed af deres kilder og metoder, 'fairness' og klarhed om, hvem der funder dem.

Journalisten ved Quartz gav dog ikke op og klikkede videre. Her blev han så mødt med et sidste vindue, som en sidste gang mindede ham om, at han altså var ved at dele noget, som ikke er sandt.

Illustration: Facebook

Da han så valgte at ignorere den sidste advarsel, blev hans opslag endelig postet.

Illustration: Facebook

Der medfølger dog en advarsel i bunden af opslaget, som hænger ved.

Det forlyder ikke i artiklen, hvorvidt dette er Facebooks endelige forsøg på at bremse spredningen af fake news. I sidste uge kunne Version2 skrive, at den tyske regering planlægger at straffe sociale medier, som tillader fake news, med enorme bøder.

Læs også: Tysk regering vil give kæmpebøder til SoMe-tjenester for hadske indlæg

Featuren har også mødt kritik fra den politiske højrefløj. Den er styret af 'mainstream media', som Trump fra tid til anden ynder at kalde fake news.

Og, som det blev nævnt tidligere i artiklen, er denne feature endnu ikke kommet til Danmark - og hvornår det sker, og om det overhovedet gør i det format, som optræder her, vides endnu ikke.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Peter Hansen

Snopes.com som internetghettoens sandhedsvidne? Haha!

Grinagtigt at du anfører Daily Mail som dit grundlag for ikke at have tillid til internettets mest dedikerede faktatjekker-website. Hvis man så ligefrem bevæger sig ud i at spilde tid på at læse dit link viser det sig at være et 100% underlødigt, dyneløftende karaktermord, uden at forholdene på nogen måde har relevans for ens vurdering af Snopes lødighed som faktatjek.

Dit link udstiller med al tydelighed din yderst ringe dømmekraft i forhold til vurdering af kilders faktuelle pålidelighed og oplysningers relevans.

  • 4
  • 0
#5 Peter Hansen

Kan man få Facebook til at skrive "Disputed by Kjeld Flarup", eller skal man være noget ved musikken.

Det fremgår desværre ikke af version2's skrælning, men i originalartiklen står det klart og tydeligt, at Facebook samarbejder med organisationer, der har forpligtet sig til at overholde Poynters retningslinjer:

This second pop-up emphasizes that the sources Facebook points to adhere to Poynter’s non-partisan code of fact-checking principles

http://www.poynter.org/fact-checkers-code-of-principles/

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere