EU: Nej, du må ikke sælge dine brugte softwarelicenser videre

Virksomheden UsedSoft må ikke videresælge gamle softwarelicenser, vurderer EU’s Generaladvokat.

EU's generaladvokat vurderer, at det er et brud på lovgivningen at videresælge brugte softwarelicenser. Det strider nemlig mod reproduktionsretten. Det skriver advokatfirmaet KromannReumert i sit nyhedsbrev.

Vurderingen kommer efter et slagsmål mellem databasegiganten Oracle og virksomheden Usedsoft, som videresælger softwarelicenser. Men nu tyder det altså på, at den praksis er ulovlig.

Læs også: EU-Domstolen i aktion: Må man sælge en Oracle-licens videre?

Det er dog op til EU-Domstolen at træffe den endelige afgørelse, men man forventer, at domstolen vælger at følge generaladvokatens vurdering.

Sagen endte ved EU-Domstolen, efter en tysk domstol opgav sagen og sendte den videre i systemet i 2011.

Læs også: Dagens tilbud: Køb brugt software til halv pris

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
Anonym

Der er tale om, at en softvarelicens ikke følger med, ved salg eller fusion af en virksomhed.
Ejer man selve grundlaget for licensen, altså et patent eller tilsvarende, så kan dette selvfølgelig handles frit.
Det er kun en imdkøbt rettighed, altså en licens, der ikke følger med.
Det svarer til, at selve ejendommen man er til leje i, heller ikke følger med, hvis man sælger en virksomhed.
Det lyder jo helt fornuftigt.

Bjarne Zeb Jørgensen

Pas på med at fusionere med en anden virksomhed for så forsvinder din investering i software op i den blå luft? Det lyder da overhovedet ikke fornuftigt for andre end Oracle?
Det betyder lige pludselig en betydelig udgift til software når man køber et andet firma, hvis man ikke kan overføre licenserne til det nye firma.
Det bliver spændende at se hvad EU domstolen finder frem til.

Anonym

I det omfang at man har købt en Licens, til f.eks. at fremstille en krumtap, i en given virksomhed. Så er denne Licens forhandlet og indkøbt under en forudsætning, der er relevant til producentens produktion.
Sælges denne produktionsvirksomhed, til en anden virksomhed, ændres grundlaget for Licensen, og dermed også forhandlingsgrundlaget.
Bl.a. derfor skal en Licens ikke kunne viderehandles til 3'part.

Sælger jeg f.eks. en Licens til et selskab under Københavns Universitet, så skal det ikke være tilladt, at de lader denne virksomhed fusionerer med en Østeuropæisk samarbejdspartner, og dermed eksporterer Licensen, til 3'person.
Retten til ejendommen, og retten til at beslutte hvad den benyttes til, ligger altså fortsat hos mig.

Uanset om det er et kontorlejemål, eller et Patent, så er det ejeren der har fuld ejendomsret.

Bo Ståhle

http://www.usedsoft.com/en/

In the current dispute between Oracle and usedSoft, European Court of Justice advocate general Yves Bot submitted his conclusion today. In it, he states that trade in used software is permissible even if the software is transferred online.

Nogen der har læst udtalelsen ?
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-04/cp120049...

Mit tyske er ikke stærk nok til at høvle det igennem ;-)

Henrik Biering Blogger

.. at ved salg af licensen skal den originale kopi af softwaren være en del af overdragelsen.

Selv om den oprindelige licens-ejer har slettet sin kopi af softwaren, berettiger det ikke den ny ejer til at downloade en ny ekstra kopi fra Oracles hjemmeside.

Så begge parter har altså ret.

Og opdateringer, som den første ejer ikke har downloadet, skulle det jf. udlægningen ikke være ulovligt for den ny ejer at downloade.

Thomas Arthur Nielsen

Vi har 3D licenser hos os, hvis jeg skulle vælge at sælge mit firma, så kan jeg da glemme det, hvis disse licenser ikke følger med. Vi betaler ikke bare for licensen når vi køber den, men også et årligt stort beløb for at bruge den og være opdateret. Men hvis en køber af min virksomhed skal ud og betale +50K pr. licens for at overtage firmaet, så er jeg pludselig blevet stavnsbundet, eller værdien af min virksomhed er faldet med +50K pr. licens, plus alle de andre licenser, ERP, Office, Adobe etc.
Det er ikke rimeligt. Vi kan ikkke straks afskrive det, vi ejer det ikke og det hvis det ikke virker, er der ingen garanti, det kommer til at virke i næste update. FutureWare allways works. Hvad sker der?

Jeg mener at frem til den dag man har betalt for varen burde det være min ejendom, som den er. Jeg kan ikke gøre krav på opdateringer, men da den er købt af firmaet og opdateringer også er købt af firmaet, må det da eje det jeg har betalt for frem til den dag. Hvis jeg ikke skal bruge det mere, må jeg da være i min gode ret til at sælge til den pris jeg kan få for det.

Nikolaj Brinch Jørgensen

Der sker et skift i retning af FOSS - som det nævnes i PHKs indlæg ovenfor.


Ja nogen steder gør der, andre steder laves der aftaler som gør at "best of breed" arragement, med god integration flyttes til "single vendor", hvor IBM, Oracle, MS osv. kommer og skal levere alt. Det siger sig selv at det aldrig bliver godt, da de ikke er super i alle teknologier der skal bruges i et enterprise setup.

Desværre er der stadigt nogen der hænger fast i kanoniske datamodeller, XSD og SOAP.... De køber også lytigt produkterne, hvor disse licensregler stavnsbinder dem.

Hvad sker der iøvrigt når styrelserne i det offentlige nedlægges eller lægges sammen i nye. Er det så også forfra med licenserne, for det er da interessant at vide, om oprettelsen af et par nye styrelser, og nedlæggelsen af andre (overflyttelse af funktioner fra gamle til nye), betyder en massiv udskrivning til IT licenser hos de proprietære leverandører som Oracle, IBM, MS m. fl?.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017