Få et indblik i en af verdens største bitcoin miner

I Kina står en af verdens største bitcoin-miner - og Quartz har lavet en fotoreportage

Rundt omkring i verden står adskillige af de efterhånden famøse - og mystiske - bitcoin-miner, hvor en enorm hal af computere konstant miner de eftertragtede bitcoins.

Quartz har fået adgang til en af verdens største, som står placeret et sted i Kina. Så de sendte et par fotografer af sted, som vendte hjem med en dynge ret interessante billeder. Bygningen, som tilhører firmaet Bitmain, huser over 50 medarbejdere og 25.000 maskiner, som 24 timer om dagen udfører de udregninger, som, hvis de knækkes, giver minerne et lille afkast af bitcoins.

Minen får direkte strøm fra et kulkraftværk i nærheden og bruger dagligt for over 37.000 dollars (svarende til omkring 250.000 kroner). Dagligt 'konkurreres' der om over syv millioner dollars bland verdens bitcoin-miner, og den mine, som kan ses i fotoreportagen, skaffer i gennemsnit fire procent af disse.

Fotoreportagen - hvis billeder Version2 ikke har rettighederne til at bringe - kan ses her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Pedersen

Mon ikke de kunne have glæde af en lidt smartere tilgang til deres køling, end bare blæse en masse støvet luft gennem lokalerne. Man ser tydeligt hvordan der ligger et tykt lag støv overalt, og at dømme ud fra billederne lader det til at en af hovedopgaverne for medarbejderne er afstøvning (!). Men OK, mining udstyr forældes vel på et års tid, så der er nok ikke det store incitament til at forlænge levetiden synderligt...

 • 0
 • 0
#5 Øyvind Mo

Grøn el? Glem det i globalt perspektiv. Det vil tage mange tiår inden fornybare energikilder kan overtage for kul og gas. El-produktion fra fornybare kilder øger ganske vidst, år for år, men stadig så lidt (i absolutte termer) at denne vækst er langt mindre end den totale globale el-forbrugsvækst. Derfor brænder vi hvert år mere kul (og gas) af end vi gjorde året før, globalt set. https://www.eia.gov/outlooks/ieo/electricity.php

Set i dette lys er det ganske vanvittigt at BC mining øger så enormt. Alle minerne brænder tilsammen af mere end et land som Kroatien. Fordeles forbruget ud på hver BC transaktion, koster det ca 175KWh for hver eneste on-chain transaktion(!) https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption

 • 1
 • 2
#6 Ivo Santos

Vindmøller og andre såkaldte grønne teknologier er i det lange løb måske ikke nok til at redde denne planet, der er formentlig kun en måde at løse de miljøproblemer vi sidder i halsen til, og det er igennem en drastisk befolknings reduktion til måske hvordan det var omkring år 1900.

Spørgsmålet er så om det kan lade sig gøre på en naturlig måde eller om det kommer til at ske via en stor naturkatastrofe ved at f.eks. halvdelen af fødevare produktionen går tabt på grund af manglede regn igennem flere år.

 • 1
 • 0
#7 Bo Zachariasen

Jeg tror ikke, verden har brug for, at vi laver kul til bitcoins. Kunne de ikke få sig en vindmølle?

Nu laver minere ikke kun el (sort eller grøn) om til bitcoin. Det er egentlig bare en belønning for at "støbe" den næste blok med transaktioner ind i kæden. Der bruges en del energi alt i alt pr tx. Men konventionel bankdrift med deres finanstårne bruger også ressourcer. Søgeforslag: "Bitcoin mining is a waste of energy and harmful for ecology"

I løbet af de næste update af bitcoin implementeres Lightning Network, som allerede fungere uden issues i flere altcoin, der fungere som sund konkurrence og som testplatforme. Derved vil 1000 folds af transaktioner, stort set gebyrfrit, ske uden for blokkæden, der som hovedopgave kommer til at fungere som overdommer i de tilfælde hvor protokollen ikke følges. Medregnes alle transaktioner bliver energiforbruget pr tx meget meget lavt.

 • 0
 • 0
#8 Jens Jensen

Det er egentlig bare en belønning for at "støbe" den næste blok med transaktioner ind i kæden. ... Men konventionel bankdrift med deres finanstårne bruger også ressourcer.

Du kan ikke negligere omkostningerne ved bitcoin ved bare at sige at almindelige transaktioner også koster energi. Det er jo netop den enorme forskel som er helt ude af propertioner. Hvis en bitcointransaktion i praksis bruger 175Kwh, så svarer det jo til at hver transaktion burde koste over 350kr i gebyr hvis de blokke blev verificeret af en maskine som stod i DK og brugte strøm.

Jeg tror nok du ville brokke dig, hvis du blev trukket 350kr hver gang du svingede dankortet nede i supermarkedet!

Den høje pris skyldes bl.a. at minerne konkurrerer. Mange arbejder på samme blok, men kun EN får gevinsten.

Og selve sikkerheden i cryptocurrency går på at mange computere er enige. Det vil lede til masser af spild og vil af samme grund ALDRIG kunne konkurrere med prisen på en normal banktransaktion, lige meget om der kommer "Lightning Network" eller andre ting. For i banken er det nok at EN computer er enig med sig selv. (+ lidt redundans.)

 • 0
 • 0
#9 Bo Zachariasen

Jeg er enig i at hvis man udelukkende ser på energiforbruget til de computere som foretager tx i bitcoin netværket og sammenligner dem med ditto for konventionel bankdrift så bruger bitcoin rigtig meget strøm per tx. Bitcoin Energy Consumption Index viser det aktuelle forbrug på 166 Kwh. Enormt og det har været og er måske, en af mine bekymringer ved systemet. Bitcoin mining is a waste of energy and harmful for ecology synes jeg dog kommer godt rundt om emnet.

Hvis jeg har forstået "Lightning Network" korrekt så vil transaktionerne foregå mellem mobiltelefoner som alligevel er produceret og tændte. Og da LN kun skal bruge en block change tx for at åbne, lukke og løse konflikter og der i mellem kanal åbning og lukning kan foretages sende og modtage tx indtil ens kanal er tom for bitcoin vil energiforbruget pr tx alt i alt blive reduceret væsentlig hvis ikke prisen på bitcoin stiger og hash konkurrencen dermed øges. De to følges ad. Det kræver en nærmere analyse at afdække som måske allerede er foretaget.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere