Evaluering: Vandfaldsprojekt og leverandør-uvidenhed er en skidt cocktail for kunden
Flere offentlige it-projekter - f.eks. Sundhedsplatformen og Polsag - har vist, at det er afgørende for it-projekters succes, at projektet rent faktisk understøtter forretningen.
Men 'særligt når en leverandør ikke har en stor indsigt i kundens forretningsområde og governance, opstår der ofte tvivl om, hvilke elementer i en løsning, der er de væsentligste, og hvilke der kan udelades eller blot skal justeres.'
At manglende indsigt i kundens behov er et problem må synes som en selvfølgelighed men er ikke desto mindre en af pointerne i en ny evaluering (PDF) fra Digitaliseringsstyrelsen af det såkaldte 'Kodeks (PDF) for det gode kunde-leverandørsamarbejde.'
Kodeks blev udgivet i 2016 af det daværende Statens It-projektråd - nu Statens It-råd. Principperne i Kodeks er udarbejdet i samarbejde med DI Digital, IT-Branchen og Dansk IT.
Generelt er Kodeks blevet godt modtaget på begge sider af bordet, og rent faktisk er det med til forbedre samarbejdet.
Men især store projekter kan ifølge evalueringen have svært ved at styrke en organisation i dens mission, som it-projekter nu engang bør.
En pointe fra evalueringen omkring fælles forretningsunderstøttende mål mellem leverandør og kunde er, at det 'ikke altid, at ændringer i kundens forretningsmæssige behov bliver omsat i de fælles mål, projektet styres efter.'
Det kan særligt være et problem ved vandfaldsprojekter, hvor der kan være lang tid fra bestilling til levering, eller hvis der er begrænset med manøvremulighed i kontrakten.
Det er forhold, som får kunden til at holde tilbage med ændringer - og dermed opnår projektet ikke den samme værdi for forretningen som ellers.
Samarbejdet skal tages alvorligt
Flere udtrykker også bekymring for, at en omfattende markedsdialog udgør en høj risiko eller omkostning, og at dialogen derfor skal stå mål med kontraktens størrelse.
Samtidig er der også noget uklarhed om, hvad der må og kan deles indenfor udbudsreglerne, hvilket kan gøre det svært at dele f.eks. risikoanalyser.
Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen, siger ifølge en meddelelse.
»Vi har fået bekræftet, at det er vigtigt, at tage samarbejdet lige så alvorligt som den tekniske afklaring omkring it-projekter. Principperne virker, og det er jo noget af en anerkendelse, at flere kunder nu vil skrive dem direkte ind i deres kontrakter,« siger hun ifølge en meddelse.
Udover statusnotatet er der udarbejdet fire cases, der viser, hvordan Kodeks i praksis er anvendt. De fire cases er:
- Netprøver.dk: Styrelsen for It og Læring og CGI.
- Star City: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Visma, NNIT, Edora og KMD .
- Datafordeleren: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering og KMD.
- Betalingsoverblik: Erhvervsstyrelsen og Nine

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.