EUs cyber-enhed kan være klar til kamp mod hackere i 2022

Illustration: Fred MARVAUX / Nanna Skytte / Sara Rønnow Sejtzer Herlet
Cyber-enheden Joint Cyber Unit skal bistå EU-medlemslandene, hvis de bliver angrebet af hackere.

EU-kommissionen forventer at en fælleseuropæisk cyber-enhed vil være operationel allerede næste sommer - og fuldt etableret i 2023.

Det skriver BBC.

Cyber-enheden, som går under navnet Joint Cyber Unit, skal kunne rykke ud til EU-medlemslande og assistere, hvis de bliver udsat for voldsomme cyberangreb.

De seneste måneder har været præget af store ransomware-angreb i blandt andet USA. Ifølge BBC har det fået EU-kommissionen til at opprioritere truslen fra cyberangreb.

Herhjemme foreslog den danske regering en lignende national enhed, der kan hjælpe virksomheder og myndigheder, hvis de bliver angrebet af hackere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Bobjerg Juul

skal kunne rykke ud til EU-medlemslande og assistere

Øhhh, det foregår i cyberspace/på nettet, hvad vil de gøre koble lande og virksomehederne helt af nettet så de absolut ingenting kan?

eller vil de undersøge om der er nogen der er kommet fysisk til skade eller skal have krisehjælp.

Eller måske vil de fungere som incident manageres, men hvordan kommer de hurtigt nok frem, vil de først opfinde teleportering?

 • 0
 • 0
#2 Ditlev Petersen

Øhhh, det foregår i cyberspace/på nettet, hvad vil de gøre koble lande og virksomehederne helt af nettet så de absolut ingenting kan?

At koble en ramt organisation af nettet, vil nok være ganske fornuftig. Hvis den er smadret, kan den ikke lave ret meget fornuftigt. Og så skal man jo have folk med fysiske fingre på tasterne.

men hvordan kommer de hurtigt nok frem,

Faldskærm? Men ja, at smide fransktalende teknikere ned i Grækenland eller hvad man nu kan finde på, er nok at gøre tingene værre. Kan man snakke sammen på engelsk på et fornuftigt niveau? Jeg vil høre det, før jeg tror det. Især nok folk er meget stressede, og har travlt med cover-my-ass. Det vil nok være noget med lokale folk, der kan suppleres med De Flyvende Engle.

 • 0
 • 0
#3 Morten Fordsmand

Man kommer ikke uden om at nogle om ikke alle medlemsstater har så lille en størrelse at man ikke på fuld tid kan underholde eksperter i de mere esoteriske områder, hvorfor det kan give god mening at etablere en overstatslig kapacitet.

Derudover er der en række organisationer, der i sig selv er overstatslige, som dårligt ksn forestille sig hjælp fra en enkelt nations cyberberedskab.

 • 0
 • 0
#4 Michael Cederberg

Det kan godt give mening at hjælpe virksomheder og myndigheder med at løse et specifikt problem. Sådan en gruppe kunne give tyngde til CFCS.

Men den vil kun kunne operere i de enkelte lande. Der mangler en efterretningstjeneste der kan stå for indsamling af information i fjentlige lande og evt. også udføre offensive operationer.

Vi har her på sitet haft en diskussion om hvorvidt en funktion der hjælper virksomheder både med forebyggelse og med at håndtere angreb hører under efterretningstjenesten. Det mener jeg ikke det gør. Men det ændrer ikke ved at en sådan organisation har brug for tæt samarbejde med en efterretningstjeneste der kan stå for operationer uden for EUs grænser. Det kan kun i begrænset omfang være de nationale efterretningstjenester.

Med andre ord: Det her bliver en ligegyldig organisation med mindre der bygges en EU efterretningstjeneste med tænder. En der kan sammenlignes med CIA/NSA. Til en start kunne vi lave en nordisk tjeneste men det forudsætter at Sverige og Finland bliver del af NATO.

 • 2
 • 0
#6 Louise Klint

PS:

Der afsættes også 1 år til at analysere, hvorvidt det er en god idé, at adskille en del af CFCS fra FE.

For at kunne evaluere og styrke CFCS’ virke med særligt fokus på at øge den samlede indsats over for den private sektor igangsættes en analyse af CFCS’ forankring under FE, herunder fordele og ulemper ved at lægge en del af virksomhedsindsatsen i en civil enhed på Forsvarsministeriets område. Analysen skal foreligge inden sommeren 2022, idet en delrapport om rådgivning og uddannelse skal foreligge i efteråret 2021.

https://fmn.dk/globalassets/fmn/dokumenter/nyheder/2021/-aftale-om-et-st...

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere