Facebook bruger billedformatet WebP - og får byge af klager
Besøger du Facebook med browserne Chrome eller Opera, kan du nu få serveret billeder i formatet WebP i stedet for det klassiske Jpeg-format. Det skriver Cnet.com.
Facebook er nemlig begyndt at bruge det nye format, som Google står bag, fordi det skulle kunne skære op mod en tredjedel af datamængden væk, uden at koste billedkvalitet. Den slags kan mærkes i Facebooks enorme datacentre, når der hver dag kommer millioner af nye billeder til.
Problemet er bare, at Chrome og Opera er de eneste browsere, som understøtter WebP-formatet, ligesom det meste software til håndtering af billeder ikke vil æde en WebP-fil. Så når en Facebook-bruger downloader et billede fra browseren og til harddisken, giver det ballade, når billedet skal åbnes lokalt igen.
En kopi af webadressen til billedet, som så bliver sendt til venner uden Chrome eller Opera som standardbrowser, er også et dødfødt projekt, og derfor er klagerne strømmet ind hos Facebook, siden WebP fik sin debut i produktion i weekenden.
WebP kan dog få en større udbredelse snart, hvis Mozilla ændrer mening og implementerer det to år gamle format i browseren Firefox. Tidligere har Mozilla sagt nej, fordi formatet efter firmaets mening ikke var godt nok, men siden da har Google adresseret de fleste af Mozillas ønsker.
Et andet tiltag, som kan gøre brugen af WebP lettere - men som ikke umiddelbart vil hjælpe de sure Facebook-brugere - er en udvidelse af HTTP Accept-headeren, som en browser sender til webserveren. Headeren, som skal fortælle serveren, hvad browseren kan læse, bliver i dag kun brugt på et meget generelt niveau. Typisk står der blot ’ HTML, XHTML, XML’, skriver Ars Technica.
Men omvendt er flere bits i hver eneste forespørgsel fra browser til server også en farlig vej at gå, mener en Chrome-udvikler hos Google. Er det først blevet indført, får man aldrig fjernet det igen, pointerer han. Foreløbigt tester Google det i Canary-udgaven af Chrome, som er et af betatest-stadierne.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.