EU's nye udspil om Europas digitale fremtid modtages med blandede følelser

Illustration: S. Solberg J.
Dansk Erhverv tager varmt imod EU-Kommissionens nye udspil om Europas fælles digitale fremtid. IDA IT er mere varsom.

EU-Kommissionen præsenterede med Margrethe Vestager i spidsen i dag en hvidbog for kunstig intelligens, en fælles europæisk datastrategi og en overordnet plan for, hvordan EU skal forberede sig på den digitale fremtid.

»I dag præsenterer vi vores ambition om at forme Europas digitale fremtid. Den dækker alt fra cybersikkerhed til kritiske infrastrukturer, digital uddannelse til færdigheder, demokrati til medier,« lyder det fra formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i en pressemeddelelse.

Et gennemgående tema er, at ‘de digitale teknologier skal tjene mennesker’, som er et af EU-kommissionens tre hovedmål, der skal arbejdes hen mod gennem de kommende fem år.

De to andre hovedmål er, at der arbejdes mod ‘en fair og konkurrencedygtig økonomi’ samt ‘et åbent, demokratisk og bæredygtigt samfund’.

»Vi vil have, at hver borger, hver ansat, hver virksomhed skal have en fair chance for at høste fordelene ved digitalisering,« lyder det fra Margrethe Vestager, der er næstformand i EU-kommissionen.

Dansk Erhverv: »Lidt som juleaften«

Udspillet modtages med åbne arme af organisationen Dansk Erhverv, hvis fagchef for it og digitalisering, Janus Sandsgaard, kalder ambitionen bag udspil og hvidbog for »helt rigtig«.

»Det er lidt som juleaften, hvor man får mange gaver. Det meste er noget, vi kan bruge, med andet skal vi lige se tiden an, og der er nok også noget, der skal byttes til en anden størrelse,« udtaler Janus Sandsgaard i en pressemeddelelse.

Han peger på, at det hele står og falder med, om medlemslandene vil være med på EU-Kommissionens udspil og opfordrer den danske regering til at løfte niveauet for Danmarks digitale ambitioner.

Men om medlemslandene overhovedet kan blive enige om fælles værdier og regler, sætter formanden for Ingeniørforeningens fagtekniske netværk IDA IT, Kåre Løvgren, spørgsmålstegn ved.

EU-Kommissionens udspil lægger bl.a. op til, at offentlige myndigheder skal kunne kontrollere, at fx ansigtsgenkendelse er udviklet i overensstemmelse med europæiske værdier og regler, men Kåre Løvgren henviser til, at EU-landenene har forskellige syn på brugen af netop ansigtsgenkendelse.

IDA IT: Tillid er centralt

Ifølge Kåre Løvgren er en fælles europæisk tilgang til, hvordan vi skaber den nødvendige tillid til digitalisering og brugen af kunstig intelligens et centralt udgangspunkt for at udnytte teknologiernes store potentialer, uden at den enkelte borger føler sig utryg.

Men hvis vi gerne vil bevare kontrollen over, hvilke veje den teknologiske udvikling skal gå, så er det en rigtig gode ide at stoppe op og trække vejret, lyder det fra Kåre Løvgren.

»I dag er det ikke-europæiske tech-giganter, der ligger inde med en stor del af borgernes persondata, og langt størstedelen af forskningen i kunstig intelligens sker i Kina og USA. Derfor er det fornuftigt, at EU benytter lejligheden til at markere, hvor grænserne går, og hvor EU skal bevæge sig hen,« siger han i en pressemeddelelse.

Han understreger, at det ikke må ende med en teknologiforskrækkelse fra EU’s side.

»Vi skal hverken træde bremsen helt i bund, eller gå i bakgear. Eksempelvis er der enorme potentialer i teknologi og kunstig intelligens, hvis man bruger det rigtigt. Omvendt kan kunstig intelligens også bruges til profilering og identifikation af borgerne, og det åbner for en meget relevant diskussion om den enkeltes ret til privatliv,« siger han.

Kåre Løvgren understreger, at man fra EU’s side ikke må gå på kompromis med beskyttelsen af privatlivets fred og EU’s persondataforordning, GDPR.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Martin Dahl

EU skitserer en fremsynet stratetgi for, hvorledes avanceret AI i fremtiden måske kan assistere med automatisk konvertering af URL'er i brødtekst til klikbare links, så tusindvis af timer kan spares for læsere af indhold på tech blogs fremover.

 • 0
 • 2
Anne-Marie Krogsbøll

Så vidt jeg har hørt, lægger Vestager op til, at der skal fuld fart på AI-udviklingen, men at borgerne skal kunne have "tillid".

Hvad betyder det? Hvad vil hun helt konkret gøre ved de borgere, som - på trods af beroligende messen - ikke har/får tillid?

Kan vi få lov at sige "nej" til, at vore data høstes?

Jeg frygter, at der er lagt op til ligeså meget spin, som der plejer på dette område.

 • 8
 • 0
Sven Kolstrup

Der er mange gode takter og udspil fra EU´s side, men også nogle store tidsler i form af mere bureaukrati og benspænd.

EU for nu mulighed for at skulle godkende applikationer og systemer FØR de kan sættes i drift. Dvs,. der bliver oprettet nye godkendelses funktioner der i den grad kan forsinke virksomheders brug af teknolgien og mindre virksomheders muligheder for at udvikle nye løsninger. Time to market er den vigtigste faktor for udviklingen af nye applikationer og den vil EU nu blive herre over.

Disse kontrolprocedurer bliver jo overladt til bureaukrater og skrivebordsfolk der ikke kender til teknologien og man vil meget hurtigt få bygget store forsinkelser ind i kontrollerne og de beslutninger om go/nogo der uværgerligt vil komme. Hvordan skal en EU bureaukrat dog vurdere nye it-løsninger på et objektivt grundlag - det kræver dyb teknisk og kommercielt indsigt - og hvordan sikrer man sig imod store forsinkelser pga. EU langsommelighed.

Bedre med rammelovgivning med mulighed for straf ved overtrædelser mv.

 • 1
 • 1
Bjarne Nielsen

Hvordan skal en EU bureaukrat dog vurdere nye it-løsninger på et objektivt grundlag - det kræver dyb teknisk og kommercielt indsigt - og hvordan sikrer man sig imod store forsinkelser pga. EU langsommelighed.

Som talt ud af munden på de store tech-giganters evangelisters og lobbyisters mund. Det partitur er underlægningsmusik til Facebook, Google og Amazon. Jeg troede virkelig ikke, at det spin havde nogen gang på jord, efter Zuboff så grundigt havde hevet masken af dem.

Men når man ser på, hvem som er begejstrede og hvem som er skuffede, så er det tydeligt, at man intet har lært; man har igen ladet sig lokke af sirene-sangen.

Tiden er ikke til hovedet næsten under armen og fuld fart frem. Tiden er til eftertanke og omtanke og nytænkning. Man kommer aldrig foran ved blindt at gå i andres fodspor; og selv hvis vi kunne, så vil vi det ikke, for alt tyder på, at de er på vej i den gale retning.

 • 3
 • 1
Bjarne Nielsen

Kan vi få lov at sige "nej" til, at vore data høstes?

Det med, at vi tilpligtes at underkaste os kollektivets interesser ved med vores adfærd at levere råmaterialet til dets modeller og mekanismer, er kun en flig af problemet (og så har vi end ikke taget diskussionen om, hvem som definerer kollektivets interesser - det virker som et mindretal, som har svært at se uden over egen næsetip og egne interesser),

Langt mere problematisk er, at man er mere end villig til at ofre fleksibilitet og indsigt på det lange for at opnå effektivitet på det korte sig. Man ofrer mao. vores allesammens fremtid for kortsigtet bekvemmelighed.

Det svarer til at bladre om på sidste side, og læse alle svarene - nok kan man bestå med minimal indsats, og sikkert også med en god karakter, men man har ikke lært noget, og det kommer til at svide til en senere.

 • 2
 • 0
Michael Johansen

Som sædvanligt skal dette også bruges til Green transition a.k.a. "sustainable development". (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/FS_20_281)

I FNs dokument står der: "28. We commit to making fundamental changes in the way that our societies produce and consume goods and services. Governments, international organizations, the business sector and other non-state actors and individuals must contribute to changing unsustainable consumption and production patterns, including through the mobilization, from all sources, of financial and technical assistance to strengthen developing countries’ scientific, technological and innovative capacities to move towards more sustainable patterns of consumption and production. " (https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld)

Man kan spørge sig selv, hvordan skal dette udføre og måles og vejes? Mere AI, flere Smart-xxxx devices der holder øje med ens "consumption"?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere