Facebook-algoritme stempler den amerikanske uafhængighedserklæring som 'hate speech'

Illustration: Wikimedia
Lokalavis ville lægge bid af den historiske tekst op på Facebook i anledning af gårsdagens Uafhængighedsdag, men blev i stedet mødt med en varsel om 'hate speech'.

Den Amerikanske Uafhængighedserklæring er blevet uskyldigt offer i Facebook's automatiserede kamp mod stødende indlæg på platformen.

Nærmere sagt, er der tale om en specifik bid af den vigtige historiske tekst, hvor der blandt andet henvises til 'Indian savages'.

Den mente Facebook ikke overholdte tjenestens retningslinjer, da en texansk lokalavis i optakten til gårsdagens Uafhængighedsdag i USA lagde erklæringen op på Facebook i mindre bidder.

Det skriver The Register.

The Liberty County Vindicator, som avisen hedder, skrev i mandags, at »de første ni dele blev lagt op som planlagt, men del ti, der består af afsnit 27-31 af erklæringen, kom ikke op. The Vindicator modtog en varsel fra Facebook, hvor der stod, at indlægget 'går mod vores retningslinjer vedrørende hate speech'.«

Læs også: EU-Kommissionen til it-giganter: Få bugt med ISIS-videoer, ellers tvinger vi jer

The Vindicator skriver, at nedtagelsen var automatiseret, og klagede over den til Facebook, selvom de samtidig anerkendte, at nogle af afsnittene kan tolkes som stødende. De gættede på, at problemet var betegnelsen "Indian Savages".

Sent tredje juli gendannede Facebook indlægget igen, og skrev til lokalavisen:

»Det ser ud til, at vi har lavet en fejl og fjernet noget du lagde op på Facebook, der ikke overtrådte vores retningslinjer.«

Afsnit 27-31 af Uafhængighedserklæring kan læses her på originalsproget:

He has abdicated Government here, by declaring us out of his Protection and waging War against us.

He has plundered our seas, ravaged our Coasts, burnt our towns, and destroyed the lives of our people.

He is at this time transporting large Armies of foreign Mercenaries to compleat the works of death, desolation and tyranny, already begun with circumstances of Cruelty & perfidy scarcely paralleled in the most barbarous ages, and totally unworthy the Head of a civilized nation.

He has constrained our fellow Citizens taken Captive on the high Seas to bear Arms against their Country, to become the executioners of their friends and Brethren, or to fall themselves by their Hands.

He has excited domestic insurrections amongst us, and has endeavoured to bring on the inhabitants of our frontiers, the merciless Indian Savages, whose known rule of warfare, is an undistinguished destruction of all ages, sexes and conditions.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Lars Pedersen

...er det at USA uafhængighedserklæring indeholder denne centrale sætning:

"We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness."

Det er ihvertfald LANGT fra hvordan landet bliver styret nu om dage.

 • 8
 • 2
#4 Deleted User

Vi lever i en tid, hvor selv fortiden kan dømmes som racistisk og bliver den det så må den fjernes.

Ikke noget med "Det var andre tider" og "Vi er kommet videre", nej nu om dage skal fortiden helst skrives om eller i hvert fald skjules.

 • 10
 • 0
#6 René Nielsen

Det er som med fransk madlavning. Man kan slavisk følge en opskrift med mængder, arter og tider og f.eks. fremstille en kønsløs bearnaisesauce, som aldrig rigtig ringer i smagen eller konsistens.

Hvis ikke man har kvalitative krav, er det sikkert fint på en hakkebøf, men jeg tror at flertallet ville blive skuffet.

Sådan er det også med ”hatespeech”. Man er nødt til at forstå sammenhængen for at indse at billeder af hudsygdomme, kønssygdomme og lignende, ikke nødvendigvis er et maskeret pornosite fordi billederne er af afdækkede personers hud.

For at skære ind til kernen, så er det jo for at spare penge at facebook med flere laver den slags ”robotter”. Man vil spare menneskelige ressourcer og overlade grovsorteringen til robotter og formentligt kun bruge menneskelige ressourcer på indkomne klager over robotternes arbejde.

 • 0
 • 0
#7 Martin Ipsen Pedersen

med automatiserede screeninger, AI, robotter osv.

Uden at ville være maskinstormer må kan jeg underbygge den beskrevede oplevelse ved at konstatere, at antallet af gange hvor robotter har kunnet svære hjælpsomt på mine spørgsmål på supportsider, nærmer sig nul procent... det er således blot et ekstra skridt inden den rigtige hjælp kan nås...

Indtil vi er kommet videre bør brugen nok indskrænkes til områder, hvor det faktisk hjælper i stedet for det modsatte. Ovenstående svarer til at sætte selvkørende biler ud i rigtig trafik uden tilstrækkelig moden teknik - og så forvente der ikke sker uheld.. men hov... det er vist også det der sker for nuværende.

Vil varmt anbefale at testfagligheden fremmes helt generelt - og i særdeleshed når der ikke er menneskelige sanity-checks involveret i teknologibrugen.

 • 4
 • 0
#9 Anne-Marie Krogsbøll

Tænk så hvad DR. Watson kan komme til at gøre - med vilje eller ved et uheld......

Uden at ville være maskinstormer må kan jeg underbygge den beskrevede oplevelse ved at konstatere, at antallet af gange hvor robotter har kunnet svære hjælpsomt på mine spørgsmål på supportsider, nærmer sig nul procent

Jeg forsøgte mig for første gang i går - drevet til desperation af SAS's uduelige hjemmeside, hvis man skal finde ud af, hvordan man får fremskaffet sine bortkomne kufferter. Det forløb som følger:

"Bagage Turi: "Godt at se dig her! Bagageregler kan være forvirrende. Jeg er en digital bagageassistent, og jeg er her for at hjælpe. Vil du prøve?" Mig: "Vores kufferter er ikke kommet med hjem, og vi har udfyldt klage i lufthavnen ved ankomst i går. Den ene kuffert er dukket op, og vi har modtaget sms om den. Når vi tjekker på hjemmesiden står der, at denne kuffert er leveret d. 3/7 - men vi har slet ikke aftalt levering endnu. Hvorfor står den som leveret, når vi ikke har modtaget den?" Bagage Turi: "Sorry, I didn’t get that. Can you try again?" Mig: "Hvem taler jeg med?" Bagage Turi: "Mine udviklere styrer mine handlinger" Mig: "Bortkommet" Bagage Turi: "Det forstod jeg ikke. Prøv at gentage det." Mig: "Lost" Bagage Turi: "Prøv at sige det igen." Mig: "Du er idiot..." Bagage Turi: "Jeg er altid her for dig. Hvordan kan jeg hjælpe dig?"

Suk - ikke engang enstavelseord forstår Turi....

Chelsea Manning advarede i dag på Roskilde mod algoritmernes magt: https://www.information.dk/telegram/2018/07/whistleblower-festivalgaeste...

Jeg er enig - men har dog svært ved at se lige præcis Turi som trussel mod meget andet end blodtrykket - men det er selvfølgelig også slemt nok.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere