EU's Almunia i afskedssalut: »Google må komme med nye indrømmelser«

24. september 2014 kl. 09:221
I en tale i går understregede EUs afgående konkurrencekommissær, at hvis ikke søgegiganten efterkommer EU-kommissionens ordre, kan det føre til store bøder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google skal komme med flere indrømmelser, siger EU-Kommissionens kommisær for konkurrence, Joaquin Almunia.

Baggrunden er en igangværende undersøgelse af Google søgeresultater. Når man søger i det hvide felt, er der i Kommissionens optik lidt for mange referencer til egne undersider og -tjenester som Youtube og Google+ - der ikke nødvendigvis er søgerelaterede - mens konkurrerende tjenester og sider er langt mindre synlige.

Den holdning deles også af parterne bag 20 officielle klager til Kommissionen i sagen, skriver Computerworld.com.

Med Googles centrale placering som foretrukken søgemaskine, er det på kanten til at monopolisere adgangen til søgeresultater, når man fletter ad-words, søgealgoritmer og tjenester sammen, mener kommissionen angiveligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu indskærper konkurrencekommissæren, at man har en række krav, foranlediget af indsigelserne fra blandt andet Microsoft, som EU-Kommissionen vil have søgegiganten til at imødekomme på den ene eller anden måde. Gør Google ikke det, kan den blive pålagt en bøde på ikke mindre end 10 procent af sin omsætning på verdensplan.

Joaquin Almunia, der snart afløses af den danske politiker Margrethe Vestager (R) på posten, vil fortsætte undersøgelsen med deraf følgende mulighed for bødestraf, hvis Google ikke finder en tilfredsstillende måde at afhjælpe sagen på.

Det sagde kommissæren i en afskedstale til EU-parlamentets Økonomiudvalg tirsdag:

»Hvis Googles svar går i den rigtige retning, kan (forligs)processen i artikel 9 fortsætte. I andre fald vil det næste logiske skridt være at forberede et Statement of Objections« - et modsvar fra EU-Kommissionen, som i sidste instans kan ende i et klækkeligt bødeforlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen var ellers afsluttet i februar i år, men de 20 indsigelser kom i vejen for den formelle proces, der har været i gang siden 2010.

Det står dog ikke klart, om en kommende genåbning af sagen vil ske under Joaquin Almunia eller den nye danske konkurrencekommissær Marianne Vestager.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. september 2014 kl. 09:06

Det virker lidt som mafia-metoder, der bliver brugt her. Jeg vil ikke hårdnakket påstå at Google ikke favoriserer egne tjenester, men der er jo sådan set ingen beviser for det, udover et par politikere, der synes at siden ser sjov ud. Nu bliver Google pålagt at indrømme det, eller få en stor bøde. Hvor blev retssikkerheden af her? Det skal vel først bevises, at de rent faktisk favoriserer egne tjenester?