Facebook, Google og Microsoft: Tvungen overvågning af borgerne er alt for vidtgående

8. januar 2016 kl. 16:114
Et nyt lovforslag i Storbritannien, der kan tvinge it-selskaber til at overvåge borgerne eller fjerne kryptering, bliver mødt med massiv modstand fra it-giganterne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

USAs største tech virksomheder er gået sammen om en kritk af et nyt lovforslag i Storbritannien om digital overvågning.

Facebook, Google, Microsoft, Yahoo og Twitter advarer i et høringssvar til det udvalg, som behandler loven, at den britiske regerings indgreb kan få 'vidtrækkende konsekvenser,' skriver The Verge.

Selskaberne frygter, at 'andre lande vil efterligne' de foreslåede beføjelser, som omfatter kontroversielle foranstaltninger, herunder at tvinge internetudbydere til at logge borgernes internetaktivitet.

Diskussionen minder om en ophedet debat i Danmark om et nyligt vedtagen lov net- og informationssikkerhed, der giver Center for Cybersikkerhed beføjelser til at tvinge telebranchen til at indføre foranstaltninger, der skal sikre mod stats- og industrispionage. Imidlertid er det ret uklart, hvad det er for foranstaltninger og derfor er Teleindustrien bekymret.

Magtfuldkommenhed i lovforslag mod terror

Lovforslaget i Storbritannien blev fremlagt af den britiske indenrigsminister Theresa May sidste år. Hun mener, det vil bidrage til bekæmpelsen af organiseret kriminalitet, terrorisme, samt cybermobning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget bliver i Independent skarpt kritiseret af eksperter for, at det potentielt indebærer en stor grad af magtfuldkommenhed og er nedfældet i vage sprogvvendinger.

De amerikanske teknologivirksomheder bemærker videre, at lovforslaget potentielt kan bruges til at tvinge erhvervslivet til at indføre bagdøre i deres kryptering.

Selvom Theresa May har erklæret, at den britiske regering ikke ønsker at svække kryptering, indeholder forslaget alligevel en ordlyd om 'forpligtelser til at fjerne elektronisk beskyttelse, der anvendes af en relevant operatør til enhver kommunikation eller data.'

Facebook, Google og Microsoft er 'bekymrede' for denne formulering, og mener, at lovforslaget i stedet burde slå fast, at ingen virksomhed vil blive mødt med krav om at svække eller fjerne sikkerhedsforanstaltninger.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
11. januar 2016 kl. 08:21

...eller nærmere ironisk når disse firmaer udtaler sig mod overvågning :o

3
9. januar 2016 kl. 12:46

Emnet er jo aktuelt i begge tråde. Poster så i begge tråde, det knytter jo bare 2 tråde sammen og giver en mere humoristisk tilgange i den ene og en tragikomisk i en anden.

Hvis man vil have en bagdør i kryptering så må det jo gælde alt, også må medieindustrien og spilindustrien jo også give adgang til deres kryptering, så man kan se om der er nogen skjulte budskaber i film og spil.

Vi ved jo ikke om Pavel Krushevan måske have ret :-(Zions Vises Protokoller)