Få styr på tallene før du køber BI
BI-systemer ligger højt på mange lederes ønskeseddel, hvis de da ikke allerede har indkøbt et system, som mange andre virksomheder har gjort i skyggen af finanskrisen.
Men før du farer ud og køber det første BI-system i nabolaget, er der ifølge konsulent og stifter Herbert Nathan fra rådgivningsvirksomheden HerbertNathan & Co nogle ting, som du bør have på plads først.
»Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at BI ikke er et it-projekt, men et forretningsprojekt. Du skal altså begynde med at sætte dig ned og finde ud af, hvad det er for nogle informationer, din virksomhed har brug for og hvorfor. Hvad er det for eksempel for nogle ting, som du gerne vil have styr på i din virksomhed ved hjælp af BI? Det kunne for eksempel være dine kunder, dine produkter og så videre,« siger Herbert Nathan til Version2.
For at et system kan præsentere sådan et overblik, er det vigtigt at din virksomhed har styr på, hvor den får sine data fra, og om de er konsekvente og sammenlignelige. Der skal med andre ord være styr på datagrundlaget, for at din virksomhed kan få et troværdigt resultat ud af systemet.
»Der kan være et behov for at rydde lidt op i sine data, der oftest kommer internt fra interne kilder via for eksempel ERP-, CRM- og HR-systemer. Det vigtigste er, at man får styr på, hvor man har sine data og i givet fald hvilken kilde, de kommer fra, så man kan sikre, at de er konsistente,« siger han.
Først når man både har defineret kravet til hvilke informationer, man gerne vil have om sin virksomhed, og har lokaliseret de data, man vil kunne bruge som grundlag for en analyse, kan man begynde at kigge efter hvilket konkret BI-system, der bedst kan varetage opgaven.
»Jeg vil anbefale, at man får styr på sine krav, og derefter indhenter maks tre tilbud på mulige løsninger. Tag et godt kig på løsningerne, leverandørerne, deres teknologier - det kan være, du har nogle af dem i forvejen - og selvfølgelig prisen,« siger han.
Han fortæller, at det kan være svært at sætte tal på, hvor meget et BI-system koster. Alt efter løsningen og dets størrelse, kan licensbeløbet ligge på alt mellem 100.000 kroner og langt op i millionklassen.
Når systemet er valgt kommer selve implementeringen. Og det skal man ikke regne med, bliver en billig proces.
»Som hovedregel skal man regne med, at hvis systemlicensen for eksempel har kostet en million kroner, så vil implementeringen koste mellem en-to millioner kroner oveni,« fortæller Herbert Nathan.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.