Facebook delte brugerdata med en lang række industrigiganter

Illustration: Facebook
Selskabet har haft partnerskabsaftaler med 52 virksomheder, heriblandt Amazon, AT&T, Microsoft, Alibaba og Huawei.

Mark Zuckerberg blev allerede i april grillet grundigt i den amerikanske kongres angående Cambridge Analytica-skandalen, men alle spørgsmål blev alligevel ikke besvaret.

For nylig leverede Facebook så svar på en række ekstra skriftlige spørgsmål i et dokument på flere hundrede sider, der rummer en masse nye oplysninger. Det melder blandt andet The Verge.

I dokumentet, som er på over 700 sider, kommer det blandt andet frem, at Facebook gennem partnerskaber delte brugerdata med 52 teknologiselskaber, deriblandt en række store aktører som Apple, Microsoft og Amazon, i tillæg til asiatiske selskaber som Huawei, Lenovo og Samsung.

Læs også: Facebook tillader "særligt udvalgte" firmaer adgang til brugerdata

Der blev skrevet om sagen allerede i begyndelsen af juni af blandt andet The New York Times, men nu har Facebook selv bekræftet det. Partnerskaberne har været kendt før, men det nye dokument afslører et omfang som ikke tidligere var kendt.

Ifølge The New York Times skal aftalerne blandt andet have givet producenter adgang til data tilhørende venner af brugere uden deres eksplicitte samtykke.

38 af partnerskaberne er afsluttet

De aktuelle partnerskab kom på plads for mange år siden og meningen var at få Facebook-platformen til at fungere effektivt med virksomhedernes hardware og software - blandt andet funktioner som »like«-knapper og meddelelser - i tiden før Facebook-appen var udbredt på de mobile platforme.

I dokumentet hedder det, at partnerskaberne indebar, at selskaberne fik godkendelse til at bruge API'er til at bygge integrationer for både enheder, styresystemer og andre produkter for at tilbyde brugere Facebook-funktionalitet. Integrationerne blev lavet af partnerne, men godkendt af Facebook.

Læs også: Udvikler af Facebook-quizzer sætter 120 millioner brugeres data over styr

Selskabet skriver i dokumentet, at partnerskaberne er fundamentalt anderledes end de aftaler Facebook har med app-udviklere som benytter deres udviklingsplatform - som i Cambridge Analytica-sagen.

Aftalerne blev administreret af Facebook's egne Ingeniører, som godkendte hvordan API-licenser blev integreret med produkter udviklet af partnerne.

»Aftalerne gav begrænsede rettigheder til brug af API's til specifikke integration godkendt af Facebook, ikke selvstændige formål besluttet af partneren,« skriver Facebook.

Ifølge Facebook er 38 af de 52 integrationspartnerskaber allerede afsluttet, mens resten vil forsætte for en stund. For flere detaljer kan du fordybe dig i svardokumentet fra Facebook på de 747 sider.

The Verge har samlet listen over de 52 virksomheder og tilføjet *, hvor Facebook er ved at afslutte aftalerne og **, hvor Facebook fortsætter aftalerne, men uden at give adgang til data om brugeres venner.

 1. Accedo

 2. Acer

 3. Airtel

 4. Alcatel / TCL

 5. Alibaba**

 6. Amazon*

 7. Apple*

 8. AT&T

 9. Blackberry

 10. Dell

 11. DNP

 12. Docomo

 13. Garmin

 14. Gemalto*

 15. HP / Palm

 16. HTC

 17. Huawei

 18. INQ

 19. Kodak

 20. LG

 21. MediaTek / Mstar

 22. Microsoft

 23. Miyowa / Hape Esia

 24. Motorola / Lenovo

 25. Mozilla**

 26. Myriad*

 27. Nexian

 28. Nokia*

 29. Nuance

 30. O2

 31. Opentech ENG

 32. Opera Software**

 33. OPPO

 34. Orange

 35. Pantech

 36. PocketNet

 37. Qualcomm

 38. Samsung*

 39. Sony

 40. Sprint

 41. T-Mobile

 42. TIM

 43. Tobii*

 44. U2topia*

 45. Verisign

 46. Verizon

 47. Virgin Mobile

 48. Vodafone*

 49. Warner Bros

 50. Western Digital

 51. Yahoo*

 52. Zing Mobile*

Denne artikel stammer fra digi.no

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere