Det seneste nye fra Facebooks laboratorium for kunstig intelligens er en ‘ansigtsgenkendende’ algoritme, som ikke behøver dit ansigt for at identificere dig på et billede.
I stedet for at analysere ansigter sammenholder den nye algoritme andre genkendelige træk såsom frisure, beklædning, kropsform og -holdning, og den skal have en genkendelsesrate på 83 procent.
Algoritmen er udviklet med baggrund i 40.000 billeder fra tjenesten Flickr, hvor ansigter både var synlige og skjulte og fodret ind i et ‘sofistikeret neuralt netværk’, uden at dette dog er beskrevet nærmere.
Umiddelbart virker algoritmen oplagt til at lægge på som et ekstra søgefilter i Facebooks netop lancerede tjeneste Moments,(i USA, red.), som gennemsøger en brugers telefon for billeder af venners ansigter, som systemet dernæst bundler og tilbyder at dele privat med vennerne.
Den nye algoritme er dog også et tveægget sværd i debatten om privacy.
På den den ene side er den et lovende detektionsværktøj for personer, der ønsker at blive notificeret, når et billede af dem dukker op på nettet. På den anden side kan man argumentere for, at algoritmen vil skabe panderynker hos privacy-fortalere, der vil problematisere, at det nu er muligt at blive identificeret på billeder, man end ikke er klar over, man indgår i.