Facebook beskyldes for snedig Brexit-manipulation
Beskyldninger om politisk partiskhed har den senere tid sendt flere af nettets giganter på overarbejde i den gode presseomtales tjeneste.
Tidligere måtte Facebook tage afstand fra beskyldninger om at nedprioritere konservative meningsdannere i USA i deres instant article-funktion. Kort efter måtte Google forsvare lignende beskyldninger om at opprioritere søgeresultater, der favoriserede Hillary Clinton i forhold til Bernie Sanders og Donald Trump.
Nu er Facebook atter mistænkt for at spilde malurt i den offentlige debat. Denne gang af den mere diskrete slags og på den anden side af Atlanten.
Flere britiske brugere undrede sig denne uge over, at man på det sociale medie kunne vælge en aktivitet, der tilkendegav, at man var 'in favor of leaving the EU' - forsynet med et lille megafon-ikon. Det skriver The Guardian.
Brexit-tagget dukkede op, når man i følelese/aktivitets-menuen klikkede på ”more”. Her lå det blandt mere ordinære tilkendegivelser som ”sleeping”, ”shopping” og ”feeling sick”.
For dem, der omvendt ville blive i unionen, var der intet ikon at vælge, medmindre man aktivt søgte efter det.
Skadeligt for den offentlige debat og et signal om partiskhed, mener forfatter og politisk kommentator Jon Worth, der blandt andre gjorde opmærksom på ubalancen onsdag på sin Twitter-profil.
»Jeg kan ikke forestille mig, at særlig mange benytter en følelsestilkendegivelse, der ligger så dybt begravet i Facebooks menu. Men det bekymrer mig, at Facebook har taget den med i deres app – og at det er en nøglefunktion og ikke bare en brugergenereret tilføjelse – uden at tænke over den tydelige partiskhed, det udstiller. Endnu en gang stiller det spørgsmål ved privatejede sociale mediers neutralitet, når det gælder politisk debat«, skrev han onsdag.
En spontan efterprøvning foretaget af journalister fra The Guardian 'afslørede' ganske rigtigt, at muligheden for at vise støtte til unionen ikke eksisterede. Interessant nok var muligheden for overhovedet at synes noget om Brexit kun til stede i mobilversionen og ikke i desktoppen.
Facebook: De mest benyttede humørikoner får højest placering
Ifølge Facebook er problemet dog slet ikke så alvorligt endda.
»Folk, der bruger vores status-værktøj og søger efter 'EU', vil se den fulde liste, der både giver mulighed for at støtte at blive i eller forlade EU. Folk, der i stedet scroller gennem hele aktivitetslisten, ser det mest populære, baseret på hvad deres venner og andre har benyttet«, oplyste en talsperson fra Facebook til The Guardian som forklaring.
Alligevel valgte Facebook kort efter kommentaren helt at droppe pro-brexit-tagget.
For en kort bemærkning fandtes i øvrigt den små-forvirrede statusmarkering; 'in favor of leaving/remaining in the EU'. Den blev ligeledes fjernet onsdag.
