Får vi snart en Counter-Strike-major til Danmark?

Blast Pro Series fyldte Royal Arena med 12.000 tilskuere, men der er stadig et stykke vej op til de største majors. Illustration: Rune Bang Frederiksen
Danmark har aldrig været vært for en af de prestigefyldte majors i Counter-Strike – turneringer med de største præmiepuljer og publikum. Men hvorfor ikke, og kan det snart komme til at ændre sig?

Hvis Danmark har en national-e-sport, må det være Counter-Strike: Global Offensive. Med to hold på verdens top-10, inklusive verdensmestrene Astralis, har danskerne for alvor sat sig på det konkurrenceprægede computerspil.

Men alligevel, har Danmark aldrig været vært for den største begivenhed, i e-sportens verden: en såkaldt major.

Majors er de største turneringer, som ligger i den allertungeste ende både i seertal og præmiepulje. Præmiepuljen er sponsoreret af Counter-Strikes udviklere, Valve, og er på 1 million dollars.

Og det er slet ikke umuligt, at en af de eftertragtede majors kan komme til Danmark, mener Zahid Butt, grundlægger og ejer af gaming-eventet Copenhagen Games, og en af dansk e-sports mest erfarne veteraner.

»Det er mere realistisk, at der kommer en major til Danmark nu, end nogensinde før. Vi er et ret lille land, men nu har vi faktisk tre store events: ESL Pro League, Blast Pro Series og Copenhagen Games,« siger han.

Danmark er blevet bedre

Der har tidligere været problemer med at få stablet e-sportsbegivenheder på benene i Danmark, blandt andet på grund af problemer med sponsorer.

Læs også: Aflysning af turnering: Sponsorer stoler ikke på e-sportsmarkedet i Danmark

Men Zahid Butt mener, at Danmark nu er i en stærk position i afviklingen af e-sportsbegivenheder.

»Hvis man går tre år tilbage, så var Danmark bagud på det her område. Men på to-tre år er vi blevet et af verdens førende lande, når det kommer til e-sport,« siger han.

»Det gælder også den opbakning branchen har i samfundet, den er blevet ekstremt stærkt på meget kort tid, og det kunne også være en grund til, at Valve kunne finde det interessant at holde en major i Danmark.«

Konkurrence fra syd

Zahid Butt mener, at den største hurdle for en dansk major er konkurrence fra syd. Valve har nemlig allerede lagt så mange store turneringer i Europa, at Valve måske ville være mere interesserede i at placere noget i Afrika eller Mellemøsten.

»Der er stor vækst i Afrika og Mellemøsten med e-sport. Der er Valve ikke så stærkt repræsenteret endnu, så det kunne være attraktivt for dem, at lægge nogle events dér,« siger Zahid Butt.

»Mon ikke Blast Pro Series snart får tilbudt en major af Valve? Men jeg kunne godt forestille mig, at de vælger at lægge den et andet sted end Danmark.

Skepsis fra Blast Pro Series

Hos Blast Pro Series er man enige i, at Danmark sagtens kan bære en major. Organisationen har ikke umiddelbart nogle planer om at gå efter at arrangere en major, men man vil heller ikke udelukke det.

»Hvis vi kan få lov til at lave en major, med det format vi har, så vil vi gerne det. Men det nuværende format i majors er meget langtrukkent, og publikum får meget af det samme,« siger Jordi Roig, VP hos RFRSH og Executive Producer af Blast Pro Series.

Læs også: Astralis snubler på hjemmebane: »Hvis bare en enkelt runde mere var gået i vores retning«

Han er utilfreds med det nuværende major-format, som spilles i tre omgange, og i alt tager tre hele uger. Han er heller ikke specielt imponeret af de store pengesummer Valve skyder i majors:

»E-sportsverdenen stirrer sig lidt blind på præmiepuljer. I vores optik, så er præmiepuljen noget, der bliver taget fra publikum, i stedet for noget der går til publikum.«

Hos Blast Pro Series kører man et mindre format. Kun seks hold bliver inviteret, og de spiller alle seks i tre samtidige kampe indtil finalen.

Skal man være en major for at være størst?

Jordi Roig mener ikke, at man nødvendigvis skal være en major, for at være størst.

»Der er ikke noget der er større, end det vi har her. Jeg har været til alle vores konkurrenters events, og der er ingen som når noget nær den stemning, vi har her i dag.«

Blast Pro Series er muligvis foran på stemning, men når det kommer til seertal, er der stadig et stykke vej op til major-turneringerne. Ifølge Esports Charts toppede Blast Pro Series på 622.908 seere, sammenlignet med næsten to millioner seer på de mest populære majors.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere