Facebook, Google og Microsoft: Vi vil bekæmpe terrorisme, men ikke et ord om kryptering
Facebook, Google, Microsoft og Twitter bakker i en fælles udtalelser op om europæiske politikeres kamp mod online-ekstremisme. Men på listen over tiltag nævnes kryptering ikke med et ord, skriver The Register.
Storbritanniens indenrigsminister, Amber Rudd, kaldte det tidligere på ugen 'uacceptabelt', at terrorister 'kan skjule sig' på krypterede beskedtjenester som WhatsApp. Udmeldingen kom, efter at det kom frem, at gerningsmanden bag sidste uges angreb i London brugte WhatsApp til at kommunikere med.
Efter et møde mellem it-kæmperne og Rudd er selskaberne kommet frem til en fælles udmelding - der bemærkelsesværdigt nok ikke nævner kryptering med et ord.
Selskaberne forpligter sig til at bekæmpe terrorist-propaganda, som måtte blive delt på selskabernes platforme. Det indebærer, at 'opmuntre til den videre udvikling af tekniske værktøjer til at identificere og fjerne terrorist-propaganda', lyder det i meldingen.
It-virksomhederne forpligter sig desuden til at dele ekspertise med mindre selskaber - at arbejde mod terrorisme er ikke et konkurrenceområde, skriver selskaberne.
Endelig vil it-giganterne støtte organisationer, der leverer alternative fortællinger til personer, der potentielt kan falde for ekstremistisk propaganda.
»Vores selskaber er forpligtet til at gøre vore platforme et fjendtligt rum for dem, der ønsker at skade os, og vi har arbejdet med disse problemer i flere år,« lyder det i meddelelsen.
Rituel skideballe
Initiativerne er da heller ikke nye. Google har f.eks. tidligere arbejdet aktivt med at præsentere indhold, der skal bekæmpe ekstremisme, når potentielt radikaliserede personer søger information gennem søgemaskinen. Og alle fire selskaber skrev sidste år under på EU's regler for bekæmpning af hatespeech.
Mødet mellem Rudd og it-kæmperne bliver i The Guardian da også kaldt for ren PR, hvor tech-selskaberne bliver kaldt ind til deres rituelle skideballe - 'og alting fortsætter som før'.
Parterne er stadig enige om, at propaganda skal bekæmpes både med teknologi og procedure. De er tilsyneladende stadig uenige om den rolle, krypterede tjenester som WhatsApp skal have i samfundet.
Amber Rudd er dog ikke den eneste europæiske politiker med en aversion mod krypterede tjenester. Flere europæiske ministre har lagt pres på EU-Kommissionen, hvor kommissæren på retsområdet, Věra Jourová, torsdag annoncerede, at det skal være muligt for politiet at få adgang til data fra beskedtjenester som WhatsApp.
Kommissionen vil til juni annoncere 'tre til fire muligheder' for, hvordan det kan lade sig gøre. Mulighederne vil tælle både bindende lovgivning og frivillige aftaler, lyder meldingen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.