Australske nyheder dukker igen op på Facebook, efter tech-giganten og de australske myndigheder er blevet enige om nogle ændringer til en omdiskuteret ny lov.
Det skriver Zdnet.
Sidste torsdag blokerede Facebook for alle australske nyhedsmedier på sin platform efter en konflikt mellem tech-giganten og landets myndigheder spidsede til. Sidste år vedtog Australien en ny lov, der siger, at virksomheder som Facebook skal betale etablerede nyhedsmedier for det indhold, medierne bidrager til platformen med.
I dag annoncerer John Frydenberg, skatteminister, og Paul Fletcher, kommunikationsminister, at man er nået til enighed med Facebook om en aftale:
»Facebook har oplyst regeringen, at man vil genåbne for australske nyheder i de kommende dage,« udtaler de i en meddelelse.
»Facebook vil igen ‘være venner’ med Australien.«
Ifølge et blogopslag, er Facebook også tilfredse med aftalen, som indeholder nogle ændringer til den omdiskuterede lov.
Blandt andet skal det anerkendes, hvis en platform har bidraget væsentligt til nyhedsmediernes opretholdelse ved at indgå kommercielle aftaler med medievirksomheder.
Platforme skal også have det af vide senest en måned før, loven gælder for dem. I første omgang gælder den for Google og Facebook, og så kan myndighederne fremover udpege flere virksomheder, der skal følge reglerne.
Microsoft blandet sig i kampen
En anden tech-gigant, Microsoft, presser på for at Europa skal lave love, der ligner den fra Australien, skriver Ars Technica.
»Adgangen til frisk, bred, og dyb pressedækning er kritisk for demokratiets succes,« siger Danmarks tidligere tech-ambassadør Casper Klynge, vicepræsident i Microsoft, i en pressemeddelelse.
Ifølge mediet har Google langt mere at tabe ved de nye australske regler sammenlignet med Microsoft. Ved at være på myndighedernes side, kan Microsoft generere noget goodwill, og hvis Google ikke accepterer de nye regler, vil det muligvis være en økonomisk gevinst for Microsoft, der står klar til at overtage markedet med søgemaskinen ‘Bing’.