Fået nok af Googles registreringstyranni? Her er fire alternative etiske søgemaskiner

23. maj 2017 kl. 09:0621
Det er temmelig uklart, hvad data fra vores Google-søgninger bliver anvendt til. Men der findes alternative søgemaskiner, som i langt højere grad værner om din privacy.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Har man fået nok af Google, der registrerer og gemmer alt, hvad brugerne søger på, og som ikke giver neutrale, men personlige søgeresultater, findes der alternative private og mere neutrale søgemaskiner.

Det skriver Gry Hasselbalch og Pernille Tranberg fra DataEthics på sitet Samfundsdesign.

Den fransk-tyske søgemaskine Qwant sælger reklamer baseret på søgeord. Qwant bygger ikke personlige profiler op på deres brugere og lagrer dem. Søgninger anonymiseres, og reklamer bliver kun vist i forbindelse med de enkelte søgeord, der er blevet tastet ind.

Det var også det, Google gjorde i begyndelsen, indtil firmaet fandt ud af, at der var mange flere penge i at indsamle detaljerede data om hver eneste bruger til målrettede/personlige reklamer, skriver de to fra DataEthics. I begyndelsen af 2015 lancerede Qwant den børnevenlige søgemaskine QwantJunior.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden privat søgemaskine er den nye danske søgemaskine Findx. Den er stadig i beta og vil til at begynde med være gratis at bruge.

Den baserer sig på canadiske Privacy by Design-principper, transparens i open source-koden og andre privacy-fokuserede produkter som Open Street Map. Den forsøger ligesom den amerikanske private søgemaskine DuckDuckGo og Qwant at tjene penge på kontekstbaseret reklame.

Filtrerer søgehistorik

En fjerde alternativ søgemaskine er Startpage fra Holland. På grund af en licensaftale med Google kan Startpage trække data fra Googles søgeindeks og vise resultater fra Google, men Startpage har udviklet et filter, så ens søgehistorik hverken bliver gemt af Google eller Startpage.

Og hvordan kan man så stole på det? Det kan man bl.a., fordi Startpage har valgt at lade sig certificere af en uafhængig tredjepart, det tyske privacy-mærke Europrise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Google-søgninger bliver gemt i årevis - måske endda i ti år. Det er ifølge privacy-eksperter ikke kun ulovligt, men også uetisk. Og det er også uklart, hvor data bliver distrueret, og hvad de anvendes til.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
17. marts 2018 kl. 00:34

En sætning med "amerikansk", "privat" og "søgemaskine"? Det lyder som opskriften på årets joke.

En amerikaner, en søgemaskine og en DuckDuckGo gik ind på en bar....

Qwant er for øvrigt lysår foran DDG. DDG bruger også Bing. Så hellere Startpage der bruger google.

20
9. marts 2018 kl. 12:57

Åh, Microsoft... Hvorfor denne halvhjertede forsøg, som hverken er buh eller bæh.

Som jeg beskriv . Som deres normale praksis forskriver. De var begyndt at sælge produktet(reklamer), inden det var færdigt. Det var gået i deres gamle verden, men på nettet er man løbet skrigende væk.

Så længe at google holder sig til deres slogan, ser jeg ikke større problemer. I FORHOLD til hvis det var et firma som Microsoft som sad på hele verdens information og søgning.

Men børsnoteringen har ødelagt meget. I en ideelt og bedre verden, ville alle bruger af google have købt det. Og sendt overskuet til udviklingen og forskning. Men så ville et krav til at Google skulle til at tjene flere penge, vil være ødelæggende for google. Alt google indtjening og overskud, kommer kun for en ting. At vi vælger "www.google.com" Hvis de gør rigtigt meget i nælderen, så er hele deres forening kun et klik VÆK fra deres kunder. Det tror jeg de er klar over.

19
8. marts 2018 kl. 18:10

BING er i bedste fald, kun en joke.

Korrekt. Men jeg ville ønske den var en reel konkurrent. Jeg ville ønske, den for eksempel havde tidsmæssig søgning. Det har Duckduckgo... Hvilket er én grund til, at BING er en joke, fordi Duckduckgo er financieret med donationer, og Microsoft må trods alt have en del flere penge end dem, men alligevel har deres søgemaskine færre funktioner.

Åh, Microsoft... Hvorfor denne halvhjertede forsøg, som hverken er buh eller bæh. Gør dog for hulen noget ved det... Vis noget kampgejst!

Google er blevet alt for stor. Men ikke kun det, Google er også et yderst ideologisk (venstrefløjs/marxistisk) foretagende, som jævnt hen cencurerer hvad de ikke selv kan lide, hvilket er alt som er til højre for Fidel Castro. Ikke mindst, naturligvis, på youtube, hvor Jordan Peterson bla. er blevet banned, men der er også rapporter om, at for eksempel søgning på våbenkøb i Google i US giver nul resultater. Uanset det er lovligt at eje våben. Det er simpelthen ikke Googles opgave at definere hvad der er rigtigt og hvad der er forkert. Det er loven, som definerer det. Ikke Google.

18
8. marts 2018 kl. 18:07

Joooee, jeg har selv været en stor fortaler for google. Det er jeg så ikke mere. Elendige søgeresultater.

17
8. marts 2018 kl. 17:49

Jeg kom ved en fejl til at søge på Bing

Det opdager man hurtigt. Bing er ikke en søgemaskinen, så langt er MS ikke kommer endnu. Men en reklame platform, hvor du kun bliver repræsenteret for betale søge resultater baseret på din søgning.

Lidt den omvendte verden af Google. Vi laver en søgemaskine, og finder ud af hvordan vi kan tjene penge. MS. Vi tager penge for noget, og får med tiden også lavet en søgemaskine.

Og du har helt ret, det er en grund til at Google er verdens største søgemaskinen, de er MEGET dygtige til det.

BING er i bedste fald, kun en joke.

HINT Prøv at skrive "2+2" i begge søgemaskiner.

16
8. marts 2018 kl. 17:31

Bare min erfaring

ducduckgo.com er rigtig god til søgninger inden for elektronik og programmering. Men ellers: Nej

I en lang periode har jeg brugt ixquick - noget med at de søger for mig på forskellige søgemaskiner som google, bing... og giver mig et resultat af det.

Det virker ikke ret godt mere. Gætter på google m.fl ? saboterer ? Det kan jo også være at googles "intelligente" algoritme vælger, at når de ikke ved så meget om mig, så må jeg være it analfabet.

Og jo, jeg ønsker kun søge resultater efter hvad jeg skriver i søgefeltet !!! Jeg får ikke relevante søgeresultater i google !

14
8. marts 2018 kl. 15:42

"Men hvis du søger efter Trailer, så der det er dejligt af søgemaskinen ved om de vil have en smagsprøve på en film, eller noget til af sætte på bilens krog"

Vil nu give Tom ret, den boble som både google, facebook og alle andre sætter en ind i. Er ikke kun gift for søgninger men hele samfundet.

Hvis jeg ikke finder den film eller trailer som jeg søger. Kan jeg jo udvide min søgning med ordre bil, eller anhænger. Hvis jeg søger noget til krogen. Som det er nu, risikere jeg stadig at få film resulter, hvis jeg har været i biografen for en uge siden.

12
26. maj 2017 kl. 12:10

Jeg har flere gang kikket lidt på YaCy: http://www.yacy.net/en/index.html som er et distribueret peer to peer alteantiv til søgninger. Jeg synes ideen er spændene, men jeg har desværre aldrig fået prøvet det af, så jeg ved ikke hvor godt det fungere i praksis. Umiddelbart forestiller jeg mig, at det måske godt kunne ramme en "hånen og ægget" problematik, da det nok vil kræve mange brugere for at virke rigtig godt.

10
25. maj 2017 kl. 07:49

mener du duckduckgo? den kunne lige så vel have været med, men der er mange at vækge imellem og tak for searx tippet som jeg vil tjekke ud

9
24. maj 2017 kl. 15:48

Findx her - Vi har sneget os med på listen, og det er vi (teamet bag) rigtigt glade for og meget stolte over! Vi lancerede findx i public beta i sidste uge, og har allerede fået massiv feedback. Vi er tidligt ude og der er selvfølgeligt både stærkt kritiske og lettere hovedrysten imellem kommentarerne, men rigtigt mange har givet postiv feedback og der er stor opbakning til initiativet og et behov for et open source projekt fra Europa, og ikke "bare" en metasøgemaskine.

Udover at vi ikke profilerer folk der søger på findx, og altså derfor ikke kan smide målrettede reklamer efter dem, så satser vi på at give resultaterne et drys menneskelig visdom ved at lade alle der har lyst anmelde/rapportere de resultater de finder - og hvis man er hardcore kan man kigge i back-end sourcen og give sit bidrag der.

Sig frem hvis der er nogle spørgsmål til projektet!

8
24. maj 2017 kl. 15:07

Jeg har for længe siden fået nok at Google søge-bobler, så jeg bruger det sjældent. Jeg bruger nu Ecosia til generelle søgninger.

En anden søgemaskine er MetaGer men den er mest interessant hvis man vil søge på tysk.

7
24. maj 2017 kl. 06:08

Thank you for mentioning StartPage.com for search privacy! Have you also tried our free proxy that comes with every search result? This is unique to StartPage.com.

The StartPage proxy allows you to visit 3rd-party websites privately, too. The 3rd party website won't be able to see you while you are within the protection of the StartPage proxy or add malware or spyware to your computer.

6
23. maj 2017 kl. 21:15

I min optik skal google ikke prioritere noget som helst for mig. Den skal slå op på nettet efter resultater, der passer til min søgning. Derpå skal jeg nok selv prioritere resultaterne ud fra mine helt egne aktuelle behov.

At jeg i nogle uger for flere måneder siden havde akut behov for kyrilliske svar har åbenbart fået Googles AI til at beslutte, at dette afsluttede behov fremover har høj prioritet i mine søgninger. Jeg router intet gennem Moskva, men fx en simpel billedsøgning på "Hillary Clinton" giver mig overvejende russiske resultater - som jeg altså ikke har bedt om.

5
23. maj 2017 kl. 20:46

Hvordan skal google vide, hvad den skal nedprioritere for dig, når de ikke må vide, hvem du er. Du bruger garanteret en proxy eller vpn, som får google til at tro, at du er i Rusland :)

4
23. maj 2017 kl. 19:43

... reklamerne har jeg blokeret. Men selv om jeg banker filtre og proxy-omveje på Google, har jeg ikke fundet en god måde til fx at hjælpe andre til at kunne se nøjagtigt den samme søgning, som jeg selv sidder med. Det giver de nævnte alternativer så heldigvis mulighed for.

Jeg er ikke logget på, men trods mine kluntede forsøg på anonymisering, har Google klart registreret mig alligevel, og forsøger ihærdigt at skabe en privat meningsboble til mig omkring mine søgninger. Men dog lidt forskellig i hver browser på min pc.

Pt ville det fx være meget hjælpsomt om den ville holde op med at prioritere kyrilliske svar så højt i de søgninger, den fodrer mig med!

3
23. maj 2017 kl. 15:49

Jeg har aldrig set andet end reklamer som er beslægtet med det jeg søgte på hos Goolges søgeside. Og søger jeg på noget som slet ikke er relateret til et produkt, så kommer der slet ingen reklamer.

2
23. maj 2017 kl. 13:17

https://duckduckgo.com/Den er for længst komme ud af Beta,

Der er ikke brugt mange minutter på at oversætte/poste den PR ?

1
23. maj 2017 kl. 10:12

Jeg er selv blevet ret glad for searx (https://asciimoo.github.io/searx/). Man kan hoste den selv, eller bruge en af de offentligt tilgængelige instanser (hvis man stoler på dem). Den "officielle" er tilgængelig på https://searx.me/. Fordelen ved Searx er at den leger proxy for en masse andre søgemaskiner, og søger på dem for dig, uden at videregive dine oplysninger.