EU’s datatilsyn tager beslutning om ny Safe Harbour næste måned

15. januar 2016 kl. 09:021
EU’s databeskyttelsesmyndigheder skal mødes den 2. februar for at tage en beslutning om, hvordan udveksling af persondata på tværs af Atlanten kan foregå fremadrettet uden at være i strid med de europæiske regler.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I slipstrømmen på EU-domstolens såkaldte Facebook-dom sidste år, som fratog USA sin status som en sikker ‘datahavn’ for europæiske borgeres personoplysninger, gav EU de mere end 4.000 private virksomheder, der gjorde brug af aftalen, en tre måneder lang overgangsperiode, hvor virksomhederne uden konsekvenser kunne fortsætte den hidtidige praksis, mens de udarbejdede alternativer til den nu ugyldige Safe Harbour-aftale.

Efter det ville myndighederne uddele bøder til de virksomheder, der endnu ikke havde fundet lovlige alternativer.

Den periode udløber den 1. februar, og nu meddeler EU altså, at medlemslandenes respektive datatilsyn vil mødes dagen efter, den 2. februar, for at fasttømre en ny juridisk ramme for overførsel af data på tværs af Atlanten.

Det skriver Reuters.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En talsmand fra det franske datatilsyn forklarer til Reuters, at de nationale myndigheder i den mellemliggende periode har været i gang med at analysere, hvordan andre rammeaftaler for udveksling med amerikanerne kan være juridisk gangbare, og det forventes at en endelig plan vil ligge klar på mødet den 2. februar.

Chefen for det tyske datatilsyn fortæller, at en ‘ny Safe Harbour’-aftale vil kræve en række sikkerhedsforanstaltninger såsom uafhængigt tilsyn og en effektiv løbende juridisk revidering.

Ifølge en kilde tæt på forhandlingerne skulle også amerikanerne i sidste uge have budt ind med sine forslag til en ny aftale i form af et brev fra den amerikanske minister for handel, Penny Pritzker til de europæiske datamyndigheder.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. januar 2016 kl. 14:30

Det er interessant at se, hvordan lande som Frankrig virker meget fokuseret på at finde en løsning, således at data stadigvæk kan "flyde" over atlanten. Normalt er Frankrig en stærk fortaler for lokale interesser og for en stor del, modstander af tiltag der kan være en fordel for USA og amerikanske virksomheder. Gad vide om der ligger pres fra efterretningstjenesterne bag? Særligt med tanke på de tragiske begivenheder i Paris, kunne det være en mulig årsag.

Men bortset fra det, så findes der allerede muligheder i dag for at "overleve" den gamle Safe Harbour-ordnings "død". Der har tidligere været omtalt de såkaldte model-kontrakter, hvor denne model-kontrakt skal indgå i aftalegrundlaget mellem kunden og leverandøren. Den største forskel, som jeg ser det, er at modelkontrakten skal indgå i alle aftaler, hvorimod Safe Harbour har været en godkendelse, der har dækket over alle aftaler.

Der har aldrig i mit sind været tvivl om, at der findes måder at omgå ophævelsen af den gamle Safe Harbour-ordning. Det der er mest interessant, det er de elementer, der vil indgå i version 2 (no pun intended) af Safe Harbour. Hvilken indflydelse får de seneste terror-handlinger indflydelse på de kontrol- og sanktionsmuligheder, der kommer til at indgå i den nye Safe Harbour? Hvad langt vil USA gå med hensyn til "uafhængig" kontrol?

Det bliver spændende at følge med i, hvad der kommer ud af forhandlingerne, for uanset hvad, så vil det få konsekvenser for den måde, hvorpå f.eks. USA-baserede Cloud-leverandører håndterer deres data. Bare se, hvordan diskussionen omkring kryptering af data på mobile enheder er et "hot" emne - over there.