Facebook, Google og Microsoft: Vi vil bekæmpe terrorisme, men ikke et ord om kryptering

31. marts 2017 kl. 15:151
It-giganter bakker op om kamp mod terrorisme, men er tavse om europæiske politikeres kritik af krypterede kommunikationstjenester.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebook, Google, Microsoft og Twitter bakker i en fælles udtalelser op om europæiske politikeres kamp mod online-ekstremisme. Men på listen over tiltag nævnes kryptering ikke med et ord, skriver The Register.

Storbritanniens indenrigsminister, Amber Rudd, kaldte det tidligere på ugen 'uacceptabelt', at terrorister 'kan skjule sig' på krypterede beskedtjenester som WhatsApp. Udmeldingen kom, efter at det kom frem, at gerningsmanden bag sidste uges angreb i London brugte WhatsApp til at kommunikere med.

Efter et møde mellem it-kæmperne og Rudd er selskaberne kommet frem til en fælles udmelding - der bemærkelsesværdigt nok ikke nævner kryptering med et ord.

Selskaberne forpligter sig til at bekæmpe terrorist-propaganda, som måtte blive delt på selskabernes platforme. Det indebærer, at 'opmuntre til den videre udvikling af tekniske værktøjer til at identificere og fjerne terrorist-propaganda', lyder det i meldingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

It-virksomhederne forpligter sig desuden til at dele ekspertise med mindre selskaber - at arbejde mod terrorisme er ikke et konkurrenceområde, skriver selskaberne.

Endelig vil it-giganterne støtte organisationer, der leverer alternative fortællinger til personer, der potentielt kan falde for ekstremistisk propaganda.

»Vores selskaber er forpligtet til at gøre vore platforme et fjendtligt rum for dem, der ønsker at skade os, og vi har arbejdet med disse problemer i flere år,« lyder det i meddelelsen.

Rituel skideballe

Initiativerne er da heller ikke nye. Google har f.eks. tidligere arbejdet aktivt med at præsentere indhold, der skal bekæmpe ekstremisme, når potentielt radikaliserede personer søger information gennem søgemaskinen. Og alle fire selskaber skrev sidste år under på EU's regler for bekæmpning af hatespeech.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mødet mellem Rudd og it-kæmperne bliver i The Guardian da også kaldt for ren PR, hvor tech-selskaberne bliver kaldt ind til deres rituelle skideballe - 'og alting fortsætter som før'.

Parterne er stadig enige om, at propaganda skal bekæmpes både med teknologi og procedure. De er tilsyneladende stadig uenige om den rolle, krypterede tjenester som WhatsApp skal have i samfundet.

Amber Rudd er dog ikke den eneste europæiske politiker med en aversion mod krypterede tjenester. Flere europæiske ministre har lagt pres på EU-Kommissionen, hvor kommissæren på retsområdet, Věra Jourová, torsdag annoncerede, at det skal være muligt for politiet at få adgang til data fra beskedtjenester som WhatsApp.

Kommissionen vil til juni annoncere 'tre til fire muligheder' for, hvordan det kan lade sig gøre. Mulighederne vil tælle både bindende lovgivning og frivillige aftaler, lyder meldingen.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. april 2017 kl. 00:49

Ekstremisme skal bekæmpes, men på den rigtige måde ellers...... ! Det er for mig at se meget vanskeligt at f.eks spærre for grupper af mennesker lige meget hvor vildt ekstreme de måtte være, for det er en grundlæggende ret i demokratiske samfund (mest vestlige lande og også de lande som gør kommunikation verden over lettest mulig) at have ret til andre ideer og at have ytringsfrihed, selvfølgeligt også at kunne holdes til ansvar for hvad de ideer og udtalelser fører til, det er demokratiets fundament og ændres der på fundamentet så bliver hele strukturen mere ustabil, og hvad er så det næste der skal ændres for at "beskytte" det bestående samfund (ikke individet nej samfundet !) der er så vanvittigt mange undergravende "tiltag" som i sidste ende vil gøre det vestlige demokrati til noget lig demokratic republic of congo eller rusland, skin-demokratier ! Der er kun en måde at gribe dette an på, og det er at have både mennesker til at anmelde og algoritmer/AI som kan detektere mulige problemer og starte undersøgelser, for til sidst evt retsforfølge, for at blokere gør bare at alternative kanaler findes som til sidst vil være umulige at forfølge ! Det må aldrig ende i blokeringer at være uenige eller at forsøge at overtale andre til sin sag/ide, og der er mennesker for hvem "vores terrorister" er deres frihedskæmpere og bekæmper vi "terroristerne" forkert ender de som martyrer hvilket er endnu værre end at de er levende, der er mange tiltag der foretages i vesten som reelt er at gøre terroristernes arbejde for dem, det er præcis hvad de drømmer deres vådeste drømme om, der er alt for meget fokus på terroristerne og deres ukonventionelle krigsførelse hvilket er noget af det mest betydende for dem SYNLIGHED/OMTALE, de er fuldstændigt ligeglade med at vi har pæne glatte sterile glansbillede REGLER for krigsførsel, det har intet med krig at gøre for dem, og sådan har vi også ført krig ! De kender alle vores regler sociale/juridiske/menneskelige og bruger dem alle mod os, det er på tide at vi bruger alle de ressourcer vi har på at fange dem on/off-line efter vores strammeste regler uden at gå det mindste på kompromis med demokratiske principper !