Facebook-aktivist starter NGO til at håndhæve privacylove med massesøgsmål

Illustration: Screenshot/Noyb
Privacy skal være en realitet - ikke bare på papiret, lyder budskabet fra den nystartede NGO Noyb.

Den østrigske privacy-aktivist Max Schrems har grundlagt en organisation, der vil bruge civile søgsmål til at håndhæve EU’s dataregler.

Organisationen Noyb bliver i dag præsenteret på pressemøder i Wien og Bruselles. Samtidig har organisationen lanceret en crowdfunding-kampagne, der satser på at finde medlemmer, som årligt kan bidrage med mindst 250.000 euro og helst 500.000 euro inden udgangen af januar.

Læs også: Studerende bad om sine Facebook-data: Fik 1.000-siders PDF

Hvis organisationen når de økonomiske mål vil pengene gå til at føre retssager på baggrund af brud på persondataforordningen GDPR, der træder i kraft til maj næste år.

»Europa har allerede stringente privacy og forbrugerbeskyttelses-love, men mangler effektiv håndhævelse af dine digitale rettigheder,« lyder det på Noybs hjemmeside.

»Vores mål er at gøre privacy en realitet for alle.«

Privacy i praksis

I en video forklarer Max Schrems, at de fleste NGO’er, som har fokus på privacy, lægger deres kræfter i at påvirke lovgivningsarbejdet. Omvendt vil Noyb gå efter virksomheder i den private sektor, der forbryder sig mod forbrugernes digitale rettigheder.

»Der er faktisk ikke nogen i Europa, der gør det her. Det hul skal vi udfylde,« siger Schrems.

»Privacy skal ikke bare eksistere på papiret, men også håndhæves i praksis. Vi ønsker at have en organisation, der bruger strategisk håndhævelse, hvor den er mest effektiv. Så vi ser på specifikke problemstillinger, som er store og som kan håndhæves.«

I GDPR-reglementet introduceres regler, som gør det muligt for NGO’er at forsvare individers privacy-rettigheder i massesøgsmål.

»Vi vil gerne have sagerne op på et europæisk – og ikke nationalt – niveau. Det gør det muligt at være mere strategisk med vores søgsmål. Så man ikke bare arbejder med sin lokale sag, der hvor man er, men i stedet ser på, hvilke europæiske domstole, som er ideelle til at indberette en given sag,« forklarer Schrems.

Endelig vil Noyb være en europæisk videnscenter, så andre forbrugerorganisationer og NGO'er kan få vejledning til privacy-sager.

Max Schrems startede i 2015 et massesøgsmål mod Facebook. Sagen endte med at udløse en af de største omvæltninger inden for data-lovgivning, da EU-domstolen gav Schrems medhold og samtidig skrinlagde den såkaldte Safe Harbour-aftale.

Aftalen - der nu er erstattet af det såkaldte Privacy Shield - var indtil da lovhjemmel for tusinder af virksomheder, der sender data om europæere til USA.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere