Facebook betaler unge for at installere snagende VPN-app

Illustration: Dessin de Tjeerd Royaards, Cartoon Movement, Pays-Bas
En VPN-app ved navn “Facebook Research” indsamler data som privatbeskeder, e-mails, søgehistorik og browser-aktivitet fra dem, der har app’en installeret.

Opdateret kl. 11:53 med en kommentar fra Facebook.

I jagten på data har Facebook de seneste tre år kørt »Project Atlas«, et program med formålet at få unge mellem 13 og 35 år til at installere app’en »Facebook Research«. Det skriver Techcrunch.

VPN-app’en indsamler data om stort set alt, hvad brugerne foretager sig på deres smartphone. Til gengæld får brugerne op til 20 dollars (cirka 130 danske kroner) hver måned som betaling for deres deltagelse i programmet.

Læs også: Facebook opfordrer brugere til at beskytte sig med Facebooks egen snagende VPN

App’en kræver, at brugerne installere et rod-certifikat, som giver Facebook adgang til brugerens data - herunder privatbeskeder, chats, e-mails, søgehistorik, browser-aktivitet og lokationsdata. En af de tre beta-testing services bag brugerrekrutteringen til app’en har tilmed bedt brugerne tage et screenshot af deres ordreside på Amazon.

Ifølge Techcrunch er Facebooks motiv at indsamle data ikke om individer - men om konkurrenter. Med »Project Atlas« kan Facebook kortlægge trends og kommende rivaler og derefter klone eller købe dem, skriver Techcrunch.

Efter publiceringen af denne artikel har Facebooks danske PR-bureau sendt en mail til Version2 med en kommentar til sagen:

»Nøglefakta om det her program med markedsundersøgelse bliver ignoreret. På trods af de tidlige meldinger var der intet 'hemmeligt' ved det her: Det hed bogstaveligt talt Facebook Research-app'en. App'en 'spionerede' ikke, da alle brugere, som meldte sig til at deltage, gennemgik en klar tilmeldingsproces, gav deres samtykke og blev betalt for at deltage. I øvrigt var mindre end fem procent af deltagerne teenagere. Og de havde alle underskrevne samtykkeerklæringer fra deres forældre,« udtaler en talsperson fra Facebook ifølge mailen fra PR-bureauet.

Læs den fulde artikel på Techcrunch for en uddybende teknisk beskrivelse af dataprojektet.

Lignende projekt blev lukket ned

Som Version2 tidligere har beskrevet, har Facebook før været i søgelyset for et lignende projekt: VPN-app’en Onavo Protect.

Omkring 24 millioner mennesker havde i 2017 downloadet Onavo Protect, som lovede at beskytte »dig og din data, når du er online«.

Læs også: Udbredt VPN-app sladrer til Facebook om brugernes online-adfærd

Men i virkeligheden sendte app’en alle oplysninger om, hvad brugeren foretog sig online, samt hvilke apps han eller hun brugte, videre til Onavos ejer: Facebook.

Onavo Protect blev fjernet fra Apples App Store i august 2018, efter Apple vurderede, at app’en brød App Store’s regler for dataindsamling.

Læs også: Apple fjerner Facebooks snagende VPN-app

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Karsten Garborg

Data er en digital valuta i dag, det kan vi ikke komme udenom, hvorend vi gerne ville. Virksomheder hamstrer data i databanker og handler med det, som var det en reel møntenhed, så selvom det lyder ulækkert, er vi så ikke snart nået dertil hvor vi bare skal indse det og rent faktisk tage penge for vores data?

Lige nu flyver det store data monster under radaren, men kommer op en gang i mellem med grimme historier om datalæk, mining og hackere, og det hele foregår på sorte markeder, hvor vi ingen kontrol har over det. Er det virkelig så utopisk at tænke, at det kunne gøres til et decideret, ægte, anerkendt og legitimt betalingsmiddel en gang i nær fremtid...?

 • 3
 • 3
Simon Mikkelsen

Data er en digital valuta i dag, det kan vi ikke komme udenom, hvorend vi gerne ville. Virksomheder hamstrer data i databanker og handler med det, som var det en reel møntenhed, så selvom det lyder ulækkert, er vi så ikke snart nået dertil hvor vi bare skal indse det og rent faktisk tage penge for vores data?

Hvis man undrer sig over at visse firmaer kan være så meget billigere, eller levere meget bedre produkter helt gratis end så mange andre, er svaret ikke kun at de snyder i skat. De sjæler også vores private data, eller på dansk: De snager i vores privatliv i en grad der ville give Stasi våde drømme.

 • 12
 • 1
Karsten Garborg

@Bjarne: Vi vil ikke betale for services i dag, så vi er jo selv skyld i at vi nu skal prostituere os, men jo

At få det frem i lyset ville også få folk til at indse at de sælger sig selv for ingenting i dag og måske tage stilling til problematikken. Det kunne være vi kunne få noget kvalitet og troværdighed tilbage, hvis virksomhederne ikke var tvunget til at dække deres bundlinje med reklamepenge.

@Simon: Enig, men det er en minoritet som ved det og i det hele taget agerer på det. For de fleste er det en lidt halvfesen joke at vores data er til fri tilgængelighed, ikke noget man for alvor tror på (eller vil tro på...).

 • 1
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Karsten Garborg:

Vi vil ikke betale for services i dag, så vi er jo selv skyld i at vi nu skal prostituere os, men jo


Hvis appen henter alt - inkl. brugerens kontakter med andre - så holder det argument ikke. For alle vi andre, som ikke selv er brugere, men måske har kontakt med disse brugere, har ikke givet tilsagn om at blive registreret på den måde, og får ikke noget ud af det.

 • 6
 • 0
Rasmus Bruun

Hvis appen henter alt - inkl. brugerens kontakter med andre - så holder det argument ikke. For alle vi andre, som ikke selv er brugere, men måske har kontakt med disse brugere, har ikke givet tilsagn om at blive registreret på den måde, og får ikke noget ud af det.

Det er her, det bliver rigtig slemt. Deltagerne har netop tilladt opsamling af data om andre end dem selv ifølge dette citat fra 9to5mac:

This means you’re letting our client collect information such as which apps are on your phone, how and when you use them, data about your activities and content within those apps, as well as how other people interact with you or your content within those apps.

 • 3
 • 0
Hans Nielsen

VI må håbe at nogle anmelder dem for brud på GDPR. selv om bruger har acepteret at facbook må tilgå deres mail og alt andet. Så har venner og andre på kontaktlisten, og som sender mail jo ikke.

Måske en Franskmand , de tager åbenbart dette alvorligt, og er begyndt at uddele dummebørder ?

Vil se, før jeg tror det, at det irske datatilsynd begynder at uddele børder til de firmaer, som betaler alt deres skat i EU til dem. Selv med 50 kr i skat, for hver TJENT million, så bliver det jo også til lidt,

 • 1
 • 1
Anne-Marie Krogsbøll

Rasmus Bruun:

..as well as how other people interact with you or your content within those apps.


Ja, det er bestemt her, det bliver rigtigt slemt. Faktisk helt utroligt. Jeg har svært ved at forestille mig, at den paragraf kan være lovlig og bindende. Hvis ikke Facebook kan dømmes efter GDPR med henvisning til den sætning, så er der godt nok lang vej til tålelige tilstande, og man må mistænke skjulte dagsordener hos vore lovgivere.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere