Facebook deler din færden med firmaer, du aldrig har hørt om
Facebook indsamler store mængder personfølsomme data om brugerne og sender dem videre til eksterne firmaer, som brugerne intet ved om. Et amerikansk forskningsprojekt udpeger Facebooks apps til iPhone som hovedsynder blandt alle testede apps, når det gælder at blæse på brugernes privatliv.
Hele 47 forskellige parter modtog personlige oplysninger fra det sociale medie. Heraf fik fem tilsendt det fulde navn, mens ti modtog brugerens fysiske position, heriblandt ukendte annoncenetværk og en byggemarkedskæde. De parter kan derfor tegne et kort over, hvor brugeren har befundet sig.
Debatten har – bl.a. her i avisen – været rejst om Googles sporing og danske teleselskabers overvågning af brugerne. Den amerikanske undersøgelse afslører imidlertid, at det kun er toppen af isbjerget: Adskillige firmaer kan i praksis tegne kort over vores færden.
Intet tyder på, at forholdene er anderledes i Danmark eller resten af Europa. Facebook er kun en af et tocifret antal apps, som en gennemsnitsbruger giver lov til at hente mobiltelefonens position.
»Online tracking er fuldstændig ude af kontrol. Ingen har længere overblikket, og kun få forstår, hvilke muligheder der er for at kæde forskellige typer af registreringer sammen,« konkluderer Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening.
300 deltagere lagde mobiltelefon til det amerikanske forskningsprojekt. Ifølge hovedforskeren, lektor Dave Choffnes fra Northeastern University i Boston, var de generelt ikke voldsomt bekymrede for deres persondata til at begynde med. Men det stoppede, da de så, hvor mange firmaer der vidste, nøjagtig hvor de havde opholdt sig henne.
»Dataindsamlingen foregår helt skjult. Brugerne ved ikke engang, at der burde være en debat om den,« siger han.
»Det er ikke et spørgsmål om, at folk er ligeglade med, at deres personlige data bliver indsamlet og sendt rundt, men om, at de ikke kan gøre noget ved det,« tilføjer han med henvisning til, at langt de fleste apps ikke fungerer, hvis brugeren siger nej til dataindsamling.
Forskningsanalytiker Jinyan Zang fra Harvard University konstaterer, at selv for forskerne er det svært at gennemskue indsamlingen:
»Når først data kommer ind på firmaets server, mister vi sporet af, hvad der foregår. Det er helt uigennemskueligt,« siger han.
Amnesty: forældede regler
Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International finder det forældet, at regler om beskyttelse af borgernes privatliv kun omfatter danske teleselskaber og myndigheder.
»Vi bør indføre begrænsninger, som ikke kun omfatter myndigheder som politi og efterretningstjenester, men også Facebook, Google, Yahoo osv.,« siger juridisk konsulent Claus Juul.
Herhjemme har Forbrugerrådet netop klaget til Datatilsynet over Google, fordi søgegiganten ikke sletter lokationsdata. Det er der ingen garanti for, at Facebook og de mange partnere, som har adgang til samme data, gør.
»Det er problematisk, når en app kan tracke forbrugeren 24 timer i døgnet. Som forbruger har man reelt ikke kontrol over sine oplysninger: Hvor havner de, hvem bliver de brugt af og til hvilke formål?« siger chefjurist Anette Høyrup.
Lovgivningen om at beskytte personlige data er meget forskellig i USA og Danmark, men ifølge Evelyne Sørensen, lektor på Juridisk Institut på Aarhus Universitet, er Facebooks spredning af personlige data efter alt at dømme ikke ulovlig herhjemme.
Det er nemlig tilstrækkeligt, at Facebook i sine betingelser skriver, at data indsamles og sendes videre – også selv om brugerne ikke kan sige nej, og de færreste forstår konsekvensen.
»Det er en gråzone, og det udnytter virksomhederne til det yderste,« siger Evelyne Sørensen, der selv mener, at reglerne er alt for slappe.
Facebook har ikke svaret på Ingeniørens spørgsmål, men i stedet henvendt sig til Dave Choffnes og sendt en del af hans svar videre til Ingeniøren. Heraf fremgår det, at når Facebook står som så stor en spreder af privatlivsdata, kan det hænge sammen med, at brugerne tilgår hjemmesider inde fra Facebooks app.
Appen bliver dermed tilskrevet deling af de privatlivsdata, som hjemmesiderne indsamler.
Denne artikel stammer fra avisen Ingeniøren.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.