I slipstrømmen på EU-domstolens såkaldte Facebook-dom sidste år, som fratog USA sin status som en sikker ‘datahavn’ for europæiske borgeres personoplysninger, gav EU de mere end 4.000 private virksomheder, der gjorde brug af aftalen, en tre måneder lang overgangsperiode, hvor virksomhederne uden konsekvenser kunne fortsætte den hidtidige praksis, mens de udarbejdede alternativer til den nu ugyldige Safe Harbour-aftale.
Efter det ville myndighederne uddele bøder til de virksomheder, der endnu ikke havde fundet lovlige alternativer.
Den periode udløber den 1. februar, og nu meddeler EU altså, at medlemslandenes respektive datatilsyn vil mødes dagen efter, den 2. februar, for at fasttømre en ny juridisk ramme for overførsel af data på tværs af Atlanten.
En talsmand fra det franske datatilsyn forklarer til Reuters, at de nationale myndigheder i den mellemliggende periode har været i gang med at analysere, hvordan andre rammeaftaler for udveksling med amerikanerne kan være juridisk gangbare, og det forventes at en endelig plan vil ligge klar på mødet den 2. februar.
Chefen for det tyske datatilsyn fortæller, at en ‘ny Safe Harbour’-aftale vil kræve en række sikkerhedsforanstaltninger såsom uafhængigt tilsyn og en effektiv løbende juridisk revidering.
Ifølge en kilde tæt på forhandlingerne skulle også amerikanerne i sidste uge have budt ind med sine forslag til en ny aftale i form af et brev fra den amerikanske minister for handel, Penny Pritzker til de europæiske datamyndigheder.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.