Facebook-algoritme genkender dig, selvom dit ansigt er skjult

23. juni 2015 kl. 15:106
Det sociale medie fortsætter sine bestræbelser inden for ansigtsgenkendelse og har nu udviklet en algoritme, som kan identificere en afbildet person med 83 procents nøjagtighed, selvom ansigtet ikke er synligt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det seneste nye fra Facebooks laboratorium for kunstig intelligens er en ‘ansigtsgenkendende’ algoritme, som ikke behøver dit ansigt for at identificere dig på et billede.

Det skriver New Scientist.

I stedet for at analysere ansigter sammenholder den nye algoritme andre genkendelige træk såsom frisure, beklædning, kropsform og -holdning, og den skal have en genkendelsesrate på 83 procent.

Algoritmen er udviklet med baggrund i 40.000 billeder fra tjenesten Flickr, hvor ansigter både var synlige og skjulte og fodret ind i et ‘sofistikeret neuralt netværk’, uden at dette dog er beskrevet nærmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Umiddelbart virker algoritmen oplagt til at lægge på som et ekstra søgefilter i Facebooks netop lancerede tjeneste Moments,(i USA, red.), som gennemsøger en brugers telefon for billeder af venners ansigter, som systemet dernæst bundler og tilbyder at dele privat med vennerne.

Den nye algoritme er dog også et tveægget sværd i debatten om privacy.

På den den ene side er den et lovende detektionsværktøj for personer, der ønsker at blive notificeret, når et billede af dem dukker op på nettet. På den anden side kan man argumentere for, at algoritmen vil skabe panderynker hos privacy-fortalere, der vil problematisere, at det nu er muligt at blive identificeret på billeder, man end ikke er klar over, man indgår i.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
23. juni 2015 kl. 23:05

Er der da slet ingen, der har læst George Orwell's "1984" ?

Bogen blev skrevet i 1948 som en advarsel mod overvågningssamfundet - Stasi, Sovjetunionen, Nord Korea etc.

IKKE som en manual i hvordan man skal indrette et samfund.

Men det er lige præcis Orwell's dystopi, de velhavende 1%'ere er ved at indføre.

6
24. juni 2015 kl. 07:47

Men det er lige præcis Orwell's dystopi, de velhavende 1%'ere er ved at indføre.

Nu nytter det ikke at lovgive om hvad man må udvikle for så holdes udviklingen bare hemmelig, du skal lovgive på det mere abstrakte niveau f.eks.: §x du må ikke analysere data for at identificere en person §x.1 paragraf §x gælder dog ikke for politiets efterforskning af en begået forbrydelse §x.2 paragraf §x gælder ikke ved statistiske analyser hvor det ikke er relevant at identificere personen men udelukkende bruge informationen som unikke individer

Dette rammer helt præcis misbruget (uanset om det er ansigts- eller kropsgenkendelse eller noget tredje) og giver på samme tid friheden til at bruge teknologien hvor det giver mening for alle.

4
23. juni 2015 kl. 22:50

Hvis man ser bort fra privacy og ser på bedriften med videnskabelige briller så er det da temmeligt godt klaret.. Det er ikke den nemmeste sag i verden for en computer at genkende personer, slet ikke hvis det skal gøres hurtigt.

3
23. juni 2015 kl. 15:37

Ja og (når/hvis) de samarbejder med NSA og/eller andre efterretningstjenester, så er det en smal sag at spore og kontroller hvor folk er med kameraer der er placeret centrale steder og som er forbundet med ansigtsgenkendelsesdatabasen. Den ville have været gået i bukserne på Stasi hvis det havde eksisteret dengang.

2
23. juni 2015 kl. 15:34

Det kunne være sjovt hvis lov og ordensmagtens fik adgang til sådan en, det kunne evt. gøre deres efterforskning af trivielle tyverier, hvor der anstændig overvågning, noget nemmere. Dog er privacy self. et problem.