Facebook går regeringen i møde: Vil »meget gerne« fortælle mere om sine algoritmer

4. februar 2022 kl. 09:346
Facebook går regeringen i møde: Vil »meget gerne« fortælle mere om sine algoritmer
Illustration: Anthony Quintano/Wikimedia Commons.
Hvis det står til regeringen, skal oplysninger om techgiganternes algoritmer i højere grad deles, og det bliver taget varmt imod fra Facebook-chef i Norden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google, Amazon og Facebook skal anmodes om at dele oplysninger om deres algoritmers effekter på det danske samfund, herunder blandt andet demokratiet og trivslen blandt borgerne. Det fremgår af medieudspillet, som kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i går præsenterede.

»Danmark skal gå forrest for at sikre større demokratisk kontrol med techgiganterne, der på kort tid har opnået enorm indflydelse på vores liv, vores samfund og vores fællesskab,« sagde hun i den forbindelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et interview med Politiken imødekommer den politiske chef for Meta i Norden, Martin Ruby, umiddelbart regeringens anmodning om mere åbenhed om Facebooks algoritmer.

»Det er svært på stående fod at afgøre, hvad regeringen helt præcist mener med det. Men jeg forstår det sådan, at vi skal rykke tættere sammen og gå et spadestik dybere ned og fortælle mere detaljeret om, hvordan algoritmen virker, og hvad der påvirker hvad. Det vil vi meget gerne være med til,« siger han til Politiken.

Før regeringens udspil stemte Europa-Parlamentet den såkaldte digitale retsakt, Digital Services Act (DSA), igennem, der har til formål blandt andet at skærme unge brugere af sociale medier mod de konsekvenser, medier som Facebooks algoritmer kan have på de unges mentale trivsel.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
4. februar 2022 kl. 13:31

kan ikke huske artiklens overskrift, men omhandlede en lækket rapport fra FB om bla. unge pigers påvirkning.. Den var ikke så god læsning. Prøv at google det da jeg ikke har linket til artiklen. Kan bare huske at det ikke var rar læsning og at FB ikke ønskede denne rapport blev delt.

2
4. februar 2022 kl. 11:52

Så er det IKKE det rigtige i har gang i...!

1
4. februar 2022 kl. 11:05

skærme unge brugere af sociale medier mod de konsekvenser, medier som Facebooks algoritmer kan have på de unges mentale trivsel

Er det ikke lidt agressivt at konkludere (som jeg læser det her) at det er almindelig anerkendt at sociale mediers algoritmer har nogen konsekvens for unges (eller andre brugeres) mentale helbred? Findes der nogen videnskabelig konsensus om det? Jeg er godt klar over at det er et populært politisk standpunkt at fare frem med, men derfor kunne Ingeniøren vel godt forholde sig lidt kritisk til om det nu også passer?