Facebook-algoritme genkender dig, selvom dit ansigt er skjult

Det sociale medie fortsætter sine bestræbelser inden for ansigtsgenkendelse og har nu udviklet en algoritme, som kan identificere en afbildet person med 83 procents nøjagtighed, selvom ansigtet ikke er synligt.

Det seneste nye fra Facebooks laboratorium for kunstig intelligens er en ‘ansigtsgenkendende’ algoritme, som ikke behøver dit ansigt for at identificere dig på et billede.

Det skriver New Scientist.

I stedet for at analysere ansigter sammenholder den nye algoritme andre genkendelige træk såsom frisure, beklædning, kropsform og -holdning, og den skal have en genkendelsesrate på 83 procent.

Læs også: DF ønsker mere kamera-overvågning med ansigtsgenkendelse

Algoritmen er udviklet med baggrund i 40.000 billeder fra tjenesten Flickr, hvor ansigter både var synlige og skjulte og fodret ind i et ‘sofistikeret neuralt netværk’, uden at dette dog er beskrevet nærmere.

Umiddelbart virker algoritmen oplagt til at lægge på som et ekstra søgefilter i Facebooks netop lancerede tjeneste Moments,(i USA, red.), som gennemsøger en brugers telefon for billeder af venners ansigter, som systemet dernæst bundler og tilbyder at dele privat med vennerne.

Læs også: Computeren slår mennesket i synstest - men dummer sig stadig

Den nye algoritme er dog også et tveægget sværd i debatten om privacy.

På den den ene side er den et lovende detektionsværktøj for personer, der ønsker at blive notificeret, når et billede af dem dukker op på nettet. På den anden side kan man argumentere for, at algoritmen vil skabe panderynker hos privacy-fortalere, der vil problematisere, at det nu er muligt at blive identificeret på billeder, man end ikke er klar over, man indgår i.

Læs også: Kunstig intelligens-projekt skal overtage dine kedelige arbejds-e-mails

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Cary Darwin

Ja og (når/hvis) de samarbejder med NSA og/eller andre efterretningstjenester, så er det en smal sag at spore og kontroller hvor folk er med kameraer der er placeret centrale steder og som er forbundet med ansigtsgenkendelsesdatabasen. Den ville have været gået i bukserne på Stasi hvis det havde eksisteret dengang.

 • 12
 • 0
#4 Ove Andersen

Hvis man ser bort fra privacy og ser på bedriften med videnskabelige briller så er det da temmeligt godt klaret.. Det er ikke den nemmeste sag i verden for en computer at genkende personer, slet ikke hvis det skal gøres hurtigt.

 • 1
 • 0
#5 Rolf Andersen

Er der da slet ingen, der har læst George Orwell's "1984" ?

Bogen blev skrevet i 1948 som en advarsel mod overvågningssamfundet - Stasi, Sovjetunionen, Nord Korea etc.

IKKE som en manual i hvordan man skal indrette et samfund.

Men det er lige præcis Orwell's dystopi, de velhavende 1%'ere er ved at indføre.

 • 15
 • 0
#6 Maciej Szeliga

Men det er lige præcis Orwell's dystopi, de velhavende 1%'ere er ved at indføre.

Nu nytter det ikke at lovgive om hvad man må udvikle for så holdes udviklingen bare hemmelig, du skal lovgive på det mere abstrakte niveau f.eks.: §x du må ikke analysere data for at identificere en person §x.1 paragraf §x gælder dog ikke for politiets efterforskning af en begået forbrydelse §x.2 paragraf §x gælder ikke ved statistiske analyser hvor det ikke er relevant at identificere personen men udelukkende bruge informationen som unikke individer

Dette rammer helt præcis misbruget (uanset om det er ansigts- eller kropsgenkendelse eller noget tredje) og giver på samme tid friheden til at bruge teknologien hvor det giver mening for alle.

 • 6
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere