Facebook og Google hængte uskyldig mand ud efter angrebet i Las Vegas

Illustration: Bigstock
Kampen mod fake news går med meget tunge skridt. Både på Facebook og højt i Googles algoritme lå en historie, der hængte en uskyldig mand ud på nettet for terrorangrebet, der dræbte 59 i Las Vegas søndag aften.

I timerne efter angrebet i Las Vegas dukkede en historie op på hjemmesiden 4chan , der påstod, at manden bag angrebet var en Geary Danley.

Man kunne finde historien under Googles 'top stories', selvom 4chan er kendt for at være alt andet end et sagligt forum, skriver The Atlantic.

»Desværre havde vi i morges en upræcis historie fra 4chan i vores resultater i et lavt antal søgninger. I løbet af få timer var 4chan-historien blevet fjernet af algoritmen og erstattet af relevante resultater. Det skulle ikke være dukket op overhovedet, og vi vil fortsætte med at forbedre vores algoritme for at undgå, at det sker igen,« skrev Google til The Atlantic, da de blev spurgt om problematikken.

Læs også: Facebooks reklamealgoritmer lader kunder målrette ‘jøde-hadere’

Google anerkender, at der er sket en fejl, og de forklarer, at grunden til, at det forkerte navn dukkede op, var, fordi tråden var så ny - og der på det tidspunkt var så få resultater med det (falske) navn i.

Facebook kan ikke kende forskel

Det var ikke kun Google, der havde problemer. På Facebook oprettede Jonathan Lee Riches, der er dømt for at stjæle penge fra folk, som har fået phished deres bankoplysninger, en gruppe, der hedder 'Las Vegas Shooting /Massacre', og selvom det for mange er åbenlyst, at det ikke er en troværdig kilde, var der hurtigt over 5.000 medlemmer af gruppen - og Facebooks algoritme genkendte det kun som værende en gruppe, der hurtigt voksede.

Gabe Rivera, der kører siden Techmeme, skrev i den forbindelse på twitter:

Med det mener han, at det naturligvis ikke er muligt for hverken Google eller Facebook at overvåge al data, trafik eller søgeresultater, men at de i det mindste kunne forventes at have kontrol over, hvilke resultater der dukker op øverst.

Læs også: Undersøgelse: Danskere er bekymrede over Facebook og Googles data-snageri

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere