Facebook gør klar til lancering af ny søgemaskine

9. juli 2013 kl. 11:503
Facebook introducerer grafsøgning, der skal gøre det sociale netværk til en rigtig søgemaskine. Danske Lars Rasmussen står bag teknikken.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebook tager første skridt til at blive en rigtig søgemaskine ved at lade dig søge i dine venners Facebook-data, for eksempel billeder, eller i alt det indhold, som er offentligt tilgængeligt på Facebook. Det beretter Facebook selv, om funktionen Graph Search, der endnu er i beta, men er ved at blive bredt ud til brugerne.

Søger du for eksempel på ‘Berlin’, får du vist alle offentligt tilgængelige billeder taget i Berlin, men også de af dine venners billeder, der er taget i byen. Det vil altså sige, at to mennesker, der søger på det samme, vil få forskellige resultater, da de har forskellige venner. Det er også muligt, ved at stille et spørgsmål i fritekst, at finde for eksempel venner i bestemte byer, eller søge efter bands, som mange af vennerne godt kan lide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremover vil man ved upload af billeder få flere muligheder for at indstille, om dine private billeder skal være tilgængelige for offentligheden eller kun for dine venner. Du kan også vælge muligheden ‘kun mig’, som vil gøre, at billederne ikke dukker op ved søgning.

Bag Graph Search står blandt andet Lars Rasmussen, som blev kendt for Google Earth og siden hen Google Wave, der dog blev en fiasko. Han blev i 2010 headhuntet af Facebook-direktør Mark Zuckerberg og begyndte arbejdet med den nye søgefunktion, som altså nu er ved at være klar til bredere lancering.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
11. juli 2013 kl. 10:53

Så ved jeg bare ikke hvilke billeder Facebook vil vise, hvis man søger efter ord som "amning" eller "Hippie Peter Øvig Knudsen"; med cenurering af billeder, vil en given facebook-søgning måske skulle suppleres med en lignende søgning på Google - eller Bing.

2
10. juli 2013 kl. 09:06

Endelig ser det ud til at Google begynder at få noget der ligner konkurrence på søgeområdet. Både med Facebooks nye graph search og Microsofts nye tilgang til en integreret søgning på computeren, der søger lokalt, på Skydrive og på nettet. Det har også kun taget cirka 14 år...!

1
9. juli 2013 kl. 15:03

Google Maps ikke Google Earth