Få en vildere karriere: Du kan meget mere, end du tror

3. oktober 2013 kl. 10:4212
GOTO: Er du glad for dit it-job og karriere? Skal der nye boller på suppen? Det er udelukkende op til dig selv at opnå mere, lød det i en peptalk fra en, som selv startede med dårlige kort på hånden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det var – ifølge ham selv – ikke et særligt godt udgangspunkt, Chad Fowler havde for at få succes i it-branchen. Hans uddannelse fra college var inden for musik, så han kunne blive professionel saxofonist, og han gennemførte i øvrigt aldrig. Han er doven og ikke mere kvik end gennemsnittet. Og han er faktisk også ganske introvert.

Alligevel har han fået sig en bemærkelsesværdig karriere, har skrevet adskillige bøger, startet en Ruby on Rails-konference og arbejder nu som teknisk direktør i firmaet 6Wunderkinder, der er bedst kendt for Wunderlist-appen. Onsdag formiddag stod han på scenen i Aarhus til udviklerkonferencen Goto for at forklare, hvordan alle kan opnå noget i deres liv.

»Dem af os, som ikke af sig selv er fantastiske programmører, bliver nødt til at have et system,« forklarede han og drog en parallel til tykke og tynde mennesker: Hvis man kan spise hvad som helst uden at tage på og uden at motionere, kan man leve meget usundt, uden at kroppen signalerer, at noget er galt. Men andre – som Chad Fowler, der i mange år var temmelig overvægtig – bliver nødt til at rationere maden og dyrke motion for at få en krop, der ser sund ud.

»Det er faktisk en kæmpe ulempe at være naturligt tynd. Vi andre bliver enten tykke og føler os konstant dårligt tilpas og må bruge en masse penge på større størrelser tøj – eller også må vi lære at kontrollere det,« sagde udvikleren, der de seneste år har tabt sig 50 kilo.

Brug de små pauser hver dag

Vil man opnå noget uden at være født med alverdens talenter, skal man bruge tiden godt. Der er mange små pauser i hverdagen, man kan udnytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I Indien ventede jeg hver morgen på at blive hentet, for der kører man ikke så meget bil selv. De måske ti minutter brugte jeg hver dag på at læse om nye teknologier. Jeg har lister over ting, jeg gerne vil læse om og lære om, og så krydser jeg af løbende. Det kræver ikke særlig meget tid hver dag,« forklarede Chad Fowler.

Det handler også om ikke at spilde tid på noget, man egentlig ikke gider. Når man bliver spurgt om noget, skal svaret enten være ’hell, yeah’ – eller nej. For bruger man tid på noget lidt ligegyldigt, går den tid fra andre ting, man kunne have gjort i stedet, lød rådet.

Ens liv og arbejde skal være drevet af passion – for bruger man for lang tid på noget, man ikke brænder for, brænder man ud. Og det tager lang tid at genoprette.

»Passion er en langsomt fornyelig ressource. Jeg havde engang et job, der brændte mig helt ud, og det tog mig tre år at komme ovenpå igen,« forklarede Chad Fowler.

Fra gaffeltruck til elendig tjener

Har man sider af sig selv, der er en begrænsning, eller som man ikke er glad for, må man gøre noget ved det. Man skal hele tiden udfordre sig selv, også personligt. Chad Fowler gik selv fra at være helt introvert til at kunne omgås mange mennesker og holde oplæg på konferencer – selvom det aldrig bliver hans yndlingsbeskæftigelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg havde som 19-årig et job som gaffeltruck-chauffør, fordi jeg ikke kunne leve af at være musiker. Jeg var god til det, og jeg skulle ikke have kontakt med andre mennesker, så det var perfekt for mig. Men jeg besluttede, at jeg skulle skifte til et job som tjener på TGI Friday (en festglad restaurantkæde,* red*.) for at konfrontere min frygt. Jeg var en virkelig dårlig tjener, og jeg kom nogle dage hjem med negativ indkomst, fordi jeg ikke fik nogen drikkepenge – men den beslutning er grundlaget for alt det, jeg har lavet siden,« sagde han.

På samme måde skal man sørge for at reparere de ’smadredede vinduer’, der er i ens liv. Et hus, hvor ét vindue er smadret, vil nemlig hurtigt få smadret flere vinduer, og det overførte Chad Fowler til livet generelt:

»Jeg havde et succesfuldt liv, en dejlig kone og børn – men der var én ting, jeg ignorerede, nemlig min overvægt. Jeg tillod mig selv at være delvist komplet, men jeg fik fikset det,« sagde han.

Lad ikke andre trække dig ned

Fra musikerlivet har Chad Fowler taget et andet råd med over i sit liv – nemlig at omgive sig med folk, der er dygtigere. Er man den bedste til noget i en gruppe, vil de andre trække en ned.

Alle de gode råd om at forbedre sit liv er dog ikke noget, der lader sig gøre i store ryk. Det kræver mange små indsatser, og derfor kan man også med fordel spørge sig selv, om dagen i dag var bedre end dagen i går i forhold til de mål, man vil nå. Hvis den ikke var det, må man forsøge at gøre det bedre dagen efter, lød moralen.

Endelig ville Chad Fowler gerne dvæle ved markedsføring.

»Jeg ved, at udviklere mener, at markedsføring er et uartigt ord. Men det er en moralsk forpligtelse, hvis du har et produkt, du mener, andre vil have glæde af. Hvis du har en boks, som vil gøre folks liv meget bedre, men ikke fortæller nogen om den, vil du frarøve folk den mulighed. Du skal tænke på samme måde om dine produkter,« rådede Chad Fowler.

Alt skal dog ikke gå op i at lære nyt og arbejde hårdt. Der skal være plads til at slappe af – og faktisk viser statistikken, at der er en sammenhæng mellem kortere arbejdstid og højere bruttonationalprodukt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Fokusér. Gør det, der er vigtigt for dig. Og det er ikke altid arbejde,« sagde Chad Fowler.

Version2 er mediepartner på Goto-konferencen.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
3. oktober 2013 kl. 11:59

Læs Chads bog The Passionate Programmer, så tror jeg du får et andet syn på ham. Han snakker ikke om hans hverdag nu, men hvordan han er nået dertil.

7
3. oktober 2013 kl. 14:43

Jeg skal prøve og støve den op og læse den. Men jeg tror du misforstår min kommentar.

Jeg er godt klar over at han snakker om rejsen dertil. Men når han siger

»Fokuser. Gør det, der er vigtigt for dig. Og det er ikke altid arbejde,« sagde Chad Fowler.

Så, selvom det er rejsen, så skal regningen jo betales. Hvis det der er vigtigt for mig er at rejse. Så skal jeg jo betale, dvs. jeg er nød til at arbejde, det kan godt være arbejdet i sig selv ikke er det vigtigste.

Det var ud fra den præmis jeg skrev kommentaren, vi kan måske blive enige om at de fleste gerne vil have et arbejde de synes er vigtigt, og som de kan lide. Men senere tids udvikling, ville skønne at det er ikke alle der har det sådan, mange vil bare have deres løncheck for at de kan gøre det der er vigtigt for dem.

Så kan man måske diskutere om de mennesker overhovedet er mål-gruppen for hans kommentar. Jeg blev bare lidt irriteret over den, fordi der er ufatteligt mange af de der tomme flosker fra diverse coaches, produktivitets-"eksperter" osv.

Det minder meget om den der ide, med at man skal kun lave det arbejde man kan lide, ja. Men hvad så med alle de andre opgaver, de skal jo laves af en eller anden.

1
3. oktober 2013 kl. 11:03

»Fokuser. Gør det, der er vigtigt for dig. Og det er ikke altid arbejde,« sagde Chad Fowler.

Ja, hvis man så har penge på bunden kan man jo leve uden at arbejde, men ellers så skal regningerne jo betales på en eller anden måde.

Det er et rigtigt godt budskab, men der mangler lidt en forbindelse til virkeligheden synes jeg. I hvert fald lige på det punkt der.

Den der kommentar med at "hvis man nyder noget, så er det ikke arbejde", kan den vi godt glemme. Det er ikke det samme.

Men som udgangspunkt, så kan man sige at det her med at have et system, det er jo ikke nok. Vi må jo acceptere at vi kan ikke alle sidde i en stilling som hans.

Fin solstråle historie.

10
3. oktober 2013 kl. 23:34

Det er nemt at sige det han siger kun fordi han var heldidg på et aller andet tidspunkt.

På den anden side hvor mange Chad Fowlers er der derude? Eller Bill Gates?... Marks Z? Jerry Seinfelds? etc... Hvor mange har vundet i lotto?


PS. "The most important thing is to make sure to be born rich!" - sez Paris Hilton

:) ;) :D

11
4. oktober 2013 kl. 00:18

Det er nemt at sige det han siger kun fordi han var heldidg på et aller andet tidspunkt.

Jeg kan ikke lide at man bruger ordet 'heldig' om folk der har opnået succes. Selvfølgelig kræver det held at nå succes af den her størrelse, men man opnår det trods alt ikke uden at ville det rigtig meget, og også kunne bruge hovedet, men selvfølgelig var Bill Gates ikke dygtigere end dygtig, blot fordi hans succes i størrelse er et par lysår større end de flestes. I sport siger man jo, at heldet kommer til dem der opsøger det. Det er også derfor det altid ser ud som om det er dem der i forvejen klarer sig godt, der tilsmiles af heldet - det er fordi succes avler tro på tingene, som igen gør, at man opsøger heldet uden at ryste på hånden. En positiv spiral skal sættes i gang.

9
3. oktober 2013 kl. 22:22

Den udfordring har alle der har skabt noget jo haft! Du har allerede lagt den første barriere inde i dit hoved til at gøre noget anderledens

5
3. oktober 2013 kl. 14:20

Ja, nu er det jo ikke en lutter dans på roser at være arbejdsløs. Det er meget muligt at medierne osv. fremstiller det sådan, men det er jo ikke fordi alle der sidder i den situation ligefrem ønsker at være der.

Måske vi kunne lade den del af janteloven være udeblevet fra Version2?

6
3. oktober 2013 kl. 14:42

Ja, nu er det jo ikke en lutter dans på roser at være arbejdsløs.

Hvem har sagt det? Og hvor kommer janteloven ind i billedet?

Når en gut kommer flyvende ind og giver en pep-talk om karriere, så må vi nødvendigvis se det i kontekst af, at vi bor i et land med 800.000 offenligt ansatte (svarer til det antal, USA lige har sendt hjem pga. government shutdown) og 800.000 på offentlig forsørgelse.

Nåja, og så lige ca. 800.000 til at betale for de andre.

Det er virkeligheden, og det sætter tingene lidt i relief, når man hører ildsjæle som Chad Fowler. Var han nogensinde blevet til noget, hvis han havde haft den danske velfærdsstat i ryggen? Det er et relevant spørgsmål, synes jeg.

3
3. oktober 2013 kl. 12:26

De fattige er sgu også bare så kedelige, og så sure - jeg forstår dem sgu ikke rigtigt, altså. De skulle da tage at gøre som os, kære Frits, tage en 5-6 måneder til Seychellerne hvert år, en druktur på Mauritius eller et eller andet, ikke? I stedet for at mugge sådan. Hvor er du altså sød, Poul, og brun! Er jeg sødere end dig, Frits? Og brunere? Ih nej, hvor er du altså sød Poul. Skål! Livet er dejligt, ikke?!

Se, Chad Fowler har også set dansk TV :-)