Får du denne besked fra Facebook? Så lytter staten måske med

19. oktober 2015 kl. 15:457
Lytter NSA eller andre statslige aktører mon med på linjen? Det spørgsmål vil Facebook gerne hjælpe dig med at besvare via en ny tjeneste.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Føler du dig overvåget? Af en stat eller en statsstøttet aktør? Så er der måske hjælp at hente via en ny tjeneste, som ingen ringere end Facebook netop har lanceret.

I et blogindlæg fortæller sikkerhedschef hos den sociale mediemastodont Alex Stamos om tjenesten, der giver brugere en særlig besked, hvis Facebook vurderer, brugerens konto kan være blevet mål for eller kompromitteret af en nationalstat.

»Alt imens vi altid har taget skridt for at sikre konti, som vi mener kan være blevet kompromitteret, så har vi besluttet at vise denne yderligere advarsel, hvis vi har en kraftig mistanke om, at en angreb kan være sponsoreret af en stat. Dette gør vi, fordi denne type angreb har det med at være mere avancerede og farligere end andre, og vi opfordrer på det kraftigste berørte folk til at tage de nødvendige skridt for at sikre alle deres online-konti,« skriver Stamos.

Han understreger desuden, at beskeden ikke indikerer at Facebooks systemer er kompromitteret. Derimod kan beskeden tyde på, at brugerens computer eller mobile enhed kan være blevet inficeret med malware.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ideelt set bør folk, der ser denne besked, være omhyggelige med at genopbygge eller erstatte disse systemer, hvis muligt.«

Med henvisning til beskyttelse af integritet, metoder og processer går Alex Stamos (desværre) ikke i nærmere tekniske detaljer med, hvordan Facebook detekterer statssponserede angreb mod brugere.

»Når det er sagt, så planlægger vi udelukkende at bruge denne advarsel i situationer, hvor beviset på det kraftigste underbygger vores konklusion,« skriver han.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
21. oktober 2015 kl. 16:03

fremadrettet har for mig altid været et ligegyldigt fyldord. forestiller nogen måske sig at ordet fremadrettet giver mening i et univers hvor tiden KUN går fremad, i andre sammenhænge end lovgivning er det et fyldord på linje med innovation

6
20. oktober 2015 kl. 11:47

<a href="http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=fremadrettet">http://ordnet.dk/ddo/or…;

Hvordan du kan få 'ser fremadrettet' det til at være i overensstemmelse med opslaget, er mig lidt af en gåde. Et adjektiv anvendt som adverbium

  1. som vender fremad eller bevæger sig i retning fremad ANTONYM bagudrettet

1.a OVERFØRT som peger fremad i tiden; som arbejder med henblik på fremtiden << fra http://www.tjeksproget.dk/node/680

En vigtig grund til, at mange foretrækker fremadrettet, er sandsynligvis, at det har en mere dynamisk og målbevidst klang end fremover eller i fremtiden, som kun har tidsbetydning.

.. giver jeg ikke meget for. Enten er beskeden der i fremtiden, eller også er den ikke.

frahttp://www.groveloejer.dk/sangild/2007/11/rests_newspeak_lavpraktisk_og.html

Lad mig forklare: "fremadrettet" er et adjektiv (tillægsord). Et kanonløb eller et perspektiv kan være fremadrettet. Men det bruges nu som om det var adverbium (biord), hvilket det altså ikke er. Lad mig give et par eksempler:
"Ansøgningen skal være fremadrettet" (korrekt adjektivisk brug)
"Fremadrettet vil vi sikre beskæftigelsen" (forkert adverbial brug)'

3
19. oktober 2015 kl. 20:51

Er at Facebook nok advarer hvis de tror du bliver angrebet af ANDRE fremmede tjenester end lige netop NSA.

2
19. oktober 2015 kl. 19:37

Jeg får en dårlig smag i munden af sådan noget. Jeg ignorerer lige factet at Facebook selv lever af folks data, for et øjeblik.

Hvad nytter det at jeg får besked om mulige statslige angreb på mine konti, når Facebook blot smækker mine data over til myndighederne i råt format, fordi de ellers ville blive juridisk butt-fucked?

Det er blot et røgslør, og fuldstændig lige så unødvendigt som at have en 26 kroners Jem&Fix hængelås på min dør, til at se om CIA har været inde i mit hus mens jeg var væk. (Låsedirkning er min hobby, 10 kroners låsene i Tiger er i alt seriøsitet bedre end en hver lås til under 100 kroner fra Jem&Fix eller brandet Masterlock).

Det eneste det her er et potentielt værn for er folk som bliver angrebet af Asiatiske og evt. Russiske efterretningstjenester som (måske?) ikke har lige så meget at pressere Facebook med, til frivilligt at udlevere data om dets brugere. Som udgangspunkt vil jeg dog sige: Hvis du har gjort noget som fortjener efterretningstjenesternes opmærksomhed, er du forhåbentligt også intelligent nok til at tage basiske sikkerhedsforanstaltninger, og du ved nok allerede at du bliver jagtet. Som kritisk journalist omkring det Kinesiske styre ville jeg i hvert fald undre mig meget hvis min Facebook ikke blev angrebet.

1
19. oktober 2015 kl. 18:17

Facebook-brugere ser fremadrettet ovenstående besked

Jeg har normalt mit synfelt fremadrettet. Mon ikke fremover er mere dækkende. ;-)